Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Anders och Lena, glöm Strängs idéer

Det skall villigt och glatt erkännas. Jag röstade på moderaterna och har en bakgrund som aktiv i partiet. Jag är stolt och glad över partiets framgångar och känner mig trygg i att Alliansregeringen är fantastiskt bra för Sverige.

Detta sagt för att ingen av läsarna skall behöva värdera det jag skriver utifrån en okänd faktor.

Då är det så på detta viset - Anders Borg må vara en av världens bästa finansministrar men han har inte förstått de grundläggande ekonomiska parametrarna runt stora idrottsevent. Inte hans kulturminister heller.

Det är nämligen så här - den som tjänar mest pengar alla kategorier är alltid staten. 2:a kommer de deltagande idrottsmännen, 3:a: TV, 4:a: hotell, restaurang och reseindustri, 5:a: arrangörskommunen, 6:a: huvudsponsor.

På ca tionde plats kommer arrangören som i minst 50 procent av fallen drabbas av förluster och börjar med X tiotal miljoner back..

Eventen genererar nämligen enorma tillkommande intäkter i form av moms, energiskatter, alkoholskatter, källskatter utöver att de marknadsför Sverige.

Som vårt skattesystem ser ur är en engelsk caddie här för en veckas golf lönsammare för staten än en hel bunt Volvobilar och Saab skall vi inte ens jämföra med.

Riskerna bärs till 100 procent av arrangören med viss hjälp av tv-bolag och sponsorer.

I en värld där upplevelseindustri har bättre framtidsutsikter än bilindustri är konkurrensen också mördande. För Anders E Borg och Lena Adelsohn Liljeroth är det så enkelt att de valt en modell som skadar statsfinanserna när de säger att staten inte skall vara med och ta risken vid event. De har valt en modell där andra länder får intäkter vi kunde använt till vård, skola och omsorg.

Staten skall självfallet som varje annan investor värdera risk och räkna med en avkastning men så länge Sverige är ett av få länder där staten inte ställer upp så är Sverige ett av få länder som inte får några stora event.

Att Lagrell och Fotbollsförbundet hade fel och inte skulle ha stöd för EM-ansökan är en sak. Att ta det ekonomiska vansinnet som grund för att inte stödja idrottsevent är lika dumt som att dissa investeringar i H&M för att den lokala klädaffären går ekonomiskt dåligt.

Nu när regeringen enligt han som bestämmer på tredje plats, dvs Reinfelt (etta är tydligen Borg och tvåa Filippa, allt enligt Wikileaks) vill satsa på reformer som ger jobb och utvecklar tjänstesamhället är det enkelt.

Bilda ett statligt eventbolag med en liten peng på säg 10 miljarder som kapital.

Ge dem i uppdrag att bara stödja event som ger minst fem gånger pengarna tillbaka (det finns perfekta metoder för att mäta detta) till statskassan. Varje gång de kan rapportera att de nått målet i form av skatteintäkter får de 20 procent mer än vad de satsat på det eventet. Staten äger redan ett liknande bolag. Det heter Svenska Spel och de skulle kunna vara moderbolag och stå för kapitalet.

Är ledningen kompetent och jobbar med garantier som återförsäkras är det här ett självspelande piano. Det finns ingen anledning att begränsa sig till idrott, kultur går att ordna på samma krassa kommersiella villkor.

Den enda begränsningen i mängden event är vårt lilla befolkningsunderlag men med rätt event så kommer folk flygande hit och spenderar.

Vore kul om det jag ser som min regering äntligen förstod att Jean-Jacques Servan-Schreiber bok, Den amerikanska utmaningen, från 1967 faktiskt börjar bli verklighet. Vi kan inte gå in i tjänstesamhället med Gunnar Strängs och Marcus Wallenbergs (den äldre) idéer om hur skatter skall utformas för att inte störa industriproduktion.

