Sportslig medvind, men miljonerna saknas

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

Himmelstalundshallen är hockeytemplet i Norrköping sedan 1977. Arenan har plats för 4.500 personer.

 

Vita Hästen spelar sedan säsongen 2014/2015 i hockeyallsvenskan och det återkommande har varit det jobbiga att få in tillräckligt med pengar.

–Det går inte att komma undan. Vi är positiva, men väl medvetna om vilken stor utmaning det är, säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubbens ansvariga medger ”Vid sidan av planen hade vi ett tufft ekonomiskt år som på grund av vikande publiksiffror och lokala marknadsintäkter gjorde att vi tvingades redovisa ett minusresultat på 2,9 miljoner.

Tre framtidsalternativ

Lagom som de sportsliga resultaten är bättre än på länge är det bistra sanningen att utan 5 nya miljoner degraderas klubben.

Klubbledningen har upprättat tre vägval:

"1. Missa elitlicensen och därmed degraderas till division 1.

2. Kraftigt sänka ambitionsnivån och kostnaderna till kommande säsong, med stor risk att degraderas sportsligt från Hockeyallsvenskan (förutsatt att elitlicensen klaras).

3. Fortsätta på inslagen väg och finna finansieringen för spel på den nivå som är vår uppfattning att Vita Hästen hör hemma, nämligen ett topplag i Hockeyallsvenskan (förutsatt att elitlicensen klaras)", skriver klubben på hemsidan.

Klubben uppmanar privatpersoner och sponsorer att hjälpa till för att alternativ 3 ska bli realistiskt.

2 miljoner redan inne

Av nödvändiga 7 miljoner har Vita Hästen fått in 5. Det är en god start på räddningsoperationen.

Norrköpingsklubben betonar att gåvor och donationer är ett alternativ för alla som kan tänka sig att bidra. Ett alternativ är bli aktieägare  

I Hockeyallsvenskan är det ett krav 2020 alla klubbar ska ha 2,5 miljoner i eget kapital för att beviljas elitlicens. 2021, höjs kravet till 3 miljoner, och ytterligare en halvmiljon tillkommer 2022.

Vita Hästen har avårt med de här kraven”Vår ambition är att fortsätta arbeta efter punkt 3. Vi är i behov av extraordinära insatser och en stark uppslutning från hela Norrköping för att klara detta. För att uppnå målet är vi beroende av fler finansiärer, ägare, samarbetspartners och stöd från privatpersoner. Vi hoppas att vår ambition och vision med Vita Hästen delas av Norrköping och kommer fortsatt arbeta stenhårt för att uppnå målet, men vi är i behov av hjälp och utveckling.

Brokigt förflutet

Vita Hästen gjorde upp med kommunen som lägst var hyresskulden nere på dryga 500 000 kronor 2015.

Vita Hästen har en brokig historia. 2012 var hoten ännu större. Då var klubben på ruinens brant  med skulder på nära 7 miljoner som liten division I-förening

Slutlligen kom klubben till en deal med kommunen och en ursprunglig hyresskulden sjönk till  dryga 500 000 kronor 2015. Då upprättades  en avbetalningsplan pår 14 år och som ska vara betald 2024

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.