Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Elitserien mot Allsvenskan - den matchen har en självklar vinnare

Den stora matchen (och den enda som intresserar mig) är inte den mellan Malmö FF och Helsingborg eller mellan Djurgården och HV71. Den stora matchen är den mellan Elitserien och allsvenskan. I potten ligger miljardbelopp och det verkar som om fotbollen blinkade först.

Därför vinner ishockey

Det finns väldigt goda skäl till varför Ishockeyn kommer att vinna, dvs öka publikintäkter, sponsorintäkter och övrig omsättning medan fotbollen riskerar fortsatt kräftgång.

Det här är självförvållat. Fotbollen är utan diskussion världens största sport. Alla barn har spelat fotboll och fotboll finns i stort sett alla kulturer. Svensk Fotboll har här en bas som de misslyckats med att utnyttja. Mina teser och teorier bygger på att fotbollen för länge har gjort fel saker.

Skälen till varför fotbollen ligger skrynkligt till är som följer:

•    För låg kvalitet.
Globaliseringen gör att vi ser Barcelona-Arsenal och snabbt inser att AIK- Åtvidaberg inte räcker till ur något som helst perspektiv. Elitserien är världsklass, i sämsta fall trea i världen. I hockey har vi NHL-matcher nattetid som enda konkurrens. För fotbollen har vi engelsk, spansk, Italiensk fotboll på tv hela tiden. 

•    Vädret.
Själv vill jag ha +16 grader för att det skall kännas trevligt att sitta på Stadion med goda vänner. Dåliga gräsmattor. Minusgrader och strilregn är inte en bra grund för att locka folk till fotbollen. För tidig start gör att publiken inte kommer igång med att gå på fotboll.

•    Arenorna.
Det är 2010 nu. K-märkta arenor, löparbanor mellan publik och spelare, arenor utan tak, för enkla stolar, dåliga toaletter, köer i paus, för få restauranger och barer. Med två undantag äger inte klubbarna moderna arenor som går att utveckla till en lönsam affär. I Stockholm har Svenska Fotbollsförbundet och Stockholms stad säkerställt att lagen under decennier framåt har ett underläge mot Elfsborg och Malmö FF genom att fulletablera arenamarknaden.

•    Huliganerna.
Jag vill inte hålla på samma lag som en bunt idioter eller på lag som inte tar mycket tydligt avstånd från huliganerna. Jag vill inte gå på matcher där det finns risk för kravaller. Huliganerna tar bort alla möjligheter att skapa folkfesterna och intäkter från glada människor.

•    Spelarna.
Alla fotbollsspelare som både har kunnandet, ambitionen och utstrålningen att bli folkhjältar och riktiga stjärnor spelar utomlands. Kvar hemma har vi spelare som gör sig kända för rattfylleri, hustrumisshandel, våldtäkter och annat elände. Vi har några få äldre spelare som Anders Svensson i Elfsborg som är kända nog, duktiga nog och kloka nog att bete sig de föredömen de måste vara om de skall bli dragplåster. Resten är inte ens b-klass.

•    Ekonomin.
Det finns för lite pengar i Svensk fotboll och mindre pengar blir det om utvecklingen fortsätter.

•    Mötesplatsen
Hockeyn har inomhusarenor med gott om utrymme. Med två pauser så har hockeyn mer mingeltid då man kan träffa andra. Hockeyn är bättre på att erbjuda kvinnor en kvalitativ upplevelse.

Fotbollen kommer inte ur träsket

Sammanfattningsvis har fotbollen sparkat sig ner i ett träsk som blir mycket svårt att komma ur.

Bra fotboll är bland det vackraste som finns. Bra fotboll är underhållning, intellektuell stimulans, spänning och njutning. Men vi har ingen bra fotboll i Sverige och vi kommer inte att få någon bra fotboll på länge. Fotbollen har ett fantastiskt ungdomsarbete med väsentligt fler barn aktiva än någon annan. Trots det så lyckas man inte leverera bra elitlag.

Hockeyn har klubbar som äger moderna arenor som ger helt andra intäktsmöjligheter. Hockeyn har kvaliteten och vädret är alltid detsamma i en arena under tak. Hockeyn har två pauser så det är en bättre mötesplats än vad fotbollen kan erbjuda.

Grundtipset är att Sverige fortsätter marschen mot ett U-land i fotboll och att Elitserien har alla förutsättningar att öka publikantal, sponsorintäkter och tittare.

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

fre, 2010-04-16 13:05

1. En del i mina ögon helt

En del i mina ögon helt korrekta iakttagelser men också varvade med meningar som stående för sig själv är helt oförståeliga eller rent ut sagt idiotiska. "Hockeyn är bättre på att erbjuda kvinnor en kvalitativ upplevelse." - vad fan betyder de? Typiskt för dina tendentiösa inlägg som går bra ihop med din murkna klassanalys från tidigare. Sedan är ju mingelmöjligheterna väldigt goda gamla ståplatsläktare...

Bornander (inte verifierad)

fre, 2010-04-16 13:18

2. Jag håller inte riktigt med i

Jag håller inte riktigt med i alla dina iaktagelser. Fotbollen och hockeyn har under många år växlat om att vara populärast, där fotbollen tills alldeles nyligen var den populärare trots kvalitets skillnaderna med resten av Europa. Nej jag tror du missar det största problemet. Medans hockeyns elitklubbar med näbbar och klor försöker behålla 12 lag i Elitserien istället för utökning, så valde fotbollen att utöka från 14 till 16 lag. Det finns inte ekonomi för detta i Sverige. Fotbollen borde ha 12, kanske t.o.m. 10 lag i högsta serien och spela fler matcher motvarandra, som sker i en del mindre länder, t.ex Danmark och Skottland. Det finns alldeles för många oattraktiva lag i Allsvenskan. Trots utökningen av Allsvenskan till 16 lag så lyckades förbundet inte få ut mer pengar för produkten, det talar väl sitt tydliga språk vilket marknadsvärde lag som Åtvidaberg och TFF betingar.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.