Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Krävs tiotalet lag med en omsättning över 100 miljoner

Citat från Dagens Industri idag lördag "Jag hoppas att både vi och Mjällby klarar oss kvar. De stora klubbarna har andra möjligheter att göra nyförvärv. Det vore bra att visa att de mindre klubbarna har en chans, att det inte bara är pengar som styr.", säger Jan Svensson, ordförande i ÅFF.”

Åtvidaberg omsatte 2009 15 MSEK att jämföra med AIK:s 109 MSEK.

Nej, det är inte bara pengarna som styr. De står för max 90 procent men Åshöjdens BK var skönlitteratur och inte dokumentär och pojkdrömmar har ingen relevans i den konkurrens som dagens upplevelseindustri lever i.

Den trista sanningen är att det finns en fullständig korrelation mellan regionalt BNP och elitidrott. Även i större orter som Karlstad, Jönköping, Borås med flera så finns det bara ekonomiskt utrymme för ett elitlag. I Mjällby inte ens för ett lag. Luleå och Gävle är två orter/regioner som är för små för två lag och där båda lider och saknar resurser. Om Åtvidaberg ser sig som del av det ekonomiskt tunga Linköpingsområdet så har man Linköpings Hockeys 200 miljoners maskin att slås med.

Facit finns inte längre och några företag stora nog i Mjällby verkar inte heller finnas. De 1 272 invånarnas gemensamma köpkraft räcker ingenstans och Listerländskan blir aldrig ett världsspråk.

Vad värre är så skadar Mjällby och Åtvidaberg de andra lagen ekonomiskt. Djurgården-Mjällby är ingen publikmagnet. Inte IFK Göteborg-Åtvidaberg heller. Vi får en sänkt omsättning för alla, i synnerhet med tanke på att storstadsderbyn har försvunnit när Hammarby åkte ur.

Det är inte 1957 längre. Allsvenskan är industri och precis som för allt annat näringsliv är läget det avgörande. Finns inte kundunderlaget så etablerar sig inte H&M. Så enkelt är det.

De må vara förödande för de ideella ideologierna och den sportsliga tanken men det är och de har förlorat kampen för decennier sedan. Allsvenskans ansvariga borde dessutom beakta att antalet besökare var störst på femtiotalet. De företag som inte har växt på 50 år har gått i konkurs.

Skall vi få en Allsvenska som attraherar så krävs det ett tiotal lag med en omsättning över 100 MSEK var, För att nå dit är det bara att konstatera att inga lag från orter med färre än 50.000 invånare skall få vara med.

Dan Persson

Hugo (inte verifierad)

mån, 2010-03-15 20:16

1. Luleå 45.000 invånare, Gävle

Luleå 45.000 invånare, Gävle 68.000. Bye bye

Toby (inte verifierad)

tis, 2010-03-16 10:13

2. Hugo// När Dan Persson säger

Hugo// När Dan Persson säger att Luleå respektive Gävle är för små för två lag så antar jag också att han menar just det; två lag. I Gävles fall så är det väl att de får välja mellan Gefle IF och Brynäs, men att regionen är för ekonomiskt och upptagningsmässigt för svag för att härbärga de båda. I Luleås fall så är det väl Plannja som är den största konkurrenten till hockeyn. Ifall det inte hade varit för den allsvenska fördelningsnyckeln så hade lag som Gefle, men framförallt Mjällby, Åtvid, Trelleborg, BP haft väldigt svårt att hävda sig. Med de centrala avtalens kraft i nuläget så leder det istället till att de inte har incitament nog för att utveckla de övriga kommersiella bitarna i form av ökad publik och sponsring.

