Lars-Christer åter i ledande roll

Riksidrottsförbundet startar en utredning om hotbilder mot svenska ligaorganisationer. Den förre fotbollsbasen Lars-Christer Olsson har fått uppgiften att  ansvara för en granskning.

Lars-Christer Olsson återvänder inom svensk elitidrott. Han ska jobba på uppdrag av RF-basen Björn Eriksson.

Lars-Christer Olsson har i många år arbetat inom fotbollen, både i Sverige och utomlands, men lämnade i fjol uppdragen som ordförande i Svensk elitfotboll och European Leagues. 

Nu har han fått ett nytt uppdrag – av RF-basen Björn Eriksson.

Lars-Christer  ska syna kommersialiseringen i svensk idrott och i synnerhet det som berör toppklubbarna och deras ligaorganisationer.

Det handlar om konsekvens och verkan och i synnerhet i den stund då internationella intressen uppstår.

Folårets planer på en utbrytarliga i europeisk toppfotboll, Super League, var en väckarklocka.

Likaså den långvariga trätan i Hockeyettan och diskussionen kring ligatvång som uppstod när Riksidrottsnämnden gav hockeyettanklubben Boden rätt att stå utanför ligaorganisationen, fick Björn Eriksson att börja fundera.

Han ser en hotande framtidsbild på de nivåer där pengarna är betydligt större. 

- Men det handlar framför allt om de högsta serierna, framhåller Björn Eriksson. Inte alls de lägre nivåerna. Sådana problem får och ska förbunden själva klara.

Han kontaktade Lars-Christer Olsson och som nu har antagit uppdraget att syna villkoren. Han ska utreda de grundläggande principerna i svensk idrott inom de berörda ligaorganisationerna.

— Det handlar om att värna föreningsfriheten och samtidigt bevaka de gemensamma intressena, att se över att de grundläggande idrottsprinciperna försvaras av stadgar och reglementen, betonar Lars-Christer Olsson.

- Det är ett exempel på den typ som man bör titta på, det är relevant även för ett enskilt land, säger Olsson.

Han tror dock inte att exempelvis några allsvenska klubbar har tankar på att just nu bryta sig ur den svenska högstaligan.

- Men det jag ska titta på är till exempel hur våra stadgar och bestämmelser ser ut, är de robusta i förhållande till vad man vill ha.

- Idrottsvärlden blir mer och mer komplicerad och då kan man inte hålla på med lapptäcken hela tiden utan man måste ge sig på principerna. 

- Det är ett av uppdragen, att sätta principerna på kartan. Sen får man ha en idrottspolitisk diskussion (i RF) om principerna är korrekta eller bör ändras, betonar Eriksson.

Lars-Christer Olsson får får åtta månader på sig att göra utredningen.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.