Mångmiljonärerna som räddar IFK Göteborg efter alla jätteskulder

De var affärskompanjoner och betraktades som ett radarpar i Göteborg. Ola Serneke och Nils Wiberg, två förmögna och framgångsrika företagare, därtill mycket idrottsintresserade personer som stod bakom förverkligandet av landets förnämsta multiarena i Kviberg.I dag räddar de två mångmiljonärerna, på var sitt sätt, IFK Göteborg från undergång.

2015 stod de, som affärskompanjoner bakom Multiarenan i Kviberg. Fortfarande landet största. Idag är det deras pengar som räddar IFK Göteborg som har hotats efter många miljonskulder. Ola Serneke och Nils Wiberg är miljonärerna som älskar idrott och vill bidra.Foto: Tommy Holl

Ola Serneke hade idén om en anläggning med en rad möjligheter, och fann en kompanjon och delfinansiär i Nils Wiberg, till att bygga multihallen om 45 300 kvm i Kviberg med bl a skidåkning inomhus och en fullstor fotbollshall.

Då hjärtliga kramar

De kramade hjärtligt om varandra när hallen invigdes sommaren 2015.

Då diskuterade de flera gemensamma projekt, men riktigt så blev det inte.

De har haft  kraftig medvind i sina respektive bolag, Nils i Prioritet Finans och Ola i Serneke Group som han startade 2005 och där han tidigt uttalade ett mål att nå 1 miljard i omsättning  på tio år, vilket skedde. Då hade ribban höjts till 3 miljarder. 

 Nu går verksamheten på maximal fart Störst av alla projekt är uppförandet av en byggnad om 230 meter på Lindholmen i Göteborg, där ett område om 15 kvarter förvandlas. Mitt i ska jättehuset uppstå och det blir den högsta byggnaden i Norden till en kostnad om 8 miljarder. 

Sponsorer i samma klubbar

Men de fann inte längre en gemenskap i nya affärsprojekt, däremot som sponsorer i samma klubbar, som framförallt Frölunda hockey och IFK Göteborgs fotboll. 

Nils Wiberg har varit stjärnsponsor i flera år till Blåvitt och 2011 stod Ola Serneke bakom nya Kamratgården, IFK Göteborgs anläggning om 2000 kvm. Olas företag höll i förverkligandet och han bearbetade också underentreprenörer för att göra bygget så billigt som möjligt.

Både Wiberg och Serneke reagerade starkt när klubben plötsligt sålde Kamratgården 2015 utan att fråga någon av dem.

Gick också in i Djurgården

Men de har troget varit sponsorer, ja de blev dessutom partners till Djurgårdens fotboll 2015.Två framträdande göteborgare ville etablera sig i klubbens affärsnätverk i Stockholm.

Deras anknytning och intresse för Blåvitt har egentligen aldrig svikit, men de har beklagat klubbens ständiga problem med ekonomin, trots deras finansiella stöd.

2017 blev ett av IFK Göteborgs sämsta ekonomiska år. 12,5 miljoner i underskott utgjorde kulmen på ett antal år med mycket dystra siffror.  Se här:

2017: – 12,5 mkr

2016: + 5,8 mkr

2015: + 2,5 mkr

2014: – 10,4 mkr

2013: – 3,5 mkr

2012: – 4,0 mkr

38,7 miljoner i underskott

Ändå har klubben sålt spelare i mängd. Men 38.7 miljoner har saknats.

Till slut fanns det ingen annan utväg  än att IFK Göteborg tog hjälp av ett investeringsbolag för att skapa  bolaget IFK GBG Transferintressenter AB och se en möjlighet att bibehålla en spelartrupp av allsvenskt snitt. 

Serneke positiv, Wiberg blev arg

Nu har klubben tillkännagjort vilka personer och företag som står bakom satsningen, däremot vill inte klubben gå ut med hur mycket pengar som har kommit in, enligt IFK:s lista är  den mest välvillige investeraren just Ola Serneke med över hälften av aktierna medan Nils Wiberg sa nej till erbjudandet och inte bara det, han reagerade med ilska:

– Jag tänkte hålla käften, men nu blev jag så ledsen när jag såg detta. Ett riskkapitalbolag är ju en gammal relik från 80- och 90-talet. Vilka andra klubbar använder sig av det i dag? Jag tycker att det är tiggeri. Varför kan inte Blåvitt tjäna egna pengar? De har ju alla förutsättningar. Man ska inte behöva sälja Kamratgården och hålla på med riskkapitalbolag, det är inte värdigt IFK Göteborg som är det finaste varumärket i Sverige. Det är för låg nivå på gänget som jobbar där. Sträck på er och inse vad ni är för något, sa han  i en intervju med tidningen GT.

Nils Wiberg har ändå för avsikt att stanna som Stjärnsponsor och bidra med nya miljoner.

Thomas Ejderhov

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksands IF har av kommunstyrelsen i Leksand beviljats en borgen på 30 miljoner kronor, det är drygt hälften av det begärda beloppet på 56,7 miljoner.

Samtidigt meddelar Sebastian Larsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, att kommunen kommer att tillsätta en ”god man”, för att säkra insyn i föreningens verksamhet, exempelvis vid tecknandet av spelarkontrakt

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Inför fredagens VM-premiär (mot Slovakien)beskriver han sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.