Tillväxtverket backar inte

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Nej, idrottsklubbarna kan inte hoppas på att Tillväxtverket omprövar de beslut som är tagna. pengar måste hämtas ur klubbkassorna och betalas tillbaka.

-Vi känner oss svikna,  det är ojuste och ohemul, säger fotbollens Mats Enquist, ordförande i SEF, Svensk elitfotboll.

-Det är ologiskt och orättvist, säger ishockeyns Mikael Johansson, klubbdirektör i SHL-laget Örebro HC.

I mail till Idrottens Affärer skriver Tillväxtverket bland annat.

”Det finns inget i lagen som ger Tillväxtverket utrymme att hantera idrottsklubbar annorlunda än andra arbetsgivare som sökt stödet” .

Av mailet framgår också att totalt 351,5 miljoner har beviljats idrotten vid tre olika tillfällen och återkraven uppgår till 72,6 miljoner.

Tillväxtverket skriver också:

”Återkrav kan uppstå av olika anledningar. Den vanligaste är att arbetsgivaren inte har använt så mycket stöd som de har ansökt om och fått beviljat. Då blir arbetsgivaren  återbetalningsskyldig för mellanskillnaden. Återkrav kan också bli en konsekvens om kontroller visar att ekonomiska svårigheter  inte uppkommit på grund av pandemin utan av andra orsaker. Då är villkoret för stöd inte uppfyllt.

Den statliga myndigheten betonar att det finns inget krav på att arbetsgivaren måste gå med vinst. Däremot finns det krav på lönsamhet och soliditet.

Som avslutning betonas att det stöd som finns att hantera är styrt i lag och ska täcka lönekostnader för permitterade. Varje ärende hanteras för sig, utifrån ärendets unika förutsättningar. Varje myndighetsbeslut kan överklagas, med förvaltningsrätten som första instans.

Örebro har klagat i förvaltningsrätten men fått avslag. Föreningen avser att driva processen vidare, närmast till kammarrätten.

Till sist medger Tillväxtverket att stödet inte har varit anpassat för alla typer av företag och branscher.

-Vilket vi också har återkopplat till vår uppdragsgivare (regeringen) inför framtida stöd, skriver Tillväxtverket.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.