Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Björklöven i konkurs, en nyttig händelse

Det anrika ishockeylaget Björklöven har ansökt om konkurs då rekonstruktionen misslyckades. Det är bolaget Björklöven där elitlaget låg som har ansökt om konkurs. Den ideella föreningen som sköter junioridrott finns kvar.

Det är vare sig den första eller sista konkursen inom idrotten och en konkurs är egentligen ingenting negativt. Det är marknadsekonomins förnämliga sätt att rensa ur de långsammaste djuren ur flocken för att ge de snabbare djuren bättre förutsättning.

Orealistiska intäkter

Mängden företag som gått i konkurs är säkert mer än tio procent av mängden företag som startats. Det är också något positivt enligt devisen ”Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge”. Det är grunden till ett entreprenörssamhälle och ses i USA som en positiv erfarenhet.

Vad är då orsaken till en konkurs frågar sig vän av ordning. Det enkla svaret är dålig ledning. Felaktiga beslut leder till att man inte kan betala sina räkningar. Så enkelt är det. I Björklövens fall har man budgeterat med för orealistiska intäkter för att få budgeten att gå ihop.

I näringslivet kan girighet, bedrägeri såväl som omvärldshändelser man inte kunnat förutspå (jämför risken för att SAS går omkull om flyget stängs för länge på grund av vulkanen) vara tillkommande orsaker.

Inte girighet, däremot naivitet

I Föreningssverige finns det också en tillkommande vanlig orsak även om svaret alltid är dålig ledning. Det är naiviteten. Man drivs inte av girighet då föreningen saknar möjlighet att berika sina ägare men man drivs av emotionella skäl som att vilja gå upp i Elitserien och det mest naiva, tron att en förening inte har samma skyldigheter som ett företag när det gäller skatter, personal, leverantörer och så vidare.

Det som då bör tilläggas är att en konkurs i en idrottsförening också är ett bevis på fusk fullt jämförbart med doping, knappar i värjan, grisfösare och annat fusk som förekommit. Någon har förbättrat sina möjligheter att vinna genom att ta på sig kostnader man inte har täckning för.

Fair Play handlar inte bara om att som Wilander vägra gå med på att motståndarens boll var ute. Fair play i dagens idrottsvärld handlar väldigt mycket om att inte ekonomidopa sig, d.v.s. skaffa sig fördelar som den skötsamma föreningen inte gör som dessutom leder till att andra får betala för att man själv inte kan.

Det här är också doping

Idrotten är en affär, en industri och en stor skattebetalare snarare än bidragsmottagare men sportslighet handlar om att alla följer samma regelverk, betalar samma skatter och inte gör av med pengar man inte har för att vinna en serie.

Det krävs ökad kompetens på ekonomiområdet i föreningarna såväl som en värdegrund där ekonomidoping är lika mycket fusk som anabola.

Låt nu bara inte ryktena vara sanna att det finns fog för en elak konkursförvaltare att göra styrelsen personligt ansvarig som för Västerås hockey för tiotalet år sedan.

Dan Persson

Barbro Engkvist (inte verifierad)

tors, 2010-05-20 09:24

1. Jag förstår inte vad du

Jag förstår inte vad du menar! Du har själv skrivit "Det enkla svaret är dålig ledning. Felaktiga beslut leder till att man inte kan betala sina räkningar". Vem är då ansvarig om inte styrelsen? Det är väl styrelsen som ska se till att man "följer samma regelverk och betalar samma skatter och inte gör av med pengar man inte har för att vinna en serie" (jag citerar dig).

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.