Lars-Christer åter i ledande roll

Riksidrottsförbundet startar en utredning om hotbilder mot svenska ligaorganisationer. Den förre fotbollsbasen Lars-Christer Olsson har fått uppgiften att  ansvara för en granskning.

Lars-Christer Olsson återvänder inom svensk elitidrott. Han ska jobba på uppdrag av RF-basen Björn Eriksson.

Lars-Christer Olsson har i många år arbetat inom fotbollen, både i Sverige och utomlands, men lämnade i fjol uppdragen som ordförande i Svensk elitfotboll och European Leagues. 

Nu har han fått ett nytt uppdrag – av RF-basen Björn Eriksson.

Lars-Christer  ska syna kommersialiseringen i svensk idrott och i synnerhet det som berör toppklubbarna och deras ligaorganisationer.

Det handlar om konsekvens och verkan och i synnerhet i den stund då internationella intressen uppstår.

Folårets planer på en utbrytarliga i europeisk toppfotboll, Super League, var en väckarklocka.

Likaså den långvariga trätan i Hockeyettan och diskussionen kring ligatvång som uppstod när Riksidrottsnämnden gav hockeyettanklubben Boden rätt att stå utanför ligaorganisationen, fick Björn Eriksson att börja fundera.

Han ser en hotande framtidsbild på de nivåer där pengarna är betydligt större. 

- Men det handlar framför allt om de högsta serierna, framhåller Björn Eriksson. Inte alls de lägre nivåerna. Sådana problem får och ska förbunden själva klara.

Han kontaktade Lars-Christer Olsson och som nu har antagit uppdraget att syna villkoren. Han ska utreda de grundläggande principerna i svensk idrott inom de berörda ligaorganisationerna.

— Det handlar om att värna föreningsfriheten och samtidigt bevaka de gemensamma intressena, att se över att de grundläggande idrottsprinciperna försvaras av stadgar och reglementen, betonar Lars-Christer Olsson.

- Det är ett exempel på den typ som man bör titta på, det är relevant även för ett enskilt land, säger Olsson.

Han tror dock inte att exempelvis några allsvenska klubbar har tankar på att just nu bryta sig ur den svenska högstaligan.

- Men det jag ska titta på är till exempel hur våra stadgar och bestämmelser ser ut, är de robusta i förhållande till vad man vill ha.

- Idrottsvärlden blir mer och mer komplicerad och då kan man inte hålla på med lapptäcken hela tiden utan man måste ge sig på principerna. 

- Det är ett av uppdragen, att sätta principerna på kartan. Sen får man ha en idrottspolitisk diskussion (i RF) om principerna är korrekta eller bör ändras, betonar Eriksson.

Lars-Christer Olsson får får åtta månader på sig att göra utredningen.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.