Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Rädda fotbollen, gullandet med rötäggen måste bort

Diskussionen om de böter DIF fick för höstens publikinvasion på plan är egentligen rätt ointressant. Överklagandet kan spara en krona för DIF men för fotbollen är det bättre att DIF betalar. Vi måste sätta ett pris på huliganerna.

Fotbollen har inte bara ett väderproblem och ett kvalitetsproblem med Europas 28:e liga i kvalitet (jämför elitserien som är två eller trea i världen, där man sitter under tak i värme), fotbollen har ett jätteproblem med huliganer, firmor, box och de kriminella och debila kretsar som attraheras av detta.

Betalande men olönsamma kunder

Att Djurgården ville ha stängsel och att DIF saknat uppsåt, att DIF agerat för att förhindra och så vidare är i sammanhanget petitesser. Oskulden får nu ställa upp och agera den bedagade damen för ett större syfte. Då är kostnaden som DIF har att betala en försumbar kostnad för att rädda fotbollen.

Fotboll på den här nivån är inte det RF, SvFF med flera påstår, någon form av högsta nivå av en folkrörelse som bygger på ideella föreningar och engagemang från dess medlemmar. Fotboll när vi pratar om allsvenskan är upplevelseindustri och ingenting annat.

Uppdraget är att optimera intäkten. Så enkelt är det. Även om då idioterna och dårarna till huliganer är betalande kunder så är de olönsamma.

Måste garantera trivsel

Skall man över tid attrahera sponsorer och en stabil medelklasspublik som tar med sig nästa generation behöver man garantera att det är säkert, trevligt och kul att gå på fotboll. Lyckas man inte med detta finns inga förutsättningar att höja kvaliteten och då kommer globaliseringen att slå ihjäl allsvenskan, Champions League på tv vinner.

Det är alltså upp till Allsvenskan att lägga om kursen totalt. Allt gullande med rötäggen som skett utifrån tesen ”det är väl inte så farligt och vi måste ha den fanatiska publiken för att skapa stämning” måste omgående läggas ner.

Då är man på väldigt fel väg om man som Hammarby kommenterar de egna fansens hot mot AIKs anställde som en liten händelse. Rätt svar hade varit. ”Vi skall tillsammans med AIK göra vårt yttersta för att identifiera dem. Polisanmäla dem och självfallet utesluta dem om de är medlemmar och porta dem från matcherna. De skadar vår förening och vår verksamhet.

Det är nämligen ganska enkelt att göra fotbollen till något trivsamt.

Engelska ligan kunde, minsann

Medlemskap i s.k. firmor bör omgående vara skäl nog att bli portad från arenorna. För säkerhetsskull bör man i de fall medlemmar i firmor har barn även göra en anmälan till socialförvaltningen. Den människosynen kan inte vara förenlig med föräldraansvaret.

De fans som organiserat sig i föreningar kan vara ett fantastiskt stöd för klubbarna men även här måste klubbarna vara stenhårda i kraven på vad som tolereras. Även här måste det hållas kliniskt rent från idioterna.

Ta bort ståplatserna eller minska antalet ordentligt. Behåller man ståplats bör minimiålder läggas på 20 år. Kidsen skall inte bli upplärda av idioterna. Engelska ligan har visat att det är en framgångsrik väg.

Alla de som av polisen påstås ha medverkat vid slagsmål och kravaller utanför arenan bör självfallet också portas på fem år.

Alternativet – bara utför

Gör om arenan till privat område så att matchen är en privat tillställning där klubben bestämmer vem som får vara där. Då kan klubbarna också ta över hela kostnaden och ansvaret för säkerheten på plats.

Självfallet blir fotbollen i någon mån tråkigare. Ett par tusen galningar som sjunger i 90 minuter skapar stämning men om några hundra av dem skrämmer bort alla sponsorer och en stor del av den potentiella publiken så har man inte råd. Med tanke på att kvaliteten på fotbollsspelandet är så låg måste Allsvenskan ta sig igenom stålbadet och skapa en ny upplevelse, ett nytt varumärke och en ny marknad.

Det är inte enkelt, det är inte ens säkert att det går men alternativet är en fortsatt utförsbacke för fotbollen.

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

lör, 2010-04-10 06:45

1. Inlägget innehåller en

Inlägget innehåller en tämligen unken klassanalys. Direkt hämtat från England men det är mycket osäkert om det är applicerbart på svenska förhållanden överhuvudtaget. Det är ålder som tycks misstas för klass. Att göra fotbollen till en mindre attraktiv produkt för människor mellan 15-30, med mycket fritid och faktiskt i många fall mer disponibla pengar efter att räkningar är betalda, och sedan hoppas på att medelklassen, som har mindre tid och erbjuds många andra alternativ (fredagsmys), skall fylkas till arenorna låter orealistiskt. I alla fall så länge matcher inte ens spelas på helgerna utan på måndagskvällar.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.