Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Anders och Lena, glöm Strängs idéer
Det skall villigt och glatt erkännas. Jag röstade på moderaterna och har en bakgrund som aktiv i partiet. Jag är stolt och glad över partiets framgångar och känner mig trygg i att Alliansregeringen är fantastiskt bra för Sverige.
Detta sagt för att ingen av läsarna skall behöva värdera det jag skriver utifrån en okänd faktor.
Då är det så på detta viset - Anders Borg må vara en av världens bästa finansministrar men han har inte förstått de grundläggande ekonomiska parametrarna runt stora idrottsevent. Inte hans kulturminister heller.
Det är nämligen så här - den som tjänar mest pengar alla kategorier är alltid staten. 2:a kommer de deltagande idrottsmännen, 3:a: TV, 4:a: hotell, restaurang och reseindustri, 5:a: arrangörskommunen, 6:a: huvudsponsor.
På ca tionde plats kommer arrangören som i minst 50 procent av fallen drabbas av förluster och börjar med X tiotal miljoner back..
Eventen genererar nämligen enorma tillkommande intäkter i form av moms, energiskatter, alkoholskatter, källskatter utöver att de marknadsför Sverige.
Som vårt skattesystem ser ur är en engelsk caddie här för en veckas golf lönsammare för staten än en hel bunt Volvobilar och Saab skall vi inte ens jämföra med.
Riskerna bärs till 100 procent av arrangören med viss hjälp av tv-bolag och sponsorer.
I en värld där upplevelseindustri har bättre framtidsutsikter än bilindustri är konkurrensen också mördande. För Anders E Borg och Lena Adelsohn Liljeroth är det så enkelt att de valt en modell som skadar statsfinanserna när de säger att staten inte skall vara med och ta risken vid event. De har valt en modell där andra länder får intäkter vi kunde använt till vård, skola och omsorg.
Staten skall självfallet som varje annan investor värdera risk och räkna med en avkastning men så länge Sverige är ett av få länder där staten inte ställer upp så är Sverige ett av få länder som inte får några stora event.
Att Lagrell och Fotbollsförbundet hade fel och inte skulle ha stöd för EM-ansökan är en sak. Att ta det ekonomiska vansinnet som grund för att inte stödja idrottsevent är lika dumt som att dissa investeringar i H&M för att den lokala klädaffären går ekonomiskt dåligt.
Nu när regeringen enligt han som bestämmer på tredje plats, dvs Reinfelt (etta är tydligen Borg och tvåa Filippa, allt enligt Wikileaks) vill satsa på reformer som ger jobb och utvecklar tjänstesamhället är det enkelt.
Bilda ett statligt eventbolag med en liten peng på säg 10 miljarder som kapital.
Ge dem i uppdrag att bara stödja event som ger minst fem gånger pengarna tillbaka (det finns perfekta metoder för att mäta detta) till statskassan. Varje gång de kan rapportera att de nått målet i form av skatteintäkter får de 20 procent mer än vad de satsat på det eventet. Staten äger redan ett liknande bolag. Det heter Svenska Spel och de skulle kunna vara moderbolag och stå för kapitalet.
Är ledningen kompetent och jobbar med garantier som återförsäkras är det här ett självspelande piano. Det finns ingen anledning att begränsa sig till idrott, kultur går att ordna på samma krassa kommersiella villkor.
Den enda begränsningen i mängden event är vårt lilla befolkningsunderlag men med rätt event så kommer folk flygande hit och spenderar.