Olle J. (inte verifierad)

tis, 2010-03-16 13:01

3. Det är la lätt att gnälla

Det är la lätt att gnälla över att småklubbar kommer upp och får vara med i allsvenskan. Det är emellertid inte småklubbarnas fel, utan de förment stora klubbarna som misslyckas med att utnyttja sitt överläge. Inom svensk fotboll finns det ett enkelt sett som detta ger utslag på som kallas seriesystem. Klubbar som misslyckas i konkurrensen ramlar ut. Sedan kan man snacka om marknad Om de nu finns en "fullständig korrelation mellan regionalt BNP och elitidrott" (vad är en fullständig korrelation, R2=1?) så skulle ju detta lösas automatiskt. Vad är det egentligen herr Persson föreslår, att mindre klubbar som lyckas sportsligt skall utestängas? Om ekonomin står för 90 procent av framgången för ett lag, vilket jag köper, så är dylika regleringar, som stänger ute framgångsrika klubbar, endast ett sätt att skydda klubbarna i storstäderna från misslyckanden genom regleringar som slår mot mindre konkurrenter. Marknaden blir endast ett verbalt verktyg för att åstadkomma det motsatta.

Jan Ahlström (inte verifierad)

tis, 2010-03-16 14:45

4. Det spelar ingen roll om ett

Det spelar ingen roll om ett lag omsätter 20 mkr eller 100: Det är alldeles för litet för att konkurrera i Europa. Sverige är helt enkelt en för liten marknad. Vi kommer att få se Ryssland, Ukraina och Plen att segla ifrån

Anonymous (inte verifierad)

tis, 2010-03-16 14:52

5. Olle J. kom med i

Olle J. kom med i matchen... Anledningen till att allsvenskan är så pass jämn och dålig stavas olika nyckeltal och att man ska vara föreningsmajoritetsröstning kravet. idag är de största intäkterna från matchdau revenue, tv-avtal Så vad är störst jo eftersom klubbarna inte kan belåna sig och driva sina egna arenor och så vidare att man inte kan tillgodogöra sig alla inkomster som laget skapar så finns det få argument att utveckla detta. Vidare till tv avtalet så är det som är av största vikt för allsvenskan jämvikt då ju större tv-avtalet blir desto jämnare blir allsvenskan! Va säger ni, ja säger jag! Låt mig utveckla, då nyckeltalet för försdelning gällande tv-actalet är så jämnt finns det ingen anledning för mindre klubbar att ändra på det så då blir det kvar dvs att inkomsterna, bland klubbarna fördelas fördelas jämnt. Alltså klubbar får pengar från tv avtal som inte tillhör dem alltså de som de inte genererar i attraktivitet för att ett bolag ska köpa rättigheterna. Somliga kallar det stöld jag kallar icke nyttomaximerande fördelning! Så därför är det otrloigt svårt för de stora lagen att urskilja sig från botten för så stor skillnad är det inte. Större klubb medför högre kostnader. Sedan kommer ni och säger Kalmar och Malmö FF visst får se hur det slutar vad jag har för mig har kalmar ett väldigt generöst låneavtal från kommun och Malmö FF är i princip fullinvesterade plus att de inte äger arenan till 100% Därför ser allsvenskan ut som den gör (allt annat lika) Lärt dig något Olle J? Mr H

Olle J. (inte verifierad)

tis, 2010-03-16 21:25

6. Jodå, herr H, jag är

Jodå, herr H, jag är införstådd med allsvenskans tävlingsbalans och TV-avtalet. Att hävda att specifik fördelningsnyckel är mer "nyttomaximerande" än någon annan är givetvis en mycket mer raffinerad form av "stöld". Fast ärligt talat har jag svårt att förstå vad du egentligen är ute efter med din replik. Vad kommer egentligen Dan Persson egentligen med för konkret förslag i sitt blogginlägg? Att klubbar från små marknader inte skall vara med verkar la inte vara argument för något annat än att andra klubbar misslyckas med att utnyttja sina komparativa fördelar. Att ett tiotal lag skall ha en omsättning på över hundra miljoner låter la väldigt bra men hur?

