Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Men, har Hammarby verkligen 60 miljoner i tillgångar?

Hammarby Fotboll AB (HFAB) får ingen ny ägare och framförallt så saknar HFAB någon som är villig att skjuta till de 20 millar man så desperat verkar behöva.

Ideellt och kvalité felar

Det var ingen rocket Sciense direkt att förutse att den här affären inte skulle fullföljas. Regeln om max 49 procent ägande av andra än ideell förening är precis som Hasse Backe beskriver i Expressen söndag det grundläggande skälet till att vi inte har någon kvalitet i svensk fotboll.

Den ideella strukturen gör det för svårt att skapa det kapital som behövs. Så enkelt är det.

Nu blir det dock en jobbig period för HFAB. Det ser inte bra ut.

Min bedömning av Hammarby Fotbolls ABs ekonomi är rudimentär, jag saknar fakta på flera ställen så den skall läsas med en stor nya salt.

Det behövs ett mirakel

Det jag kan utläsa ur 2009 års bokslut (den publika delen utan noter och förklaringar) och utifrån de mediauppgifter (som också alltid skall läsas med en hel saltgruva i närheten, i synnerhet när sportjournalister skriver ekonomi) är att Hammarby Fotboll AB behöver ett mirakel i någon form.

Tesen att 2010 och 2011 i Superettan inte är lönsamt torde ha få antiteser. Förluster äter upp eget kapital och de tio millar i eget kapital som HFAB hade med sig in i 2010 kan vara förbrukade i nuläget.

Hammarby har en trist skuldsida med 34 miljoner i korta skulder. Det finns 60 millar på tillgångssidan så de 34 är inte en hög siffra om det finns substans i tillgångarna. Korta skulder har dock den trista egenheten att de skall betalas snart. HFAB saknar egna kassaflöden för att betala skulderna. Enda alternativet är då att avyttra tillgångar.

Vad döljer sig bakom tillgångarna?

Då uppstår problemen. Säljer man tillgångar i form av duktiga spelare så tappar man förmåga att ta sig tillbaka till Allsvenskan. Säljer man tillgångar så är risken att de får säljas till priser under de bokförda. Då uppstår förluster som ytterligare äter upp det egna kapitalet och ökar risken för att man tappar elitlicensen.

Det som inte framgår i de siffror jag har är vad som döljer sig bakom anläggnings- och omsättningstillgångar.

Spelarna borde ligga i den senare delen med tanke på längden på kontrakt numera. Anläggningstillgångar skall vara det de heter. Dvs fastigheter, maskiner motsvarande. Hammarby äger Kanalplansanläggningen. Dock vet jag inte om det är föreningen, damfotbollen eller bolaget som äger Kanalplan, inte heller om man äger marken eller om den hyrs av Stockholm Stad.

Då finns det resurser

Äger man marken i bolaget så är lösningen enkel. Ändra stadsplanen och sälj marken till PEAB för 300 millar och börja planera för Champions league.  Nu är det ingen barnlek att ändra stadsplan så CL 2020 är väl den tidigaste möjligheten och då måste man överleva dit.

Läget för HFAB synes alltså tveksamt. En nyemission är otänkbar då man redan nått maxgränsen för externt ägande och föreningen inte har råd att vara med. Även om det finns tekniska trick så är den här vägen mer än besvärlig ur det köpande företagets perspektiv.

Dåliga eller negativa kassaflöden innebär alltid att ett företags tillgångar blir mindre värda eftersom de måste realiseras vid fel tidpunkt. En annan given regel som alla ekonomer ställer upp på är att en dålig resultaträkning alltid är sämre på samma sätt som en bra resultaträkning alltid är bättre än vad siffrorna visar.

Ett önsketänkande

Det ligger i sakens natur att ledningen försöker förbättra det dåliga och inte visa för mycket negativt. Idrottsföreningar och företag har en mycket lång historik av önsketänkande så det är sannolikt att HFAB mår sämre nu än vid bokslutstillfället.

Korrelationen mellan ekonomi och sportsliga framgångar är inte absolut vilket bland annat Mjällbys tabellplacering visar (Åtvidaberg är dock ett bra bevis på korrelationen). Men att långsiktigt leverera bra sportsliga resultat utan god ekonomi torde vara omöjligt.

Slutsatsen blir då att HFAB saknar ekonomi att gå upp i allsvenskan och att det finns en tydlig risk för att det kan gå så illa som en konkurs.

Dan Persson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

bengt (inte verifierad)

mån, 2010-08-09 14:04

1. Du kunde åtminstone bemödat

Du kunde åtminstone bemödat dig att köpa hem årsredovisningen från allabolag.se och läsa den i sin helhet. Där finns tillgångarna mer specificerade, kostar 29 kronor.

Jacob (inte verifierad)

mån, 2010-08-09 14:05

2. Är det verkligen 51/49 regeln

Är det verkligen 51/49 regeln som är problemet? Andra länder verkar klara det ganska bra trots denna... Problemet är väl omsättningen för de svenska klubbarna är alldeles för låg i jämförelse med till exempel Danska och Norska. Hur kommer ägarstrukturen påverka detta?

bengt (inte verifierad)

mån, 2010-08-09 14:09

3. Jacob, Dan Persson läser

Jacob, Dan Persson läser läxorna ganska dåligt med flit. Allt för att det lättare ska passa in i hans på förhand dragna slutsatser :-)

Pontus (inte verifierad)

mån, 2010-08-09 16:17

4. "rocket Sciense..." Vilken

"rocket Sciense..." Vilken stjärna du verkar vara.

Hingsen (inte verifierad)

mån, 2010-08-09 17:17

5. Frågan är varför jag bemödade

Frågan är varför jag bemödade mig om att läsa en artikel där författaren själv skriver att jag som läsare skall ta den med en nypa salt....

bengt (inte verifierad)

ons, 2010-08-11 10:57

6. Nu har jag läst

Nu har jag läst årsredovisningen i sin helhet och det finns imo ingen anledning att ifrågasätta det bokförda värdet på tillgångarna. Spontant känns dessutom spelartruppens bokförda värde undervärderat (14 miljoner). Den känslan får jag eftersom Hammarby efter bokslutet har sålt spelare för 10 miljoner och kvar finns Linus Hallenius och Simon Helg vars samlade värde mest troligt överstiger 4 miljoner. Den nyemission som är tänkt att finansiera det underskott som fortfarande finns är inte heller riktat till ett företag (som framgår i krönikan) utan till föreningens 6000 medlemmar. I andra hand till allmänheten.

Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget  med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027.  Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.