Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Peace love and understanding
Parador 4:25, Villa Franca 3:75, EWF och Bob Dylan på monospelaren och min hjärna hade ett fasligt fokus på var all den där fria sexen fanns att uppbringa. Det var 1968, studentrevolutionen spred sig över Europa. Kapitalismen var den onda makten. Några av de mest vänsterorienterade och snyggaste tjejerna i plugget hade börjat med FNL märken.
Those where the days my friend.
Nostalgikicken var ofrånkomlig när jag läste RF:s utredning om att låta idrottslag vara med i seriesystemet även om de råkar drivas i ett AB som ägs av andra än en ideell förening. Nu är det 2011 så monospelaren finns inte men Spotify kan ge mig sextiotalets musik med ett par knapptryckningar.
Att läsa det här dokumentet på en läsplatta medan Spotify ger mig Credence i högtalarna från min Iphone känns konstigt.
Anslaget är tydligt. Här skall Alva och Gunnar Myrdals Folkrörelsesverige skyddas till varje pris. Företag är onda, ideella föreningar goda och skulle, ve och fasa, en halv procent av Sveriges 22 000 idrottsföreningar bli ägda av andra än en ideell förening så rasar hela den s.k. svenska modellen ihop.
Det handlar nämligen maximalt om ca en halv procent av Sveriges idrottsföreningar som kan tjäna på att låta en del av verksamheten bli bolagsdriven med andra ägare än en förening.
Merparten av dessa är golfanläggningar som utöver golfbanan även driver hotell, säljer tomter, driver Spa samt Ridklubbar som kan utveckla ägd mark.
Sedan är det ca hälften av elitserieklubbarna i ishockey, någon klubb i Allsvenskan i ishockey samt ca hälften av de allsvenska klubbarna i fotboll. För de här är det då bara elitlagen med professionella spelare, dvs i antal aktiva någon enstaka procent av dessa föreningars omfattande verksamhet med juniorer, tjejer, andra sporter med mera.
För alla andra är den ideella föreningen under överskådlig tid en bättre driftsform.
Den här enstaka procenten aktiva i en halv procent av de RF anslutna föreningarna är orsaken till en utredning som framställer privatägda företag som djävulens påfund och den ideella föreningen av 1904-års modell som given av Gud.
Kära RF, till att börja med, ett borttagande av 51-procentsregeln berör så få att den inte påverkar svensk idrottsrörelse. Vill de här bolagen använda föreningarnas varumärken får de avtala om detta och betala för detta, här skrivs självfallet in regler för vad man får göra utan att varumärket skadas.
Men sedan det som irriterar mig mest. Er påstådda omtanke om föreningsdemokratin som genomsyrar hela utredningen bygger inte bara på att ni försöker lura andra, den bygger primärt på att ni försöker lura er själva.
Se er omkring. Utöver att de aktiva på årsmöten och föreningsmöten är äldre herrar i alldeles för stor utsträckning så är antalet närvarande i de flesta fall få. Förening är ett ord som snart bara används när två kroppar möts.
Föreningar styrs av anställda, medlemmarna är inte aktiva, styrelsen är hoptjatad av en grupp äldre medlemmar och enda diskussionen på årsmötet skapas av den alltid lika närvarande rättshaveristen.
Föreningsdemokratin slutade fungera i slutet av 80 talet. Att 2011 lägga krut på att det är föreningsdemokratin som är hotad är lika tidsenligt som att idag försöka skydda mammuten.
Behovet för de ca 60-80 av 22 000 föreningar att få ta in annan ägarstruktur påverkar inte svensk folkrörelsetradition. Samhällsutvecklingen påverkar folkrörelsetraditionen och vi passerade point of no return för 20 år sedan.
Utredningen som nu är ute på remiss är byggd på en verklighet som inte längre finns. Anslaget måste vara beställt av ledningen på politiska grunder.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Olle J. (inte verifierad)
lör, 2011-02-05 13:29
1. Har du överhuvudtaget läst
Har du överhuvudtaget läst något av Alva eller Gunnar Myrdal?Max (inte verifierad)
sön, 2011-02-06 20:09
2. "Merparten av dessa är
"Merparten av dessa är golfanläggningar som utöver golfbanan även driver hotell, säljer tomter, driver Spa samt Ridklubbar som kan utveckla ägd mark." Sen när hindrar RF regler klubbar från att äga fastighetsbolag. Det finns inget i RFs regelverk som hindrar det här idag. Du verkar gravt ha missuppfattat frågan.