Tillväxtverket backar inte

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Nej, idrottsklubbarna kan inte hoppas på att Tillväxtverket omprövar de beslut som är tagna. pengar måste hämtas ur klubbkassorna och betalas tillbaka.

-Vi känner oss svikna,  det är ojuste och ohemul, säger fotbollens Mats Enquist, ordförande i SEF, Svensk elitfotboll.

-Det är ologiskt och orättvist, säger ishockeyns Mikael Johansson, klubbdirektör i SHL-laget Örebro HC.

I mail till Idrottens Affärer skriver Tillväxtverket bland annat.

”Det finns inget i lagen som ger Tillväxtverket utrymme att hantera idrottsklubbar annorlunda än andra arbetsgivare som sökt stödet” .

Av mailet framgår också att totalt 351,5 miljoner har beviljats idrotten vid tre olika tillfällen och återkraven uppgår till 72,6 miljoner.

Tillväxtverket skriver också:

”Återkrav kan uppstå av olika anledningar. Den vanligaste är att arbetsgivaren inte har använt så mycket stöd som de har ansökt om och fått beviljat. Då blir arbetsgivaren  återbetalningsskyldig för mellanskillnaden. Återkrav kan också bli en konsekvens om kontroller visar att ekonomiska svårigheter  inte uppkommit på grund av pandemin utan av andra orsaker. Då är villkoret för stöd inte uppfyllt.

Den statliga myndigheten betonar att det finns inget krav på att arbetsgivaren måste gå med vinst. Däremot finns det krav på lönsamhet och soliditet.

Som avslutning betonas att det stöd som finns att hantera är styrt i lag och ska täcka lönekostnader för permitterade. Varje ärende hanteras för sig, utifrån ärendets unika förutsättningar. Varje myndighetsbeslut kan överklagas, med förvaltningsrätten som första instans.

Örebro har klagat i förvaltningsrätten men fått avslag. Föreningen avser att driva processen vidare, närmast till kammarrätten.

Till sist medger Tillväxtverket att stödet inte har varit anpassat för alla typer av företag och branscher.

-Vilket vi också har återkopplat till vår uppdragsgivare (regeringen) inför framtida stöd, skriver Tillväxtverket.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till spets och tränaren Daniel Redén log. Men franska stjärnhästenHorsy Dream med Eric Raffin stod för en våldsam speed och sänkte Europarekordet när han vann på 1.08,0!

” Som ett jetplan kom, kommenteradeÖrjan Kihlström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.