Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Men, har Hammarby verkligen 60 miljoner i tillgångar?

Hammarby Fotboll AB (HFAB) får ingen ny ägare och framförallt så saknar HFAB någon som är villig att skjuta till de 20 millar man så desperat verkar behöva.

Ideellt och kvalité felar

Det var ingen rocket Sciense direkt att förutse att den här affären inte skulle fullföljas. Regeln om max 49 procent ägande av andra än ideell förening är precis som Hasse Backe beskriver i Expressen söndag det grundläggande skälet till att vi inte har någon kvalitet i svensk fotboll.

Den ideella strukturen gör det för svårt att skapa det kapital som behövs. Så enkelt är det.

Nu blir det dock en jobbig period för HFAB. Det ser inte bra ut.

Min bedömning av Hammarby Fotbolls ABs ekonomi är rudimentär, jag saknar fakta på flera ställen så den skall läsas med en stor nya salt.

Det behövs ett mirakel

Det jag kan utläsa ur 2009 års bokslut (den publika delen utan noter och förklaringar) och utifrån de mediauppgifter (som också alltid skall läsas med en hel saltgruva i närheten, i synnerhet när sportjournalister skriver ekonomi) är att Hammarby Fotboll AB behöver ett mirakel i någon form.

Tesen att 2010 och 2011 i Superettan inte är lönsamt torde ha få antiteser. Förluster äter upp eget kapital och de tio millar i eget kapital som HFAB hade med sig in i 2010 kan vara förbrukade i nuläget.

Hammarby har en trist skuldsida med 34 miljoner i korta skulder. Det finns 60 millar på tillgångssidan så de 34 är inte en hög siffra om det finns substans i tillgångarna. Korta skulder har dock den trista egenheten att de skall betalas snart. HFAB saknar egna kassaflöden för att betala skulderna. Enda alternativet är då att avyttra tillgångar.

Vad döljer sig bakom tillgångarna?

Då uppstår problemen. Säljer man tillgångar i form av duktiga spelare så tappar man förmåga att ta sig tillbaka till Allsvenskan. Säljer man tillgångar så är risken att de får säljas till priser under de bokförda. Då uppstår förluster som ytterligare äter upp det egna kapitalet och ökar risken för att man tappar elitlicensen.

Det som inte framgår i de siffror jag har är vad som döljer sig bakom anläggnings- och omsättningstillgångar.

Spelarna borde ligga i den senare delen med tanke på längden på kontrakt numera. Anläggningstillgångar skall vara det de heter. Dvs fastigheter, maskiner motsvarande. Hammarby äger Kanalplansanläggningen. Dock vet jag inte om det är föreningen, damfotbollen eller bolaget som äger Kanalplan, inte heller om man äger marken eller om den hyrs av Stockholm Stad.

Då finns det resurser

Äger man marken i bolaget så är lösningen enkel. Ändra stadsplanen och sälj marken till PEAB för 300 millar och börja planera för Champions league.  Nu är det ingen barnlek att ändra stadsplan så CL 2020 är väl den tidigaste möjligheten och då måste man överleva dit.

Läget för HFAB synes alltså tveksamt. En nyemission är otänkbar då man redan nått maxgränsen för externt ägande och föreningen inte har råd att vara med. Även om det finns tekniska trick så är den här vägen mer än besvärlig ur det köpande företagets perspektiv.

Dåliga eller negativa kassaflöden innebär alltid att ett företags tillgångar blir mindre värda eftersom de måste realiseras vid fel tidpunkt. En annan given regel som alla ekonomer ställer upp på är att en dålig resultaträkning alltid är sämre på samma sätt som en bra resultaträkning alltid är bättre än vad siffrorna visar.

Ett önsketänkande

Det ligger i sakens natur att ledningen försöker förbättra det dåliga och inte visa för mycket negativt. Idrottsföreningar och företag har en mycket lång historik av önsketänkande så det är sannolikt att HFAB mår sämre nu än vid bokslutstillfället.

Korrelationen mellan ekonomi och sportsliga framgångar är inte absolut vilket bland annat Mjällbys tabellplacering visar (Åtvidaberg är dock ett bra bevis på korrelationen). Men att långsiktigt leverera bra sportsliga resultat utan god ekonomi torde vara omöjligt.

Slutsatsen blir då att HFAB saknar ekonomi att gå upp i allsvenskan och att det finns en tydlig risk för att det kan gå så illa som en konkurs.

Dan Persson

bengt (inte verifierad)

mån, 2010-08-09 13:04

1. Du kunde åtminstone bemödat

Du kunde åtminstone bemödat dig att köpa hem årsredovisningen från allabolag.se och läsa den i sin helhet. Där finns tillgångarna mer specificerade, kostar 29 kronor.

Jacob (inte verifierad)

mån, 2010-08-09 13:05

2. Är det verkligen 51/49 regeln

Är det verkligen 51/49 regeln som är problemet? Andra länder verkar klara det ganska bra trots denna... Problemet är väl omsättningen för de svenska klubbarna är alldeles för låg i jämförelse med till exempel Danska och Norska. Hur kommer ägarstrukturen påverka detta?

bengt (inte verifierad)

mån, 2010-08-09 13:09

3. Jacob, Dan Persson läser

Jacob, Dan Persson läser läxorna ganska dåligt med flit. Allt för att det lättare ska passa in i hans på förhand dragna slutsatser :-)

Pontus (inte verifierad)

mån, 2010-08-09 15:17

4. "rocket Sciense..." Vilken

"rocket Sciense..." Vilken stjärna du verkar vara.

Hingsen (inte verifierad)

mån, 2010-08-09 16:17

5. Frågan är varför jag bemödade

Frågan är varför jag bemödade mig om att läsa en artikel där författaren själv skriver att jag som läsare skall ta den med en nypa salt....

bengt (inte verifierad)

ons, 2010-08-11 09:57

6. Nu har jag läst

Nu har jag läst årsredovisningen i sin helhet och det finns imo ingen anledning att ifrågasätta det bokförda värdet på tillgångarna. Spontant känns dessutom spelartruppens bokförda värde undervärderat (14 miljoner). Den känslan får jag eftersom Hammarby efter bokslutet har sålt spelare för 10 miljoner och kvar finns Linus Hallenius och Simon Helg vars samlade värde mest troligt överstiger 4 miljoner. Den nyemission som är tänkt att finansiera det underskott som fortfarande finns är inte heller riktat till ett företag (som framgår i krönikan) utan till föreningens 6000 medlemmar. I andra hand till allmänheten.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.