Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Det är bara att räkna..."

Missförstå mig rätt. Nationalarenan blir en fantastisk arena som kommer att skapa helt nya arenaupplevelser. Stockholmsarenan blir också en fantastisk arena och planerna på slakthusområdet kan skapa ett nytt levande socialt område som vi aldrig tidigare sett i Stockholm där O2 i London är en tydlig förebild.

Råsunda såväl som Söderstadion är obsoleta och platsar inte utifrån någon typ av kravspec för 2000 talet. Stadion är inte obsolet. Den är en antikvitet.

En bristande samordning

Det som inte går att förstå är hur två offentliga aktörer, Solna Stad och Stockholms stad kan ha en så totalt bristande samordning att man samtidigt bygger båda två. Den enskilt största risken för Nationalarenan är Stockholmsarenan och Globenområdet. Stockholm arenas största riskfaktor är nationalarenan och Solnas utveckling av kringområdet.

Hade den ena arenan inte byggts så hade möjligheten att nå lönsamhet varit högre för den andra. Det är en rationell och enkel slutsats.

Behöver Stockholm två nya moderna stora arenor utifrån behovet av konserter är den enkla frågan att ställa sig.

Svaret är med stor sannolikhet nej.

Även en ny arena hade krävt en ökad efterfrågan, vilket självfallet är möjligt genom att kvaliteten ökar så pass mycket men att det skulle finnas ett par miljoner arenabesökare till är mindre troligt.

Inte ens världsartister räcker

Att Nationalarenan i kraft av sin storlek får det tyngre är en lika enkel slutsats. Allsvenska fotbollsmatcher med 12 000 åskådare räcker ingenstans när det gäller att nå lönsamhet. De riktigt stora eventen är få. Målet är ”tre världsartister per år”. Det är realistiskt men räcker inte.

Nationalarenans ägarbolag skall första driftåret enligt affärsplanen från 2009 få 255 miljoner kronor i hyra från driftsbolaget.

Man räknar med 60 event med 25000 besökare i genomsnitt. Det är 170 kronor per såld eventstol som skall bli över för fastighetsägaren. Hur man skall uppnå de sextio eventen finns det ingen information om. Dock är AIK en stor och viktig partner i detta gamla dokument. Ett AIK som nu uttalat att man avser skriva avtal med Stockholm Arena för sina knappa 20 hemmamatcher i allsvenska och cupen.

170 kronor i hyra till ägaren efter det att arrangören (Live Nations, SvFF, ev allsvenska fotbollsklubbar, bandyförbundet med flera) tagit sina pengar och driftsbolaget tagit sin del innebär ett mycket högt biljettpris.

Här är det också så att de riktigt dyra biljetterna (Madonna etc) genereras av artister som tar 80 procent eller mer av biljettintäkterna.

Inte mycket över på sista raden

När de fina abonnerade stolarna på Nationalarenan kostar 12 000 för 12 event så inser vän av ordning att några 170 kronor över till fastighetsägaren inte finns på kartan. Dra av momsen, kostnader för biljettförsäljning, marknadsföring, pengar till artisterna/lagen och kvar är i bästa fall 200 kronor till driftsbolaget som betalar energi, personal, vakter/värdar, slitage, städning och miljoner andra saker som kostar pengar.

Skulle AIK ändå bli en del av de 60 eventen (15 plus cup och träning) så har AIK ett snitt på 12 000 och en vana att betala 22 kronor per biljett på Råsunda. Då är 170 kronor över till fastighetsägaren en förmögenhet.

Hyran till fastighetsägaren är i stor utsträckning rörlig. Färre event eller färre åskådare ger lägre intäkter till alla.

Stockholm Globe Arenas (Driftsbolaget för Globen, Hovet Söderstadion) omsatte 182 MSEK 2010 med cirka 304 event totalt.

Solnabornas kalldusch

Sammanfattningsvis så är läget så här:

Arenaägaren i Solna skall med färre event och färre åskådare omsätta mer i ägarbolaget än vad Stockholm Globe Arenas gör i driftsbolaget.

Solnaborna måste nu gå in med 61 miljoner i nytt eget kapital och ökad borgen. Detta i ett projekt som nu är uppe i 2.8 miljarder trots att det inte under någon omständighet skulle bli dyrare än 1,9 miljarder.

Hemska fakta

Fördyringen utgör dubbelt så mycket pengar som vad DIF räknar med att en arena för 20 000 åskådare skulle kosta. Mina partikamrater i Solna har alltså räknat fel på vad två relevanta fotbollsarenor kostar i sitt penisförlängarprojekt. PEAB måste garva hela vägen till banken då de betalar 16 öre för kapitaltillskott och borgen per krona i ny intäkt.

