Mångmiljonärerna som räddar IFK Göteborg efter alla jätteskulder
De var affärskompanjoner och betraktades som ett radarpar i Göteborg. Ola Serneke och Nils Wiberg, två förmögna och framgångsrika företagare, därtill mycket idrottsintresserade personer som stod bakom förverkligandet av landets förnämsta multiarena i Kviberg.I dag räddar de två mångmiljonärerna, på var sitt sätt, IFK Göteborg från undergång.
Ola Serneke hade idén om en anläggning med en rad möjligheter, och fann en kompanjon och delfinansiär i Nils Wiberg, till att bygga multihallen om 45 300 kvm i Kviberg med bl a skidåkning inomhus och en fullstor fotbollshall.
Då hjärtliga kramar
De kramade hjärtligt om varandra när hallen invigdes sommaren 2015.
Då diskuterade de flera gemensamma projekt, men riktigt så blev det inte.
De har haft kraftig medvind i sina respektive bolag, Nils i Prioritet Finans och Ola i Serneke Group som han startade 2005 och där han tidigt uttalade ett mål att nå 1 miljard i omsättning på tio år, vilket skedde. Då hade ribban höjts till 3 miljarder.
Nu går verksamheten på maximal fart Störst av alla projekt är uppförandet av en byggnad om 230 meter på Lindholmen i Göteborg, där ett område om 15 kvarter förvandlas. Mitt i ska jättehuset uppstå och det blir den högsta byggnaden i Norden till en kostnad om 8 miljarder.
Sponsorer i samma klubbar
Men de fann inte längre en gemenskap i nya affärsprojekt, däremot som sponsorer i samma klubbar, som framförallt Frölunda hockey och IFK Göteborgs fotboll.
Nils Wiberg har varit stjärnsponsor i flera år till Blåvitt och 2011 stod Ola Serneke bakom nya Kamratgården, IFK Göteborgs anläggning om 2000 kvm. Olas företag höll i förverkligandet och han bearbetade också underentreprenörer för att göra bygget så billigt som möjligt.
Både Wiberg och Serneke reagerade starkt när klubben plötsligt sålde Kamratgården 2015 utan att fråga någon av dem.
Gick också in i Djurgården
Men de har troget varit sponsorer, ja de blev dessutom partners till Djurgårdens fotboll 2015.Två framträdande göteborgare ville etablera sig i klubbens affärsnätverk i Stockholm.
Deras anknytning och intresse för Blåvitt har egentligen aldrig svikit, men de har beklagat klubbens ständiga problem med ekonomin, trots deras finansiella stöd.
2017 blev ett av IFK Göteborgs sämsta ekonomiska år. 12,5 miljoner i underskott utgjorde kulmen på ett antal år med mycket dystra siffror. Se här:
2017: – 12,5 mkr
2016: + 5,8 mkr
2015: + 2,5 mkr
2014: – 10,4 mkr
2013: – 3,5 mkr
2012: – 4,0 mkr
38,7 miljoner i underskott
Ändå har klubben sålt spelare i mängd. Men 38.7 miljoner har saknats.
Till slut fanns det ingen annan utväg än att IFK Göteborg tog hjälp av ett investeringsbolag för att skapa bolaget IFK GBG Transferintressenter AB och se en möjlighet att bibehålla en spelartrupp av allsvenskt snitt.
Serneke positiv, Wiberg blev arg
Nu har klubben tillkännagjort vilka personer och företag som står bakom satsningen, däremot vill inte klubben gå ut med hur mycket pengar som har kommit in, enligt IFK:s lista är den mest välvillige investeraren just Ola Serneke med över hälften av aktierna medan Nils Wiberg sa nej till erbjudandet och inte bara det, han reagerade med ilska:
– Jag tänkte hålla käften, men nu blev jag så ledsen när jag såg detta. Ett riskkapitalbolag är ju en gammal relik från 80- och 90-talet. Vilka andra klubbar använder sig av det i dag? Jag tycker att det är tiggeri. Varför kan inte Blåvitt tjäna egna pengar? De har ju alla förutsättningar. Man ska inte behöva sälja Kamratgården och hålla på med riskkapitalbolag, det är inte värdigt IFK Göteborg som är det finaste varumärket i Sverige. Det är för låg nivå på gänget som jobbar där. Sträck på er och inse vad ni är för något, sa han i en intervju med tidningen GT.
Nils Wiberg har ändå för avsikt att stanna som Stjärnsponsor och bidra med nya miljoner.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden.
Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.
I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar