Lars-Christer åter i ledande roll
Riksidrottsförbundet startar en utredning om hotbilder mot svenska ligaorganisationer. Den förre fotbollsbasen Lars-Christer Olsson har fått uppgiften att ansvara för en granskning.
Lars-Christer Olsson har i många år arbetat inom fotbollen, både i Sverige och utomlands, men lämnade i fjol uppdragen som ordförande i Svensk elitfotboll och European Leagues.
Nu har han fått ett nytt uppdrag – av RF-basen Björn Eriksson.
Lars-Christer ska syna kommersialiseringen i svensk idrott och i synnerhet det som berör toppklubbarna och deras ligaorganisationer.
Det handlar om konsekvens och verkan och i synnerhet i den stund då internationella intressen uppstår.
Folårets planer på en utbrytarliga i europeisk toppfotboll, Super League, var en väckarklocka.
Likaså den långvariga trätan i Hockeyettan och diskussionen kring ligatvång som uppstod när Riksidrottsnämnden gav hockeyettanklubben Boden rätt att stå utanför ligaorganisationen, fick Björn Eriksson att börja fundera.
Han ser en hotande framtidsbild på de nivåer där pengarna är betydligt större.
- Men det handlar framför allt om de högsta serierna, framhåller Björn Eriksson. Inte alls de lägre nivåerna. Sådana problem får och ska förbunden själva klara.
Han kontaktade Lars-Christer Olsson och som nu har antagit uppdraget att syna villkoren. Han ska utreda de grundläggande principerna i svensk idrott inom de berörda ligaorganisationerna.
— Det handlar om att värna föreningsfriheten och samtidigt bevaka de gemensamma intressena, att se över att de grundläggande idrottsprinciperna försvaras av stadgar och reglementen, betonar Lars-Christer Olsson.
- Det är ett exempel på den typ som man bör titta på, det är relevant även för ett enskilt land, säger Olsson.
Han tror dock inte att exempelvis några allsvenska klubbar har tankar på att just nu bryta sig ur den svenska högstaligan.
- Men det jag ska titta på är till exempel hur våra stadgar och bestämmelser ser ut, är de robusta i förhållande till vad man vill ha.
- Idrottsvärlden blir mer och mer komplicerad och då kan man inte hålla på med lapptäcken hela tiden utan man måste ge sig på principerna.
- Det är ett av uppdragen, att sätta principerna på kartan. Sen får man ha en idrottspolitisk diskussion (i RF) om principerna är korrekta eller bör ändras, betonar Eriksson.
Lars-Christer Olsson får får åtta månader på sig att göra utredningen.
Thomas Ejderhov
Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.
Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.
Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.
Elless idrottsförening är modellen för framtiden.
I dag startar vår artikelserie om anläggningar
Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan. SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel
Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet.
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill in här. Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket.
Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Skriv kommentar