- Men arbetet har inte varit förgäves

Boende i Uppsala kommun har lätt att hålla sig för skratt.

 Den planerade multiarenan/ishall i Gränby-området i Uppsala har ännu en gång havererat. P 4 Uppland berättar att kommunen, under en 20-årsperiod,  lagt ned 87,1 miljoner i planeringskostnader för en ishockey – evenemangsarena i stadsdelen Gränby.

Nu har kommunalrådet Erik Pelling (s) tryckt på pausknappen.

-Om vi ska gå vidare krävs ett nytt beslut i kommunfullmäktige. I nuläget prioriterar vi annat. Det är förstås trist, allt arbete har inte varit förgäves, men en stor del, säger Erik Pelling. 

Det näst senaste arenaförslaget, ”Oktagonen” från 2021 bokfördes till och med som en förgäveskostnad på 30,4 miljoner när förslaget lades i malpåse.

Det kommunala bolaget Uppsala Arenor och fastigheter gjorde därefter ett omtag, till en kostnad av hittills 4,3 miljoner. Ändå har någon projektering inte påbörjats.

För Almtuna i hockeyallsvenskan är beskedet från Erik Pelling mycket nedslående. En ringa tröst är att kommunalrådet lovar en mindre upprustning av skridskodelen vid Gränby sportfält. Almtuna har en stark säsong bakom sig och var framme i åttondelsfinal. Säsongen tog slut efter förlust mot AIK

I Uppsala har det diskuteras om en ny arena i över 20 år. Tony Mårtensson, sportchef i Almtuna försöker trots allt se positivt på framtiden.

Ändå förståelse

-Arenan måste renoveras och vi är glada över att kommunen vill hjälpa oss i det avseendet. Vi får fokusera på att fylla vår nuvarande arena, och att vara så bra förberedda som möjligt när en ny arena finns på plats, sammanfattar Tony Mårtensson.

En ny multiarena var kostnadsberäknad till 500 miljoner, men efter besked om ökade byggkostnader med 100 miljoner avbröts projekteringen. Trots att kommunen genom åren erlagt nästan 90 miljoner i olika utredningar och planarbeten.

Efterfrågad i 20 år

Gränby är en stadsdel i Uppsalas norra delar med cirka 6 000 invånare. Området består mestadels av flerbostadshus som byggdes på 1960-talet. Området har stämplats som utsatt, med stor kriminalitet och öppen droghandel.

Problem, som är väl kända av kommunen, och satsningen på en evenemangsarena/ishall i området har som nämnts varit efterfrågat i 20-talet år.  Som ett redskap för att vända utvecklingen i området. Ett arbete som tills vidare sätts på paus – av ekonomisk oro som främsta skäl.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen