Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Men hallå, sluta gnäll om momsen!"

Nu skriker Karin M W på RF högt och påstår att idrotten läggs ner för att vi anpassar oss till EU-normen för moms, dvs att även ideella föreningar får betala moms.

Att föreningar jämställs med företag är något bra och naturligt eftersom verksamheten även i ideella föreningar får mer och mer av försäljning av tjänst och produkter till konsument över sig. De företag som inte säljer tjänster och produkter till konsumenter behöver heller inte betala någon moms.

Dels så har i stort sett alla andra EU-länder en fotbollsliga som är bättre än Allsvenskan, trots moms. Momsen har inte slagit sönder idrottsverksamheten i resten av Europa. Det torde KMW känna till.

Dels så fungerar alla företag i det här landet trots moms.

Om en ideell förening väljer att agera på marknaden genom att sälja tjänster till konsument så skall man självfallet betala moms. I gengäld får man dessutom avdragsgill ingående moms så kostnaderna minskar också.

Idrotten är en integrerad och viktig del av samhället. När våra valda företrädare infört moms för att få ihop statsfinanserna så skall självklart även idrotten betala denna skatt, precis som att idrotten betalar källskatt på löner, arbetsgivaravgifter, energiskatter med mera.

Idrotten är ett viktigt skatteobjekt och idrotten är med och finansierar vårt välfärdssamhälle genom tiotals miljarder i erlagda skatter. Det idrotten får i stöd av samhället är kaffepengar relativt det idrotten betalar.

Det trista är att RF och idrottsförbunden istället för att framhäva idrotten som den stora och närande industri den är försöker måla en bild av det ideella demokratiska folkrörelsebaserade enligt 60-tals modell.

Det ideella är nedlagt, idag drivs föreningarna av avlönade tjänstemän i mycket stor utsträckning och medlemsfinansieringen minskar hela tiden.

Det demokratiska är borta, det visar om inte annat processen för att utse en ny partiordförande för socialdemokratin.

Folkrörelsen är också döende, föreningsmöten attraherar helt enkelt inte och när nästa generation är borta så finns inte strukturen för de ideella föreningarna.

Det innebär inte att idrotten på något sätt är döende, tvärtom. Men det skadar idrotten om RF och andra maktorgan inte vill bejaka samhällsutvecklingen.

Momspliktiga Skistar har inte varit negativ för utförsåkningen i Sverige. SATS med flera gymkedjor gör mer för folkhälsan än hela socialdepartementet. De bolagiserade golfklubbarna skapar tiotusentals nya golfare varje år. Elitbolagen i Allsvenskan och Elitserien ser till att vi får in ungdomar som börjar med fotboll och ishockey.

Bara golfen, fotbollen och ishockeyn levererar över 10 miljarder i skatter till Anders E Borg.

I ett TV-reportage beskrevs Enskede IK med sin stora ungdomsverksamhet som en förlorare.

Men Enskede får höja priset per junior som vill spela fotboll från 1200 till 1272 spänn och redovisa 72 kronor i utgående moms. Enskede får också dra av momsen på hyra, ström, kontorsmaterial, datorer, kaffe, korv, tröjor, hyrbilar, bensin och allt annat de köper. Nettot torde bli positivt.

På korven får de höja priset med 25 procent, men då de drar av all ingående moms så sänker de sina kostnader med 20 procent. Nettoeffekten blir marginell. Och den administrativa tiden ökar med mindre än 10 procent.

För elit har det noll betydelse då den verksamheten nästan genomgående redan är bolagiserade. Om föreningen vore ideell, dvs den sålde inte tjänster till konsument, så uppstår ingen moms. Enskede har ett kansli med ett antal anställda, de jobbar inte ideellt.

Friskis som haft en extrem konkurrensfördel mot de kommersiella gymkedjorna jämställs nu.

Moms för ideella föreningar är alltså ingen katastrof, ingen stor fråga och påverkan blir marginell så det är dags att sluta gnälla.

RF behöver en ideologisk make over för vi behöver rätt förutsättningar för att fortsätta utveckla idrotten i Sverige för ett samhälle där förening är ett ord som bara används när två kroppar möts.

Dan Persson

Anna Lasses (inte verifierad)

fre, 2011-04-01 09:44

1. Men Hallå, vilken verklighet

Men Hallå, vilken verklighet lever du i? Visst kan stora föreningar jämställas med företag, det vill säga föreningar med mijoner i omsättning. Som nationella Röda Korset eller idrottsföreningar som satsar på elitresultat. Det är inte dem vi pratar om. Vi talar om den lilla lokala scoutföreningen, eller ett gäng ungdomar som anordnar lajv. eller kanske om den lokala skolföreningen som vill intressera gymnasieelever för naturvetenskap. Dessa små föreningar har också en ekonomihantering om än i mikroformat, något som redan i dag tar mycket tid och möda från huvudverksamheten. Mer administration kommer att kväva den här typen av föreningar. Verksamhet som stimulerar unga att ta egna initiativ och får lära sig massor om att ta ansvar. Vi ska vara rädda om de små föreningarna och inte ta dem för givna!

Jan Ahlström (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 13:33

2. Dan Persson gör samma

Dan Persson gör samma grundfel som nästan alla journalister. Eftersom de själva bara skriver om den pyttelilla toppen på isberget (dvs elitidrott) tror de all annan idrott bedrivs på samma sätt.

Jan (inte verifierad)

tors, 2011-04-07 00:19

3. Återigen visar krönikör Dan

Återigen visar krönikör Dan på stor okunnighet om det han skriver om. Vi pratar om tusentals föreningar som drivs helt ideellt och de konsekvenser det får att hantera moms men även de skattemässiga konsekvenserna. RF har verkligen koll på detta. Dock inte krönikören - ånyo.

Enkel majoritet, det vill säga 38 av 75 röster är vad som krävs för att Svenska Golfförbundet ska gå segrande ur den infekterade striden om att begränsa antalet golf-ID, ett ”tak”, ute i golf-Sverige.

Landets 21 distrikt, av vilka Skåne och Stockholm är de röststarkaste med 8 respektive 7 röster har att avge sina röster vid  SGF:s årsmöte 5-6 april.

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.