Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Rädda fotbollen, gullandet med rötäggen måste bort

Diskussionen om de böter DIF fick för höstens publikinvasion på plan är egentligen rätt ointressant. Överklagandet kan spara en krona för DIF men för fotbollen är det bättre att DIF betalar. Vi måste sätta ett pris på huliganerna.

Fotbollen har inte bara ett väderproblem och ett kvalitetsproblem med Europas 28:e liga i kvalitet (jämför elitserien som är två eller trea i världen, där man sitter under tak i värme), fotbollen har ett jätteproblem med huliganer, firmor, box och de kriminella och debila kretsar som attraheras av detta.

Betalande men olönsamma kunder

Att Djurgården ville ha stängsel och att DIF saknat uppsåt, att DIF agerat för att förhindra och så vidare är i sammanhanget petitesser. Oskulden får nu ställa upp och agera den bedagade damen för ett större syfte. Då är kostnaden som DIF har att betala en försumbar kostnad för att rädda fotbollen.

Fotboll på den här nivån är inte det RF, SvFF med flera påstår, någon form av högsta nivå av en folkrörelse som bygger på ideella föreningar och engagemang från dess medlemmar. Fotboll när vi pratar om allsvenskan är upplevelseindustri och ingenting annat.

Uppdraget är att optimera intäkten. Så enkelt är det. Även om då idioterna och dårarna till huliganer är betalande kunder så är de olönsamma.

Måste garantera trivsel

Skall man över tid attrahera sponsorer och en stabil medelklasspublik som tar med sig nästa generation behöver man garantera att det är säkert, trevligt och kul att gå på fotboll. Lyckas man inte med detta finns inga förutsättningar att höja kvaliteten och då kommer globaliseringen att slå ihjäl allsvenskan, Champions League på tv vinner.

Det är alltså upp till Allsvenskan att lägga om kursen totalt. Allt gullande med rötäggen som skett utifrån tesen ”det är väl inte så farligt och vi måste ha den fanatiska publiken för att skapa stämning” måste omgående läggas ner.

Då är man på väldigt fel väg om man som Hammarby kommenterar de egna fansens hot mot AIKs anställde som en liten händelse. Rätt svar hade varit. ”Vi skall tillsammans med AIK göra vårt yttersta för att identifiera dem. Polisanmäla dem och självfallet utesluta dem om de är medlemmar och porta dem från matcherna. De skadar vår förening och vår verksamhet.

Det är nämligen ganska enkelt att göra fotbollen till något trivsamt.

Engelska ligan kunde, minsann

Medlemskap i s.k. firmor bör omgående vara skäl nog att bli portad från arenorna. För säkerhetsskull bör man i de fall medlemmar i firmor har barn även göra en anmälan till socialförvaltningen. Den människosynen kan inte vara förenlig med föräldraansvaret.

De fans som organiserat sig i föreningar kan vara ett fantastiskt stöd för klubbarna men även här måste klubbarna vara stenhårda i kraven på vad som tolereras. Även här måste det hållas kliniskt rent från idioterna.

Ta bort ståplatserna eller minska antalet ordentligt. Behåller man ståplats bör minimiålder läggas på 20 år. Kidsen skall inte bli upplärda av idioterna. Engelska ligan har visat att det är en framgångsrik väg.

Alla de som av polisen påstås ha medverkat vid slagsmål och kravaller utanför arenan bör självfallet också portas på fem år.

Alternativet – bara utför

Gör om arenan till privat område så att matchen är en privat tillställning där klubben bestämmer vem som får vara där. Då kan klubbarna också ta över hela kostnaden och ansvaret för säkerheten på plats.

Självfallet blir fotbollen i någon mån tråkigare. Ett par tusen galningar som sjunger i 90 minuter skapar stämning men om några hundra av dem skrämmer bort alla sponsorer och en stor del av den potentiella publiken så har man inte råd. Med tanke på att kvaliteten på fotbollsspelandet är så låg måste Allsvenskan ta sig igenom stålbadet och skapa en ny upplevelse, ett nytt varumärke och en ny marknad.

Det är inte enkelt, det är inte ens säkert att det går men alternativet är en fortsatt utförsbacke för fotbollen.

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

lör, 2010-04-10 07:45

1. Inlägget innehåller en

Inlägget innehåller en tämligen unken klassanalys. Direkt hämtat från England men det är mycket osäkert om det är applicerbart på svenska förhållanden överhuvudtaget. Det är ålder som tycks misstas för klass. Att göra fotbollen till en mindre attraktiv produkt för människor mellan 15-30, med mycket fritid och faktiskt i många fall mer disponibla pengar efter att räkningar är betalda, och sedan hoppas på att medelklassen, som har mindre tid och erbjuds många andra alternativ (fredagsmys), skall fylkas till arenorna låter orealistiskt. I alla fall så länge matcher inte ens spelas på helgerna utan på måndagskvällar.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.