Lars-Christer åter i ledande roll
Riksidrottsförbundet startar en utredning om hotbilder mot svenska ligaorganisationer. Den förre fotbollsbasen Lars-Christer Olsson har fått uppgiften att ansvara för en granskning.
Lars-Christer Olsson har i många år arbetat inom fotbollen, både i Sverige och utomlands, men lämnade i fjol uppdragen som ordförande i Svensk elitfotboll och European Leagues.
Nu har han fått ett nytt uppdrag – av RF-basen Björn Eriksson.
Lars-Christer ska syna kommersialiseringen i svensk idrott och i synnerhet det som berör toppklubbarna och deras ligaorganisationer.
Det handlar om konsekvens och verkan och i synnerhet i den stund då internationella intressen uppstår.
Folårets planer på en utbrytarliga i europeisk toppfotboll, Super League, var en väckarklocka.
Likaså den långvariga trätan i Hockeyettan och diskussionen kring ligatvång som uppstod när Riksidrottsnämnden gav hockeyettanklubben Boden rätt att stå utanför ligaorganisationen, fick Björn Eriksson att börja fundera.
Han ser en hotande framtidsbild på de nivåer där pengarna är betydligt större.
- Men det handlar framför allt om de högsta serierna, framhåller Björn Eriksson. Inte alls de lägre nivåerna. Sådana problem får och ska förbunden själva klara.
Han kontaktade Lars-Christer Olsson och som nu har antagit uppdraget att syna villkoren. Han ska utreda de grundläggande principerna i svensk idrott inom de berörda ligaorganisationerna.
— Det handlar om att värna föreningsfriheten och samtidigt bevaka de gemensamma intressena, att se över att de grundläggande idrottsprinciperna försvaras av stadgar och reglementen, betonar Lars-Christer Olsson.
- Det är ett exempel på den typ som man bör titta på, det är relevant även för ett enskilt land, säger Olsson.
Han tror dock inte att exempelvis några allsvenska klubbar har tankar på att just nu bryta sig ur den svenska högstaligan.
- Men det jag ska titta på är till exempel hur våra stadgar och bestämmelser ser ut, är de robusta i förhållande till vad man vill ha.
- Idrottsvärlden blir mer och mer komplicerad och då kan man inte hålla på med lapptäcken hela tiden utan man måste ge sig på principerna.
- Det är ett av uppdragen, att sätta principerna på kartan. Sen får man ha en idrottspolitisk diskussion (i RF) om principerna är korrekta eller bör ändras, betonar Eriksson.
Lars-Christer Olsson får får åtta månader på sig att göra utredningen.
Thomas Ejderhov
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…
Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.