Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det här är framtiden för många specialförbund

Långfredag fylldes Globen med en stor fantauisk show. Det är det lilla konståkningsförbundet som är idégivare och hälftenägare tillsammans med Ericson Globe Arena till det som ska bli ett stort årligt event som på egen hand kan komma omsätta mer än vad konståkningsförbundet normalt gör.

Konståkning är en liten sport, men som tv-innehåll och arenaevent är det underhållning och showbusiness som drar mängder med tittare och besökare. Konståkning på tv har väsentligt fler tittare än skidor för att ta ett exempel.

Förklaring? It’s showbusiness

Skälet är enkelt. Det är vackert, det är musik, det är kläder och det är prestation. It’s showbusiness.

Stockholm Ice är inte tävling men det spelar ingen roll för besöksantalet. 8 000 människor som köper biljett är bevis nog för tesen att idrotten är en del av upplevelseindustrin och det är den man skall anpassa sig till.

Stockholm Ice är också beviset på att ett litet förbund som konståkningsförbundet inte behöver livnära sig på de få aktiva och deras föräldrar utan kan använda sin position och sitt kunnande för att skapa helt nya framtida intäktskällor.

Det är självfallet så att många fler skulle kunna göra samma sak. Det krävs bara tre saker:

1. Kunnande
2. Idéer och kreativitet
3. En total förståelse för att idrott är en del av en kommersiell upplevelseindustri som måste agera på marknadens villkor.

Här är flera idrottsförbund i Sverige diskade från start.  Där tror styrelse och ledning att intäkter är medlemsavgifter och statsbidrag och att desto sämre man är på den kommersiella sidan desto finare och ideellare är man på att utveckla idrotten. Trist men alltför ofta sant.

Totalkvalitet i upplevelse

Konståkningsförbundet är att gratulera och att deras generalsekreterare, Per Adler, vet hur man skapar intäkter behöver inte betvivla med hans långa rekord från golfförbundet där Per basade över en verksamhet som på den tiden drog in uppemot 200 MSEK per år.

Stockholm Ice är totalkvalitet i upplevelse. Ljussättningen var något alldeles fantastiskt. Här har elitserien mycket att lära, ljudet var på Berwaldshallnivå och showen var väl sammansatt med allt från 9-åringen som smalt varje modershjärta till världsstjärnorna. På det kom att logistiken fungerade, vinet var gott och regissören skapade den må bra-stämning som gör att man gick hem med ett leende på läpparna.

Viktigt att notera är att hela gänget världsstjärnor i konståkning kan hyras in för mindre pengar än vad en föredetting som John Daly kräver för att vara med i en golftävling. Tiger Woods appereance money räcker för att få med de 20 bästa männen, 20 bästa kvinnorna och 20 bästa isdansparen.

Stockholm Ice har alltså alla förutsättningar att bli ett stort årligt framgångsrikt event. Konceptet går att utveckla i flera ledder och kan omsättningsmässigt redan om ett par år vara uppe och leka med de största eventen vi har.

Globen-chefen Ninna Engberg och Per Adler är att gratulera. Det var länge sedan något så bra och så nytt visades i Stockholm. Det är så här idrotten och arenaägaren kan utveckla upplevelseindustrin och det här är definitivt vägen att skapa resurser för fler svenska stjärnor i konståkning.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.