Tillväxtverket backar inte

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Nej, idrottsklubbarna kan inte hoppas på att Tillväxtverket omprövar de beslut som är tagna. pengar måste hämtas ur klubbkassorna och betalas tillbaka.

-Vi känner oss svikna,  det är ojuste och ohemul, säger fotbollens Mats Enquist, ordförande i SEF, Svensk elitfotboll.

-Det är ologiskt och orättvist, säger ishockeyns Mikael Johansson, klubbdirektör i SHL-laget Örebro HC.

I mail till Idrottens Affärer skriver Tillväxtverket bland annat.

”Det finns inget i lagen som ger Tillväxtverket utrymme att hantera idrottsklubbar annorlunda än andra arbetsgivare som sökt stödet” .

Av mailet framgår också att totalt 351,5 miljoner har beviljats idrotten vid tre olika tillfällen och återkraven uppgår till 72,6 miljoner.

Tillväxtverket skriver också:

”Återkrav kan uppstå av olika anledningar. Den vanligaste är att arbetsgivaren inte har använt så mycket stöd som de har ansökt om och fått beviljat. Då blir arbetsgivaren  återbetalningsskyldig för mellanskillnaden. Återkrav kan också bli en konsekvens om kontroller visar att ekonomiska svårigheter  inte uppkommit på grund av pandemin utan av andra orsaker. Då är villkoret för stöd inte uppfyllt.

Den statliga myndigheten betonar att det finns inget krav på att arbetsgivaren måste gå med vinst. Däremot finns det krav på lönsamhet och soliditet.

Som avslutning betonas att det stöd som finns att hantera är styrt i lag och ska täcka lönekostnader för permitterade. Varje ärende hanteras för sig, utifrån ärendets unika förutsättningar. Varje myndighetsbeslut kan överklagas, med förvaltningsrätten som första instans.

Örebro har klagat i förvaltningsrätten men fått avslag. Föreningen avser att driva processen vidare, närmast till kammarrätten.

Till sist medger Tillväxtverket att stödet inte har varit anpassat för alla typer av företag och branscher.

-Vilket vi också har återkopplat till vår uppdragsgivare (regeringen) inför framtida stöd, skriver Tillväxtverket.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.