Vore kul om det jag ser som min regering äntligen förstod att Jean-Jacques Servan-Schreiber bok, Den amerikanska utmaningen, från 1967 faktiskt börjar bli verklighet. Vi kan inte gå in i tjänstesamhället med Gunnar Strängs och Marcus Wallenbergs (den äldre) idéer om hur skatter skall utformas för att inte störa industriproduktion.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Kristof (inte verifierad)
tis, 2011-01-04 23:23
1. Jag tror inte att regeringen
Jag tror inte att regeringen är ute och cyklar helt och hållet. Borg som är läst nationalekonomi har kanske tom tagit del av de studier som faktiskt finns inom området. Saxat från en som försökte estimera regionala ekonomiska effekter under EURO2012. "Our study also reviews the existent body of work on mega-sporting events and our results are in line with those researches who argue that the true economic impact of these competitions is overestimated by a large margin" Nu kan det ju vara så att man värderar ökad lycka som tillväxt. Å andra sidan, hur ska staten kunna bestämma vad lycka är för majoriteten av befolkningen? Och 10 miljarder måste ju tas någonstans ifrån. Ska vi öka statsskulden från 1080 miljarder till 1090? Ska skatten höjas? En avkastning på 5ggr 10 miljarder är ju en ren utopi, det motsvarar 1.6% av landets BNP. Ett antal mega events lär knappast generera tillräckligt hög tillväxt. Och skulle inte ett kunskapssamhälle som Sverige har blivit tjäna mer om dessa medel investerades i forskning och utbildning?Kristof (inte verifierad)
ons, 2011-01-05 00:09
2. 2009 var utländska besökares
2009 var utländska besökares konsumtion i Sverige 93 miljarder. Det krävdes ca 3 miljoner gästnätter för att producera detta. Om man räknar med skattetryck på ca 47% gav det en intäkt till staten på knappa 45 miljarder. 3 miljoner gästnätter motsvarar ungefär 60 fullsatta evenemang på Swedbak Arena i Solna, alla slutsålda med enbart utländska besökare ;-)Olle J. (inte verifierad)
ons, 2011-01-05 10:25
3. Så en borgerlig regering, som
Så en borgerlig regering, som av enligt mitt tycke goda principiella och ekonomiska skäl inte går in och stöttar en bilindustri i kris, skall gå in och ta risker och förluster för upplevelseindustrin? Även om vi bortser Kristofs påpekande, en uppfattning som jag för övrigt delar, så finns det ingen vettig anledning för varför staten skall ägna sig åt sådant. Vad kommer härnäst - manufakturer och merkantilism?Dan Persson
ons, 2011-01-05 10:32
4. Alternativet är inga event då
Alternativet är inga event då det finns andra länder som får statsgarantier. Notera att det handlar om garantier, inte om stöd och de bör delas ut efter granskning av eventens förväntade effekt i tillkommande skattekronor. Golfen, Ishockeyn, Fotbollen och Ridningen genererar tillsammans större belopp än så i intäkter till statskassan varje år. Problemet är att vi har ett skattesystem för tillverkningsindustri som gör tjänster till konsument för dyra, dvs Den som anordnar ett event skapar större intäkter åt staten än åt sig själv.Kristof (inte verifierad)
ons, 2011-01-05 11:22
5. Men låt de andra länderna ge
Men låt de andra länderna ge statsgarantier och belasta sina redan överskuldsatta balansräkningar :-) Att staten (i bästa planekonomiska anda) beställer varor och tjänster som marknaden uppenbarligen inte efterfrågar skapar obalanser i ekonomin. Ska staten nu bära en kostnad för dessa obalanser finns det samhällsekonomiskt viktigare saker för detta ändamål. Och de som absolut vill uppleva mega-event kan faktiskt ganska enkelt åka utomlands och uppleva det.Olle J. (inte verifierad)
ons, 2011-01-05 12:48
6. Så staten skall gynna
Så staten skall gynna näringslivet genom att dela ut garantier för jippon som bedöms som lönsamma ur ett samhällsekonomiskt. Är det inte lika väl att slå till mitt ett Stålverk 80 för 2000-talet direkt och plöja ner 2 miljarder skattekronor i Astrid Lindgrens värld? Nej, jag föredrar nog hängslen och livrem, som Gunnar Sträng. Han hade säkerligen omedelbart dömt bort dit förslag.RoI (inte verifierad)
ons, 2011-01-05 16:48
7. Här får ni facit
Här får ni facit facithttp://eventinskane.skane.com/content/konferens-effekter-av-idrottsevent