Arenautredningen är sekretessbelagd

Arena Vänersborg, elegant men ack så omdiskuterad - och dyr. Byggkalkylen var 140 miljoner, men nu räcker inte ens 300 miljoner. Bara själva utredningen kostar miljoner samtidigt som resultatet av granskningen är hemligstämplad.

Hur kunde det gå så snett? Varför hade ingen koll när kostnaderna sköt i höjden? Vem eller vilka har ansvaret?

Överklagar till kammarrätten

Det är frågor som kommunledningen söker svar på och uppdraget gick till S Anders Larsson som själv var delaktig i bygget och tillvägagångssättet.

Nu är resultatet av hans uppdrag från Vänersborgs kommun hemligstämplat av barn- och ungdomsförvaltningen, rapporterar tidningen TTELA som har överklagat beslutet till kammarrätten.

Barn- och ungdomsförvaltningen gör en bedömning att om granskningen offentliggöras kan kommunens utgångsläge i en rättstvist riskerar försämras.

155 miljoner mer...

Därmed blir handlingen offentlig först när tvisten är avgjord – eller om kammarrätten ger TTELA rätt att ta del av granskningen.

155 miljoner mer än den tilltänkta kostnaden lämnar ingen oberörd. I Vänersborg ruskar många på huvudet och menar att i dag är det inte mycket att göra åt saken medan andra fortfarande blir upprörda när arenan kommer på tal.

En konsekvens av miljonrullningen är att kommuninvånarna drabbas av en utökad driftskostnad med cirka 16 miljoner kronor per år i minst 33 år, vilket totalt blir cirka 530 miljoner kronor under avskrivningstiden.

Andra investeringar slopades

I sin tur innebar merkostnaden att övriga investeringar som var planerade under 2009 om 155 miljoner inte kunde genomföras utan har fått skjutas på en framtiden.

Skattebetalarna är drabbade liksom ett antal företag som inte har fått sina fakturor betalda. Som mest rörde det sig om 26 miljoner i obetalda räkningar. Ett företag som krävde 4,1 miljoner har till och med gått i konkurs. Diskussioner med kommunen och hot om kronofogden har inte hjälpt de här företagen.

Vänersborgs kommun har i sin tur hotat med att stämma WSP som ansvarade för samordningen och tidsplaneringen av arenabygget. Skälet skulle vara att kommunen ansåg att det fanns brister i projektledningen.

Fakta

Arena Vänersborg

Vintern 2006/2007: Vänersborgs kommun beslutar att bygga ut det sportcentrum med en ishall.

Juni 2007: kommunfullmäktige säger ja till att bygga arenan och investeringen om 120 miljoner kronor. 43 ledamöter säger ja, fem säger nej.

Invigning: planerad till bandysäsongen 2008, men bygget försenades och först den 24 september 2009 invigdes Arena Vänersborg.

Fakta: från kalkylerade till 140 miljoner till dagens dryga 300 miljoner. Bygget och allt vad som har hänt utgör en följetong i media i väst-Sverige och bland invånarna. Med JO-anmälningar och polisanmälningar, krav hos kronofogden och heta diskussioner om vartannat.

a (inte verifierad)

tors, 2010-09-23 13:57

1. Jag ser fram emot att någon

Jag ser fram emot att någon "hackar fram" resultatet.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.