Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det här är framtiden för många specialförbund

Långfredag fylldes Globen med en stor fantauisk show. Det är det lilla konståkningsförbundet som är idégivare och hälftenägare tillsammans med Ericson Globe Arena till det som ska bli ett stort årligt event som på egen hand kan komma omsätta mer än vad konståkningsförbundet normalt gör.

Konståkning är en liten sport, men som tv-innehåll och arenaevent är det underhållning och showbusiness som drar mängder med tittare och besökare. Konståkning på tv har väsentligt fler tittare än skidor för att ta ett exempel.

Förklaring? It’s showbusiness

Skälet är enkelt. Det är vackert, det är musik, det är kläder och det är prestation. It’s showbusiness.

Stockholm Ice är inte tävling men det spelar ingen roll för besöksantalet. 8 000 människor som köper biljett är bevis nog för tesen att idrotten är en del av upplevelseindustrin och det är den man skall anpassa sig till.

Stockholm Ice är också beviset på att ett litet förbund som konståkningsförbundet inte behöver livnära sig på de få aktiva och deras föräldrar utan kan använda sin position och sitt kunnande för att skapa helt nya framtida intäktskällor.

Det är självfallet så att många fler skulle kunna göra samma sak. Det krävs bara tre saker:

1. Kunnande
2. Idéer och kreativitet
3. En total förståelse för att idrott är en del av en kommersiell upplevelseindustri som måste agera på marknadens villkor.

Här är flera idrottsförbund i Sverige diskade från start.  Där tror styrelse och ledning att intäkter är medlemsavgifter och statsbidrag och att desto sämre man är på den kommersiella sidan desto finare och ideellare är man på att utveckla idrotten. Trist men alltför ofta sant.

Totalkvalitet i upplevelse

Konståkningsförbundet är att gratulera och att deras generalsekreterare, Per Adler, vet hur man skapar intäkter behöver inte betvivla med hans långa rekord från golfförbundet där Per basade över en verksamhet som på den tiden drog in uppemot 200 MSEK per år.

Stockholm Ice är totalkvalitet i upplevelse. Ljussättningen var något alldeles fantastiskt. Här har elitserien mycket att lära, ljudet var på Berwaldshallnivå och showen var väl sammansatt med allt från 9-åringen som smalt varje modershjärta till världsstjärnorna. På det kom att logistiken fungerade, vinet var gott och regissören skapade den må bra-stämning som gör att man gick hem med ett leende på läpparna.

Viktigt att notera är att hela gänget världsstjärnor i konståkning kan hyras in för mindre pengar än vad en föredetting som John Daly kräver för att vara med i en golftävling. Tiger Woods appereance money räcker för att få med de 20 bästa männen, 20 bästa kvinnorna och 20 bästa isdansparen.

Stockholm Ice har alltså alla förutsättningar att bli ett stort årligt framgångsrikt event. Konceptet går att utveckla i flera ledder och kan omsättningsmässigt redan om ett par år vara uppe och leka med de största eventen vi har.

Globen-chefen Ninna Engberg och Per Adler är att gratulera. Det var länge sedan något så bra och så nytt visades i Stockholm. Det är så här idrotten och arenaägaren kan utveckla upplevelseindustrin och det här är definitivt vägen att skapa resurser för fler svenska stjärnor i konståkning.

Dan Persson

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen