Lars-Christer åter i ledande roll

Riksidrottsförbundet startar en utredning om hotbilder mot svenska ligaorganisationer. Den förre fotbollsbasen Lars-Christer Olsson har fått uppgiften att  ansvara för en granskning.

Lars-Christer Olsson återvänder inom svensk elitidrott. Han ska jobba på uppdrag av RF-basen Björn Eriksson.

Lars-Christer Olsson har i många år arbetat inom fotbollen, både i Sverige och utomlands, men lämnade i fjol uppdragen som ordförande i Svensk elitfotboll och European Leagues. 

Nu har han fått ett nytt uppdrag – av RF-basen Björn Eriksson.

Lars-Christer  ska syna kommersialiseringen i svensk idrott och i synnerhet det som berör toppklubbarna och deras ligaorganisationer.

Det handlar om konsekvens och verkan och i synnerhet i den stund då internationella intressen uppstår.

Folårets planer på en utbrytarliga i europeisk toppfotboll, Super League, var en väckarklocka.

Likaså den långvariga trätan i Hockeyettan och diskussionen kring ligatvång som uppstod när Riksidrottsnämnden gav hockeyettanklubben Boden rätt att stå utanför ligaorganisationen, fick Björn Eriksson att börja fundera.

Han ser en hotande framtidsbild på de nivåer där pengarna är betydligt större. 

- Men det handlar framför allt om de högsta serierna, framhåller Björn Eriksson. Inte alls de lägre nivåerna. Sådana problem får och ska förbunden själva klara.

Han kontaktade Lars-Christer Olsson och som nu har antagit uppdraget att syna villkoren. Han ska utreda de grundläggande principerna i svensk idrott inom de berörda ligaorganisationerna.

— Det handlar om att värna föreningsfriheten och samtidigt bevaka de gemensamma intressena, att se över att de grundläggande idrottsprinciperna försvaras av stadgar och reglementen, betonar Lars-Christer Olsson.

- Det är ett exempel på den typ som man bör titta på, det är relevant även för ett enskilt land, säger Olsson.

Han tror dock inte att exempelvis några allsvenska klubbar har tankar på att just nu bryta sig ur den svenska högstaligan.

- Men det jag ska titta på är till exempel hur våra stadgar och bestämmelser ser ut, är de robusta i förhållande till vad man vill ha.

- Idrottsvärlden blir mer och mer komplicerad och då kan man inte hålla på med lapptäcken hela tiden utan man måste ge sig på principerna. 

- Det är ett av uppdragen, att sätta principerna på kartan. Sen får man ha en idrottspolitisk diskussion (i RF) om principerna är korrekta eller bör ändras, betonar Eriksson.

Lars-Christer Olsson får får åtta månader på sig att göra utredningen.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.