Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
”Tänk om förbunden konkurreras bort”
Företrädare för fler förbund i symbios med politiker och journalister ser stora hot mot svensk idrott.
Problemet är att andra än idrottsrörelsen kan få anordna tävlingar. Det kan då leda till att förbunden konkurreras ut och det är tragiskt för att idrottsrörelsen är ideell.
Här finns det en hel del att fundera över för att teserna skall kunna styrkas.
Gjort affär av folkhälsan
Den största svenska idrottsrörelsen idag är utan diskussion gymmen. Miljoner svenska gymbesök varje vecka är en företeelse som knappt fanns för 30 år sedan. Med Friskis & Svettis som ideell förening (fast kommersiell verksamhet) så har ett litet antal stora kedjor och ett mycket stort antal småföretag skapat mer folkhälsa, mindre övervikt, mer frisk ålderdom än vad den traditionella idrottsrörelsen någonsin medfört. Här har företagsdrivna enheter gjort mer folkhälsan än den samlade idrottsrörelsen. På vilket sätt är det ett problem?
Om fler aktörer inom exempelvis golf, fotboll, motorsport än förbund, distrikt och föreningar anordnar tävlingar, dvs ser till att människor idrottar. Hur kan det vara ett problem? Inom golfen är en stor del av tävlandet så kallad företagsgolf. Ett företag bjuder in sina kunder till en golftävling på en bana som i 50 procent av fallen drivs av ett företag. Är det ett problem? Hur kan golfförbundet tillåta privata företag att medverka i verksamheten och se detta som en del av golfens utveckling medan det för andra förbund är som att bjuda in djävulen?
Sedan uppstår idrottsrörelsens problem med Bosmandom. Här är lösningen enkel. Den ideella idrotten har inga som helst problem med de här lagarna. Kravet att följa lag uppstår först när det handlar om anställda. En förening som inte betalar ersättning till spelarna i laget behöver inte följa de EU-lagar om arbetsrätt eftersom den inte har några anställda.
Monopol skadar konkurrensen
Det är helt enkelt så att elitidrotten blivit en underhållningsindustri med anställda artister. Förbunden har blivit myndigheter med ibland över 100 anställda. Elitidrotten har blivit en bransch och då uppstår den enkla konsekvensen att vi har lagar för att förhindra monopol eftersom monopol skadar konkurrensen och i slutändan konsumenten.
Det är svårt att se att en konkurrerande allsvenska i fotboll skulle vara negativ för fotbollsspelande ungdomar, för fotbollsälskande arenabesökare, för statskassan med flera.
Det är klart att SvFF skulle se en konkurrerande allsvenska som något farligt för dem. Att det skulle vara farligt för fotbollen är mindre troligt. Det farliga är snarare om förbundet tror att fotboll och förbund är samma sak. Det spelas hundratusentals golfrundor på banor inte anslutna till förbund och av människor som inte är medlemmar i förening. Det gynnar golfen på alla sätt och vis och är ingenting som golfförbundet ser som något negativt. Här framstår golfen som upplevs som konservativ som den enda moderna aktören bland de svenska förbunden.
Så varje gång ni läser om att den ideella idrotten hotas av konkurrens så kan ni vara trygga i tre slutsatser.
1. Det är inte den ideella idrotten, utan den kommersiella det handlar om.
2. Den kommersiella idrotten vill inte betala skatter som de ska eller följa lag som de ska.
3. Förbunden vill ha monopol.
Promenaden i gångförbundet...
Det är inte så att Skistar har varit negativ för utförsåkningen, Bro Hof för golfen och så vidare. Det kan inte vara så att om det spelas fotboll utan ersättning till SvFF så är det negativt för fotbollen.
Ur samhällets perspektiv så är det så att det är bra om ungdomar kan idrotta, något som föräldrar betalar, om befolkningen regelbundet tränar och om underhållningsidrotten skapar skatteintäkter till staten.
För oss som ingår i det svenska samhället är det dock mindre viktigt om idrottandet sker på ett sätt som ett idrottsförbund har godkänt det. Våra kvällspromenader kan inte vara en angelägenhet för gångförbundet, det viktiga är att de blir av.
Förbundens möjlighet att motivera sin existens är dessutom god då man äger rättigheter som skapar stort skydd mot konkurrens. Om de istället för att gnälla la lite energi på att skapa delaktighet i sin verksamhet så skulle hotet med konkurrens minska.
Om andra kommersiella aktörer kan tjäna en spänn på att ordna kul tävlingar så är det alltid positivt.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Klubbordföranden (inte verifierad)
tors, 2011-12-15 12:53
1. Inget hot för den ideella
Inget hot för den ideella rörelsen säger Dan? Okej då, ställer då frågan till dig Dan, Ställer du upp som frivillig funktionär att stå en hel dag i regn, blåst och + 5 grader, när hela vinsten tävlingen genererar går rakt ned i fickan på ett företag, och inte till din klubbs ekonomi för framtida bruk?? Nej precis, tänkte väl det. Men får du, säg 1000kr, för att utföra ditt funktionärsuppdrag till "eventföretaget", ja då kanske du säger ja okej. Nästa gång "din klubb" frågar om du ställer upp som frivillig funktionär, är det då lika självklart att du då ställer upp utan ersättning, när du istället kan tjäna en slant/lön hos det kommersiella "eventföretaget"?? Redan idag råder stor funktionärsbrist, och det är samma funktionärer vi kommer att slåss om, vi ideella klubbar och "eventföretaget". Vi ser absolut risken att det i slutänden bara är genomkomersiella event kvar där då prislappen för detagande är på elitnivå. Nej Dan, jag tror du gått vilse någonstans mellan alla sjuka arenabyggan i Stockholm där det kommersiella egentligen skiter i gräsrotsnivån av idrott.