Dan Persson

Kristof (inte verifierad)

tis, 2011-01-04 23:23

1. Jag tror inte att regeringen

Jag tror inte att regeringen är ute och cyklar helt och hållet. Borg som är läst nationalekonomi har kanske tom tagit del av de studier som faktiskt finns inom området. Saxat från en som försökte estimera regionala ekonomiska effekter under EURO2012. "Our study also reviews the existent body of work on mega-sporting events and our results are in line with those researches who argue that the true economic impact of these competitions is overestimated by a large margin" Nu kan det ju vara så att man värderar ökad lycka som tillväxt. Å andra sidan, hur ska staten kunna bestämma vad lycka är för majoriteten av befolkningen? Och 10 miljarder måste ju tas någonstans ifrån. Ska vi öka statsskulden från 1080 miljarder till 1090? Ska skatten höjas? En avkastning på 5ggr 10 miljarder är ju en ren utopi, det motsvarar 1.6% av landets BNP. Ett antal mega events lär knappast generera tillräckligt hög tillväxt. Och skulle inte ett kunskapssamhälle som Sverige har blivit tjäna mer om dessa medel investerades i forskning och utbildning?

Kristof (inte verifierad)

ons, 2011-01-05 00:09

2. 2009 var utländska besökares

2009 var utländska besökares konsumtion i Sverige 93 miljarder. Det krävdes ca 3 miljoner gästnätter för att producera detta. Om man räknar med skattetryck på ca 47% gav det en intäkt till staten på knappa 45 miljarder. 3 miljoner gästnätter motsvarar ungefär 60 fullsatta evenemang på Swedbak Arena i Solna, alla slutsålda med enbart utländska besökare ;-)

Olle J. (inte verifierad)

ons, 2011-01-05 10:25

3. Så en borgerlig regering, som

Så en borgerlig regering, som av enligt mitt tycke goda principiella och ekonomiska skäl inte går in och stöttar en bilindustri i kris, skall gå in och ta risker och förluster för upplevelseindustrin? Även om vi bortser Kristofs påpekande, en uppfattning som jag för övrigt delar, så finns det ingen vettig anledning för varför staten skall ägna sig åt sådant. Vad kommer härnäst - manufakturer och merkantilism?

Dan Persson

ons, 2011-01-05 10:32

4. Alternativet är inga event då

Alternativet är inga event då det finns andra länder som får statsgarantier. Notera att det handlar om garantier, inte om stöd och de bör delas ut efter granskning av eventens förväntade effekt i tillkommande skattekronor. Golfen, Ishockeyn, Fotbollen och Ridningen genererar tillsammans större belopp än så i intäkter till statskassan varje år. Problemet är att vi har ett skattesystem för tillverkningsindustri som gör tjänster till konsument för dyra, dvs Den som anordnar ett event skapar större intäkter åt staten än åt sig själv.

Kristof (inte verifierad)

ons, 2011-01-05 11:22

5. Men låt de andra länderna ge

Men låt de andra länderna ge statsgarantier och belasta sina redan överskuldsatta balansräkningar :-) Att staten (i bästa planekonomiska anda) beställer varor och tjänster som marknaden uppenbarligen inte efterfrågar skapar obalanser i ekonomin. Ska staten nu bära en kostnad för dessa obalanser finns det samhällsekonomiskt viktigare saker för detta ändamål. Och de som absolut vill uppleva mega-event kan faktiskt ganska enkelt åka utomlands och uppleva det.

Olle J. (inte verifierad)

ons, 2011-01-05 12:48

6. Så staten skall gynna

Så staten skall gynna näringslivet genom att dela ut garantier för jippon som bedöms som lönsamma ur ett samhällsekonomiskt. Är det inte lika väl att slå till mitt ett Stålverk 80 för 2000-talet direkt och plöja ner 2 miljarder skattekronor i Astrid Lindgrens värld? Nej, jag föredrar nog hängslen och livrem, som Gunnar Sträng. Han hade säkerligen omedelbart dömt bort dit förslag.

RoI (inte verifierad)

ons, 2011-01-05 16:48

7. Här får ni facit

Här får ni facit facithttp://eventinskane.skane.com/content/konferens-effekter-av-idrottsevent

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.