50 procent i kostnadsökning innebär att affärsrisken ökar med lika mycket. Någon däremot?

Några affärsplaner andra än de som blev offentliga i muthärvan runt arenan finns inte att studera, de är företagshemligheter. Det är naturligt och normalt och ingenting att kritisera någon för om det inte vore för den trista sanningen att Solnaborna är med och riskerar sina pengar utan att ens deras valda företrädare har information för sina beslut.

Solnas stadsdirektör som sitter i styrelsen påstår att hon inte får delge ägarna information.

40 000 nya sittplatser

Nationalarenan och Stockholm arena skapar ca 40 000 nya sittplatser i Stockholm.  Nationalarenan har i nuläget ca 7 event klara per år genom att säkerställa att Malmö, Göteborg inte får några landskamper under överskådlig tid. Stockholm Arena har dryga 30 (AIK och Hammarby). Båda kan antas behöva 60 var för att gå runt. Ericsson Globe Arenas saknar då 30 och Nationalarenan 53. 

Risken att banken efter två år kräver en nedskrivning av värdet på Nationalarenan till ca hälften skall inte underskattas. Den händelsen bestämmer förmodligen också om det är Salminen eller Graf som är hövding i Solna efter nästa val.

Nu är båda arenorna en väsentlig förbättring av upplevelse. Det finns lyckosamma historier där exempelvis O2 arena i London är en berättelse om en ful ankunge som blivit en svan. I det här fallet så krävs det en promenad på hundra meter ned till Råstasjön för att få se några svanar.

Dan Persson

ekon (inte verifierad)

fre, 2011-06-03 12:12

1. Dan, tack för en bra

Dan, tack för en bra genomgång! Vad är källan för siffran 2,8 miljarder? Kollade precis PWC:s riskanalys, och där anges fortfarande 2,4 mdr. Tack!

Dan Persson

fre, 2011-06-03 13:48

2. Hej Ekon. Siffrorna kommer

Hej Ekon. Siffrorna kommer från Solna kommun då ägarbolaget har begärt mer pengar från ägarna så Solna får stoppa in 61 millar till i nytt kapital och nu är slutnotan beräknad till 2,8 mdr. Hur det gick till kan jag inte svara på. Hälsningar Dan

Dennis Nilsson, Piratpartiet in Sweden (inte verifierad)

ons, 2011-06-08 22:40

3. Ifall vi bortser från alla

Ifall vi bortser från alla underliga omständigheter där olika individer tillset att berika sig själva från skattemedel, det är ju en historia för sig själv. Betraktar man Nationalarenan som ett infrastrukturprojekt, som kommer att hålla i minst 100 år framåt, så kommer den att generera sidointäkter för kommunen under minst lika många år framöver. Alla som besöker Nationalarenan måste äta någonstans. Kommer man utifrån Stockholm så måste man övernatta, så måste man även äta, så handlar man även i Solna's affärer. Jag arbetar i granskapet till Nationalarenan, på Industrivägen. Förmodligen kommer vi att få fler kunder, som ändå har vägarna förbi, speciellt från övriga Sverige. Skulle man ha resonerat på samma kortsiktiga sätt som en del gör, så hade ex-vis aldrig järnvägarna i Sverige, eller för den delen T-banan blivit byggd. Då försvarar jag på intet viss de styrande herrarna i Solna. Tråkigt att en sådan här historisk händelse kantas av korruption.

Christian (inte verifierad)

sön, 2011-06-26 07:10

4. Viktig poäng som sällan tas

Viktig poäng som sällan tas upp. Men frågan är hur många nya besökare arenan genererar som dessutom ska vara över dagens kapacitet som finns på Råsunda. Tänker man också på att Ullevi får en rejäl ansiktslyftning plus att den ligger "mitt i stan", så kommer Swedbank få svårt. Men, men... den riktigt stora frågan (som Dan tar upp) är hur två kommuner som Solna och Stockholm kan ha sådan bristande respekt för skattebetalares pengar att dom deltar i två sådana här jätteprojekt.

Mjauuuuu (inte verifierad)

tors, 2011-06-23 09:02

5. Arenan har - ett blött

Arenan har - ett blött badlakan över axlarna - i form av en av Sveriges största bangårdar, en lokal sjö vid sin sida som saknar bra vatten, och som hugade inte kan drunkna i eftersom den är för grund, dessutom har den i praktiken endast en utfart och mer än tusen meter till kollektivtrafik. Lycka till som lokal näringsidkare. Bäst hade varit att förlägga arenan högt som i Aten så att den belysta fasaden synts vida omkring.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.