"Jätteavtalet förblindar väl inte klubbarna"
SHL:s vd. Jörgen Lindgren, 51 år, skärper tonen mot landets 14 elitklubbar i ishockey.
- Ha ordning i kassaboken, och arbeta för en bättre balans mellan intäkter och utgifter. Det är er absoluta skyldighet, betonar Jörgen, på tröskeln till ligans säsongstart, lördagen den 15 september.
SHL-bossen fruktar att SHL-klubbarna ska förblindas av ligans nya sexåriga TV-avtal som garanterar 14 elitklubbar i storleksordningen vardera 40-50 miljoner kronor årligen till och med säsongen 2023-2024. En unik överenskommelse, det hittills största sponsorregnet över svensk idrott och som gett Lindgren och hans stab epitetet ”universums bästa förhandlare”.
Mer pengar - större ansvar
-Avtalet visar ligans attraktionskraft, det ger oss möjlighet till fortsatt utveckling, arbetet kan bedrivas långsiktigt. Det innebär också ett ökat ansvarstagande, vars huvudmål måste vara bättre balans i klubbarnas resultaträkningar, framhåller Jörgen Lindgren.
I dag uppgår SHL-klubbens lönekostnader till över 60 procent av omsättningen. Klubbarnas ekonomiska resultat efter säsongen 2017-2018 visar att fyra SHL-lag, Linköping, Timrå, Mora och Rögle klarar kapitalkraven med minsta möjliga marginal.
Klubbarnas bokföring granskas årligen av Svenska Ishockeyförbundets Licensnämnd. I gällande regelverk uppgår kapitalkravet till 4 miljoner kronor, ett belopp som under de närmaste sex åren ska justeras upp till tio miljoner kronor.
Sex lag redovisade minusresultat för 2017-2018 års säsong. Klassens värsting var Skellefteå AIK, minus 3,9 miljoner. Ändå ett fall framåt då SAIK redovisade historiskt svaga 17 miljoner back säsongen 2016-2017. Minus 21 miljoner på två säsonger!
Ändå 52 miljoner i kapital
Skellefteå, med sju SM-finaler och två SM-guld på åtta år, samt flera lyckade spelarförsäljningar till NHL och KHL, har ändå en välfylld kassa eller 52 miljoner i eget kapital.
Mästarlaget från i våras, Växjö Lakers, gick fem miljoner plus på verksamheten och har 25,4 miljoner i eget kapital. Störst bankbok har Färjestad med hela 108 miljoner kronor. Det egna hallbolaget är rena guldgruvan.
-Givetvis är det en trygghet, det ger oss en stabil grund för framtiden, betonar Sture Emanuelsson, ordförande.
-Vi har under senare år varit lyckosamma i flera avseenden. Att ha 100-procentig kontroll på arenan, i förening med den sportsliga ambitionen att alltid konkurrera om SM-guldet har lyft föreningen, konstaterar han.
Måste ha en ordnad balans
Han delar också Jörgen Lindgrens inställning att det nya TV-avtalet också innebär skyldigheter för SHL-klubbarna.
-Vi har alla ett ansvar att balansera våra utgifter mot våra intäkter. Säsongen 2017-2018 visade att glappet mellan klubbarna är för stort vad gäller eget kapital. Med en omsättning för vår del på cirka 160 miljoner kronor och med 85 personer på lönelistan krävs höjd i ekonomin, säger Sture Emanuelsson.
I nuvarande serieordning, Elitserien och SHL, är Färjestad mest guldrika lag med nio inteckningar i Le Mat-pokalen, hockeyns mästartrofé.
Licensnämndens ordförande, Martin Karlström, vill inte uttala sig om hur ”buffert”, eller eget kapital varje enskild SHL-klubb bör ha, men konstaterar.
Ger unika möjligheter
-Vi talar inte om föreningar, vi talar om koncerner, bestående av flera bolag, och med omsättningar i 150-200 miljoner klassen . Att då redovisa minussiffror för löpande verksamhet, samt också redovisa ett lågt eget kapital, precis över 4 miljoner är inte hållbart och förtroende skapande.
-Det nya avtalet ger SHL en unik möjlighet att bygga långsiktigt, utveckla den egna organisationen och arenan samt eftersträva ökad balans mellan intäkter och utgifter, att bygga ett eget kapital. En nödvändighet för en sund ekonomi, säger Martin Karlström.
De 14 SHL-klubbarnas totala omsättning är cirka 2 miljarder kronor, eller i snitt 142 miljoner kronor per förening. Det nya sex års avtalet med C More och TV 4 räknat från den säsong som nu inleds, till och med 2023-2024, garanterar SHL 4,2 miljarder.
-Jag kommenterar inga summor, men det är ett bra avtal, för organisationen, berörda klubbar samt för svensk ishockey i sin helhet. Inte minst det sistnämnda är väl bra, säger Jörgen Lindgren leende.
Inget lönetak eller offentliga löner
Vad gäller den ibland uppblossande diskussionen om lönetak och offentliggörande av spelarnas löner är det kalla handen från SHL:s sida.
-Av flera skäl, bland annat fackligt och juridiskt samt att vi i Sverige har en annan kultur och tradition , jämfört med exempelvis NHL. Vi är också helt avvisande till ryska KHL:s eventuella inviter, klargör Jörgen Lindgren.
Han ”skolades” själv in i ishockeyn av förbundets tidigare ordförande Rickard Fagerlund (1937-2009), frispråkig och karismatisk som få.
-Jag jobbade ihop med Rickard inom VAG, Sverige, med ansvar för Audi-försäljningen. Jag var linjeman i dåvarande Elitserien och visst tog jag intryck av Rickards passion och hängivenhet för ishockeyn
Senare anställdes Jörgen som generalsekreterare på förbundet, och hade då som motpart dåvarande Serieföreningen Elitishockey, moderorganisation till nuvarande SHL AB.
Ny organisation
2001 års årsmöte var den stora vattendelaren. Under ledning av Per Anders Örtendahl, Frölunda, ekonom och tidigare generaldirektör på Vägverket, sjösattes en helt ny organisation, all kommerisell verksamhet, som rättigheter, lades i det nybildade bolaget, SHL AB. I gengäld garanterades förbundet tillgång till spelare för de olika landslagen samt försäkringspremier.
Jätten ”Glufs-Glufs” var skapad, till stor förtret för de klubbar som hamnade utanför – som dagens hockeyallsvenska klubbar som öppet protesterat mot den ekonomiska snedfördelningen. Dessas ekonomiska lott är cirka 2,5 miljoner årligen. Jörgen Lindgren och SHL anklagas ge girigheten ett ansikte.
-Min roll är att ta ansvar för 14 SHL-klubbar, jag har respekt för HA-klubbarnas synpunkter men jag förhandlar inte för dem. Det gör deras egen organisation, framhåller Jörgen Lindgren.
Hockeyallsvenskan inleds fredagen den 21 september. Hos HA-klubbarna gror missnöjet, räkna med vildsinta utspel och svingar mot SHL – precis som tidigare säsonger.
"Allt som skrivs är bra"
Precis som Rickard Fagerlund hyllar Jörgen Lindgren en väl känd tes.
-Allt som skrivs om oss är i grunden bra, det visar på intresse och engagemang och vad vore ishockey utan känslor.
Vad gäller det domarbråk som skakat SHL inför premiären väljer dock Jörgen Lindgren fortsatt locket på. Den hårt kritiserade domarbasen Ulf Rönnmark är tills vidare ledig. Någon ersättare har inte rekryterats.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar