Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
"Idrotten slåss för sin överlevnad"
Tre mycket välrenommerade golfklubbschefer har skrivit en debattartikel som kommer att påverka hela idrottsrörelsen. Deras tes som jag till fullo delar bygger på ett par decenniers defactoutveckling inom golf-Sverige. 1904 års modell med krav på medlemskap i en ideell förening för att få spela golf fungerar inte längre. Det är faktiskt värre än så, den är direkt skadlig för golfen.
För hela riksidrottsförbundet är problemet större och lösningen lika självklar. Idrottsrörelsen behöver bygga nya modeller för att säkerställa att man är relevanta. Det är redan idag ihåligt att kalla sig för demokratisk folkrörelse eftersom folket rört sig en annan riktning.
Legitimiteten riskeras när de förtroendevalda inte är valda av mer än en bråkdel av medlemmarna samtidigt som det blir mindre och mindre troligt att besluten blir rätt.
En klubb säljer tjänster
Vi måste acceptera att föreningen i lika stor utsträckning säljer tjänster till föräldrar som att man bedriver ideell verksamhet, skall vi få ihop pengarna till föreningsverksamheten måste vi dessutom få föräldrarna att betala mer.
Då fungerar inte drömmen om 60-talet.
Nu skall man komma ihåg att partierna, facken med flera andra har större problem än golfen med att folkrörelsetanken dör. Det som skiljer är att golfen kan tjäna på att agera proaktivt.
Fakta är följande: Det finns utöver de ca 500 000 registrerade medlemmarna nästan lika många till som varit medlemmar i en golfklubb de senaste 15 åren. Det innebär att man defacto tackar nej till halva kundbasen. Tror ni H&M hade tagit ett sådant beslut?
Golfen beskriver problemet
Men, vi idrottar ju i en ideell förening, invänder vän av ordning. Tja, som man, 50 plussare med något kilo för mycket är jag en typisk golfare. Jag är livsnjutare och kan aldrig någonsin anse att jag idrottar på en golfbana.
Tar man bort medlemskravet och tittar på den miljon golfare som finns så kommer fördelningen att se ut ungefär så här:
Ca 100 000 kommer att se medlemskap i en ideell förening (golfklubb) som viktigt för att de känner tillhörighet, har barn som spelar, vill stödja föreningen och så vidare.
Ca 200-300 000 golfare kommer därutöver att köpa någon form av förbundspaket utöver medlemskapet, gissningsvis döpt till spelarlicens som ger dem rätt att spela tävlingar, ha hcp med mera - när förbundet infört en ny finansieringsmodell.
Motstridigt krav
Resten kommer att betala för att spela, varken mer eller mindre. Vi behöver pengarna för att driva våra anläggningar och alla som vill betala för att spela golf skall självfallet få göra det.
Alla tankar på att kalla plånböcker är acceptabla är korkade. En kall plånbok är någon som vill konsumera och inte får eller kan. Det nuvarande systemet är en garant för kalla plånböcker.
Föreningarna kommer självfallet att finnas kvar så länge det finns medlemmar, men tvånget att vara medlem för att få spela golf är inte bara motstridigt FN-stadgan om mänskliga rättigheter utan dessutom korkat.
Vem behöver ett distriktsförbund?
Problemet med att ta bort medlemstvånget är enkelt att definiera. Den årliga fasta intäkten om ca 50 procent av totalintäkt som är en följd av medlemstvånget måste byggas om. Golfen kan göra det.
När man ändå håller på kan man passa på och lägga ner distrikten. De finns enbart för att Axel Oxenstiernas organisationsmodell från 1600 talet inte tog hänsyn till e-mail, flyg, telefoner, bilar, tåg.
Nu behövs inte distrikten, i synnerhet inte som politiska maktcentra. Skall golfen återskapa någon form av fungerande demokrati är distrikten det största hotet.
Så, mitt älskade golf-Sverige. Agera nu, gör som Anna, Pelle och Jochum föreslår. Se till ni tar hand om golfarna, golfen har förutsättningar.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Per Jutterström (inte verifierad)
mån, 2011-11-07 09:04
1. I en annars bra artikel
I en annars bra artikel undrar jag hur påståendet "Legitimiteten riskeras när de förtroendevalda inte är valda av mer än en bråkdel av medlemmarna samtidigt som det blir mindre och mindre troligt att besluten blir rätt" vilket jag håller med om hänger ihop med att avskaffa distrikten. Det är väl dom som på något sätt politiskt kan se till att besluten inte blir helt käpprätt, eller har jag fel? I grunden tror jag också på en plattare idrott (ev. utan distrikt) mejn det är inte lika enkelt som vi en första anblick!Dan Persson
mån, 2011-11-07 09:11
2. På samma sätt som vi måste
På samma sätt som vi måste fånga alla medlemmars åsikter för rätt beslut i föreningen, dvs inte bara de 5-10% som kommer på mötet måste vi på förbundsnivå blir bättre på att fånga föreningarnas åsikter. Nu har vi en modell som distanserar förening från förbund och ett mellanled med egna "politiker" som gör att många föreningar känner sig befriade från att ha åsikter. Då får vi "dom" i kommunikation mellan förbund och förening. Mer direkt demokrati borde teoretiskt öka legitimitet. Sen är det inte lika enkelt som vid första anblick.Stefan Bengtsson (inte verifierad)
mån, 2011-11-07 16:08
3. De tre erfarna klubbchefernas
De tre erfarna klubbchefernas debattartikel är värd att diskuter. Det är också bra att Dan Persson uppmärksammar artikeln så att fler kan delta i debatten - även vi dinosaurier som ser ett större värde i att golfen i Sverige ingår i och leds av ett RF-förbund. Litet överraskad blir jag dock när Dan Persson i sin slutkläm verkar utropa golfdistrikten till de stora bovarna och tycks se avskaffandet av distrikten som en del i lösningen på golfanläggningarnas utmaningar? Det tror jag inte att Anna, Jochum och Pelle vågar hoppas på... Dan vet kanske inte hur relativt litet distriktens verksamhet kostar golfspelarna, ca 20 kr per medlem och år, och hur mycket distrikten uträttar i form av juniorutveckling, tävlingar, seriespel, miljöfrågor, utbildning och en massa andra aktiviteter som stöd för golfklubbarna och idrotten golf. Nästan all distriktsverksamhet bedrivs ideellt och värdet av de ideella insatserna är enormt mätt i pengar, liksom i ungdomsutveckling, välbefinnande osv. Jag känner dessutom de tre artikelförfattarna och deras klubbar som hängivna förespråkare för golfidrotten och de har ansenliga personliga meriter att falla tillbaka på inom golfen, så det föreligger knappast någon meningsskiljaktighet om värdet av idrotten golf. Mitt råd till Dan Persson blir därför: Börja med att gå in på golfdistriktens hemsidor, t ex vår hemsida www.sgdf.se, och läs våra verksamhetsplaner, så får du bättre grepp om vad t ex golfarna i Stockholm får för 22 kronor per år. Läs t ex om hur "SGDF vänt trenden i juniorgolfen" på http://www.sgdf.se/extra/news/?module_instance=1&navid=23. Där finns också vår verksamhetsplan under rubriken SGDFs Höstmöte. Att de flesta golfare mest spelar för sitt höga nöjes skull och för den nyttiga motionen, hindrar inte att vi vill bidra till att den svenska golfsporten kan skörda nya framgångar nationellt och internationellt. Då behövs ett starkt idrottsförbund, nationellt och regionalt, såväl som engagerade idrottsledare i lokala golfklubbar. Sedan är det en helt annan sak att de flesta golfanläggningar behöver öka sina intäkter och att den intäktsökningen måste komma från alla intresserade golfare, inte bara de traditionella medlemsavgifterna. Mvh Stefan Bengtsson, ideellt arbetande ordförande i Stockholms Golfförbund.Dan Persson
mån, 2011-11-07 16:23
4. Hej Stefan, Jag har
Hej Stefan, Jag har självfallet koll på distriktens verksamhet, som representant för min egen klubb Ågesta var jag dessutom på ert höstmöte för någon vecka sedan. Därmed inte sagt att distrikt av 1904 års modell byggda för en värld där mellanled var nödvändiga är bästa sättet att organisera sig idag. Vi var 13 av över 50 klubbar närvarande på höstmötet om jag kom ihåg rätt. Min tes är att vi behöver ett nationellt kompetenscentra som stödjer verkstaden, i det här fallet klubbarna men att mellanledet distrikten inte längre är nödvändiga. Upplever dessutom att distrikten blivit ett eget politiskt maktcentra där distrikten driver sin linje utan att alltid ha klubbarnas uppdrag. Men, vi ses på mötet för nya finansieringsmodellen och kan fortsätta diskussionen där. Vänligen DanStefan Bengtsson (inte verifierad)
mån, 2011-11-07 21:09
5. Hej Dan. Först en detalj med
Hej Dan. Först en detalj med beröring till demokratin som jag vill komplettera. Det var tyvärr bara 13 röstberättigade klubbar kvar på Höstmötet efter lunch men desto fler var representerade på det informella mötet på förmiddagen. Totalt var vi då ett 25-tal klubbar med inalles ca 50 deltagare, men flera lämnade före det formella Höstmötet eller hade inte fullmakt att rösta. Du har rätt i att vi har ett demokratiproblem, men jag förstår inte hur demokratin skall bli bättre om man avskaffar distrikten. Utveckla gärna det vid ett kommande SGDF-möte. Vi vill ha en livlig debatt om beslutsformerna, men egentligen tycker jag sakfrågorna är viktigare än processerna. Vi ses den 15/11, då blir det spännande! Mvh Stefan