Bordtennisförbundet på stark offensiv

Svenska bordtennisförbundet växlar upp rejält! Efter succén vid lag-VM i Halmstad i månadsskiftet april/maj där Sveriges herrar tog brons har allt tagit fart. 

Det svenska laget erövrade tredjeplatsen i lag-VM i Halmstad Arena och tack vare den framgången har bordtennisen fått ett uppsving. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Det blir förändringar i toppen men någon ersättare för Ulf ”Tickan” Carlsson är inte klar.

Bordtennisförbundet har sinhemvist i Köping sedan årsskiftet 2013/14. Anledningen till flytten från Stockholm var då ett minskat bidrag med 1 miljon kronor från RF. Det var ett beslut i motsatt riktning mot vad andra förbund gör. Merparten söker sig till Huvudstan, bordtennisen har gjort tvärtom.

Sänkte kostnaderna

- I och med flytten sänkte vi våra kostnader med en fjärdedel. I minskningen ingick också att två kanslitjänster försvann, säger Förbundets ordförande Petra Sörling.

Hon har varit styrelseledamot i 15 år och är ordförande sedan 2013.

-Nu har vi ekonomin i balans och har råd att växla upp. VM i Halmstad betydde mycket PR för oss, inte minst att SvT sände 40 timmar. Det innebar att vi nådde ut till många.  Vi gjorde ingen ekonomisk vinst på VM, Halmstad kommun var ekonomiskt ansvarig, men vinsten var det ökande intresset för bordtennisen, säger Petra.

Här är nyordningen

Thomas Buza, 46, från Helsingborg, blir ny förbundschef. Han har varit med länge i pingisen både som spelare och ledare och var marknads-och kommunikationschef vid VM i Halmstad.

Mikael Andersson blir sportchef. Han har varit förbundskapten för Danmark. Mikael har varit ansvarig för utbildning och utvecklingsfrågor vid det internationella förbundet. Han var teknisk ansvarig vid VM i Halmstad.

Thomas och Mikael tillträder sina nya tjänster den 1 september.

Thomas Buza efterträder Mikael Peterson, som varit förbundschef i fyra år. Mikael blir administrativ chef i Bordtennisförbundet.

En ny ledningsgrupp bildas med målsättningen att utveckla Sverige som bordtennisnation. Förutom Buza, Mikael Andersson och Mikael Peterson kommer Max Ansbro också att ingå. Han ansvarar idag för marknad, kommunikation och event men kommer i framtiden att få en tyngre och mer affärsutvecklande roll.

Ingen ersätter ”Tickan”?

Vad händer med Ulf ”Tickan” Carlsson, 57? Han sade upp sig efter VM i Halmstad. ”Tickan” var ensam förbundskapten i sex år men ifjol blev det en förändring. Peter Blomquist och Peter Andersson blev nya i rollen som kaptener. En förändring som ”Tickan” inte var helt nöjd med. Hans kontrakt med Bordtennisförbundet går ut vid månadsskiftet augusti/september.

Det är inte säkert att ”Tickan” kommer att ersättas. Det kan bli så att Blomquist och Andersson, som har deltidstjänster nu, blir förbundskaptener på heltid. 

- Det blir en uppgift för Mikael Andersson att lösa, säger Petra Sörling.

”Tickan” förde Halmstads BTK till SM-guld i år, det första på 15 år, och han kanske nöjer sig med att vara tränare för klubben i fortsättningen.

Historiskt i Halmstad

VM i Halmstad blev historiskt när Nord -och Sydkorea sensationellt bildade ett gemensant lag. Samarbetet blev en världsnyhet och följdes upp med ett möte i Pyongyang i juni, dagen efter det historiska mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore.

 Petra Sörling, vice finanschef i ITTF (det internationella förbundet) sedan 2009, deltog i möten där det beslutades att de Koreanska länderna ska ha ett gemensamt lag också i fortsättningen.

 Petra sommockså är vd för Culture Casbah i Rosengård, Malmö, hann lagom komma hem från Nordkorea innan nästa resa väntade – veteran-VM i Las Vegas, som avslutades den 24 juni.

Svenska guld i Las Vegas

Där blev det stora framgångar för Sverige. Petra och danskan Pia Toelhöj blev världsmästare i dubbel i klassen DD45. Jörgen Persson vann singelklassen, H 50. Dessutom blev Jörgen och Erik ”Ekan” Lindh guldmedaljörer i dubbel, H 50.

Bordtennisförbundet har 40 000 medlemmar.

- Det är en bra siffra men vi behöver få upp medlemsantalet bland ungdomarna, säger Petra Sörling.

Göran Söderlund

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.