Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Peace love and understanding

Parador 4:25, Villa Franca 3:75, EWF och Bob Dylan på monospelaren och min hjärna hade ett fasligt fokus på var all den där fria sexen fanns att uppbringa. Det var 1968, studentrevolutionen spred sig över Europa. Kapitalismen var den onda makten. Några av de mest vänsterorienterade och snyggaste tjejerna i plugget hade börjat med FNL märken.

Those where the days my friend.

Nostalgikicken var ofrånkomlig när jag läste RF:s utredning om att låta idrottslag vara med i seriesystemet även om de råkar drivas i ett AB som ägs av andra än en ideell förening. Nu är det 2011 så monospelaren finns inte men Spotify kan ge mig sextiotalets musik med ett par knapptryckningar.

Att läsa det här dokumentet på en läsplatta medan Spotify ger mig Credence i högtalarna från min Iphone känns konstigt.

Anslaget är tydligt. Här skall Alva och Gunnar Myrdals Folkrörelsesverige skyddas till varje pris. Företag är onda, ideella föreningar goda och skulle, ve och fasa, en halv procent av Sveriges 22 000 idrottsföreningar bli ägda av andra än en ideell förening så rasar hela den s.k. svenska modellen ihop.

Det handlar nämligen maximalt om ca en halv procent av Sveriges idrottsföreningar som kan tjäna på att låta en del av verksamheten bli bolagsdriven med andra ägare än en förening.

Merparten av dessa är golfanläggningar som utöver golfbanan även driver hotell, säljer tomter, driver Spa samt Ridklubbar som kan utveckla ägd mark.

Sedan är det ca hälften av elitserieklubbarna i ishockey, någon klubb i Allsvenskan i ishockey samt ca hälften av de allsvenska klubbarna i fotboll. För de här är det då bara elitlagen med professionella spelare, dvs i antal aktiva någon enstaka procent av dessa föreningars omfattande verksamhet med juniorer, tjejer, andra sporter med mera.

För alla andra är den ideella föreningen under överskådlig tid en bättre driftsform.

Den här enstaka procenten aktiva i en halv procent av de RF anslutna föreningarna är orsaken till en utredning som framställer privatägda företag som djävulens påfund och den ideella föreningen av 1904-års modell som given av Gud. 

Kära RF, till att börja med, ett borttagande av 51-procentsregeln berör så få att den inte påverkar svensk idrottsrörelse. Vill de här bolagen använda föreningarnas varumärken får de avtala om detta och betala för detta, här skrivs självfallet in regler för vad man får göra utan att varumärket skadas.

Men sedan det som irriterar mig mest. Er påstådda omtanke om föreningsdemokratin som genomsyrar hela utredningen bygger inte bara på att ni försöker lura andra, den bygger primärt på att ni försöker lura er själva.

Se er omkring. Utöver att de aktiva på årsmöten och föreningsmöten är äldre herrar i alldeles för stor utsträckning så är antalet närvarande i de flesta fall få. Förening är ett ord som snart bara används när två kroppar möts.

Föreningar styrs av anställda, medlemmarna är inte aktiva, styrelsen är hoptjatad av en grupp äldre medlemmar och enda diskussionen på årsmötet skapas av den alltid lika närvarande rättshaveristen.
Föreningsdemokratin slutade fungera i slutet av 80 talet. Att 2011 lägga krut på att det är föreningsdemokratin som är hotad är lika tidsenligt som att idag försöka skydda mammuten.

Behovet för de ca 60-80 av 22 000 föreningar att få ta in annan ägarstruktur påverkar inte svensk folkrörelsetradition. Samhällsutvecklingen påverkar folkrörelsetraditionen och vi passerade point of no return för 20 år sedan.

Utredningen som nu är ute på remiss är byggd på en verklighet som inte längre finns. Anslaget måste vara beställt av ledningen på politiska grunder.

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

lör, 2011-02-05 13:29

1. Har du överhuvudtaget läst

Har du överhuvudtaget läst något av Alva eller Gunnar Myrdal?

Max (inte verifierad)

sön, 2011-02-06 20:09

2. "Merparten av dessa är

"Merparten av dessa är golfanläggningar som utöver golfbanan även driver hotell, säljer tomter, driver Spa samt Ridklubbar som kan utveckla ägd mark." Sen när hindrar RF regler klubbar från att äga fastighetsbolag. Det finns inget i RFs regelverk som hindrar det här idag. Du verkar gravt ha missuppfattat frågan.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.