- Men arbetet har inte varit förgäves

Boende i Uppsala kommun har lätt att hålla sig för skratt.

 Den planerade multiarenan/ishall i Gränby-området i Uppsala har ännu en gång havererat. P 4 Uppland berättar att kommunen, under en 20-årsperiod,  lagt ned 87,1 miljoner i planeringskostnader för en ishockey – evenemangsarena i stadsdelen Gränby.

Nu har kommunalrådet Erik Pelling (s) tryckt på pausknappen.

-Om vi ska gå vidare krävs ett nytt beslut i kommunfullmäktige. I nuläget prioriterar vi annat. Det är förstås trist, allt arbete har inte varit förgäves, men en stor del, säger Erik Pelling. 

Det näst senaste arenaförslaget, ”Oktagonen” från 2021 bokfördes till och med som en förgäveskostnad på 30,4 miljoner när förslaget lades i malpåse.

Det kommunala bolaget Uppsala Arenor och fastigheter gjorde därefter ett omtag, till en kostnad av hittills 4,3 miljoner. Ändå har någon projektering inte påbörjats.

För Almtuna i hockeyallsvenskan är beskedet från Erik Pelling mycket nedslående. En ringa tröst är att kommunalrådet lovar en mindre upprustning av skridskodelen vid Gränby sportfält. Almtuna har en stark säsong bakom sig och var framme i åttondelsfinal. Säsongen tog slut efter förlust mot AIK

I Uppsala har det diskuteras om en ny arena i över 20 år. Tony Mårtensson, sportchef i Almtuna försöker trots allt se positivt på framtiden.

Ändå förståelse

-Arenan måste renoveras och vi är glada över att kommunen vill hjälpa oss i det avseendet. Vi får fokusera på att fylla vår nuvarande arena, och att vara så bra förberedda som möjligt när en ny arena finns på plats, sammanfattar Tony Mårtensson.

En ny multiarena var kostnadsberäknad till 500 miljoner, men efter besked om ökade byggkostnader med 100 miljoner avbröts projekteringen. Trots att kommunen genom åren erlagt nästan 90 miljoner i olika utredningar och planarbeten.

Efterfrågad i 20 år

Gränby är en stadsdel i Uppsalas norra delar med cirka 6 000 invånare. Området består mestadels av flerbostadshus som byggdes på 1960-talet. Området har stämplats som utsatt, med stor kriminalitet och öppen droghandel.

Problem, som är väl kända av kommunen, och satsningen på en evenemangsarena/ishall i området har som nämnts varit efterfrågat i 20-talet år.  Som ett redskap för att vända utvecklingen i området. Ett arbete som tills vidare sätts på paus – av ekonomisk oro som främsta skäl.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.