ÖSKare i exil (inte verifierad)

tors, 2010-03-18 16:53

7. Kul med en ny intressant

Kul med en ny intressant blogg som fokuserar på affärsperspektivet av fotboll. Jag håller med om att Sverige behöver 10 lag med omsättning 100+ millar. Och att dessa inte kommer att återfinnas Åtvidaberg eller Listerlandet. Frågan är ju hur vägen dit skall se ut? Knappast att SvFF eller SEF sätter en regel att lag i allsvenskan måste komma från en stad av X antal invånare storlek. Nej det hela måste ju ske ute i klubbarna. Sett till utvecklingen i klubbarna över de senaste 5-10 åren. Vilka 10 klubbar och när kan vi förvänta oss nå dit enligt dagens utveckling?

Sport skall vara lite oförutsägbart (inte verifierad)

sön, 2010-03-21 11:52

8. "Skall vi få en Allsvenska

"Skall vi få en Allsvenska som attraherar så krävs det ett tiotal lag med en omsättning över 100 MSEK var". Är det inte så att Allsvenskan har större intäkter än någonsin och faktiskt har upplevt sin största totala intäktsökning under den senaste tioårsperioden när svenska klubbar samtidigt lyckats som sämst i Europa-spelet? Den jämna serien, nya arenor och annat har kraftigt ökat publiken och intäkterna till arenorna de senaste tio åren. Att man tappat de senaste två åren hör nog mer samman med den allmänna lågkonjunkturen. Hammarby har som exempel ständigt legat i allsvenska toppstriden vad gäller intäkter men deras utveckling på planen har knappast speglat dessa höga intäkter. De har satsat pengarna på fel hästar. Hela idrottens lockelse eller affärsidé (som bloggaren nog skulle uttryckt det) är att det är oförutsägbart och den rikaste vinner inte alltid (men allt oftare). David slår ibland Goliat och det är det som gör det så spännande och intressant. Annars kan vi gå på teater och bio istället för på sport.

Brokket (inte verifierad)

tors, 2012-08-09 22:29

9. Bästa lag ska lira i

Bästa lag ska lira i allsvenskan PUNKT SLUT! Om nu tex AIK väljer att värva så dyra spelare så ska man klara av ekonomin själv oberonde av det andra lagets supportrar.

Nålen i ögat! (inte verifierad)

fre, 2012-08-10 00:04

10. Rikast vinner som sagt inte

Rikast vinner som sagt inte alltid. Visserligen är alla evenemang, inklusive sport, en form av cirkus och ett sätt att driva in pengar från den lockade folkmassan. Tråkigt om en massprotest skulle uppstå och folk slutade köpa tv-abbonnemangen och slutade gå och se fotboll i deb ny fina serien för att de som styr och ställer är penningstinna svin! Det är vad jag skulle mana till BOJKOTT! Hockeyn har redan urholkats med bäst av 7 matcher i varje slutomgång samt otaliga matcher i seriespelet, allt för att driva in mer pengar. Medel-Svensson har ingen som helst chans att följa alla matcher som spelas ens på hemma-arenan. Man satsar istället på en bred publik som inte är den samma varje match. En publik som kan sprida (reklam)budskapet vidare om hur förtjusande det är med hockey. Det är kanske dit man vill komma inom fotbollen med. Ekonomiska jättar som spelar i en i stort sett oföränderlig liga där varje lag bygger upp en stor bas anhängare som bidrar med ständigt kassaflöde. Men fotbollsförbundet står även för sportmannaskap så vitt jag vet. Det finns en sporre för den som tränar och spelar att få komma vidare och möta tuffare motstånd oavsett lönelapp. Den som klarar kvalgränsen för en serie skall få spela där oavsett hur många som kommer och tittar. Jag förstår att det sticker i ögonen på er som aldrig varit utanför 50 skylten att små orter tar fram effektivare spel med hjälp av smartare tränare och bättre sammanhållning än storstadslagen med ett gäng överbetalda egotrippade latmaskar på planen och tränare som inte gör annat än tar sig för pannan när det går dåligt och fortsätter med samma målbild tills de tvingas avgå näst intill på grund av hot från de egna fansen.

Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar  Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.