- Men arbetet har inte varit förgäves

Boende i Uppsala kommun har lätt att hålla sig för skratt.

 Den planerade multiarenan/ishall i Gränby-området i Uppsala har ännu en gång havererat. P 4 Uppland berättar att kommunen, under en 20-årsperiod,  lagt ned 87,1 miljoner i planeringskostnader för en ishockey – evenemangsarena i stadsdelen Gränby.

Nu har kommunalrådet Erik Pelling (s) tryckt på pausknappen.

-Om vi ska gå vidare krävs ett nytt beslut i kommunfullmäktige. I nuläget prioriterar vi annat. Det är förstås trist, allt arbete har inte varit förgäves, men en stor del, säger Erik Pelling. 

Det näst senaste arenaförslaget, ”Oktagonen” från 2021 bokfördes till och med som en förgäveskostnad på 30,4 miljoner när förslaget lades i malpåse.

Det kommunala bolaget Uppsala Arenor och fastigheter gjorde därefter ett omtag, till en kostnad av hittills 4,3 miljoner. Ändå har någon projektering inte påbörjats.

För Almtuna i hockeyallsvenskan är beskedet från Erik Pelling mycket nedslående. En ringa tröst är att kommunalrådet lovar en mindre upprustning av skridskodelen vid Gränby sportfält. Almtuna har en stark säsong bakom sig och var framme i åttondelsfinal. Säsongen tog slut efter förlust mot AIK

I Uppsala har det diskuteras om en ny arena i över 20 år. Tony Mårtensson, sportchef i Almtuna försöker trots allt se positivt på framtiden.

Ändå förståelse

-Arenan måste renoveras och vi är glada över att kommunen vill hjälpa oss i det avseendet. Vi får fokusera på att fylla vår nuvarande arena, och att vara så bra förberedda som möjligt när en ny arena finns på plats, sammanfattar Tony Mårtensson.

En ny multiarena var kostnadsberäknad till 500 miljoner, men efter besked om ökade byggkostnader med 100 miljoner avbröts projekteringen. Trots att kommunen genom åren erlagt nästan 90 miljoner i olika utredningar och planarbeten.

Efterfrågad i 20 år

Gränby är en stadsdel i Uppsalas norra delar med cirka 6 000 invånare. Området består mestadels av flerbostadshus som byggdes på 1960-talet. Området har stämplats som utsatt, med stor kriminalitet och öppen droghandel.

Problem, som är väl kända av kommunen, och satsningen på en evenemangsarena/ishall i området har som nämnts varit efterfrågat i 20-talet år.  Som ett redskap för att vända utvecklingen i området. Ett arbete som tills vidare sätts på paus – av ekonomisk oro som främsta skäl.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.