Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Tänk om förbunden konkurreras bort”

Företrädare för fler förbund i symbios med politiker och journalister ser stora hot mot svensk idrott.
Problemet är att andra än idrottsrörelsen kan få anordna tävlingar. Det kan då leda till att förbunden konkurreras ut och det är tragiskt för att idrottsrörelsen är ideell.

Här finns det en hel del att fundera över för att teserna skall kunna styrkas.

Gjort affär av folkhälsan

Den största svenska idrottsrörelsen idag är utan diskussion gymmen. Miljoner svenska gymbesök varje vecka är en företeelse som knappt fanns för 30 år sedan. Med Friskis & Svettis som ideell förening (fast kommersiell verksamhet) så har ett litet antal stora kedjor och ett mycket stort antal småföretag skapat mer folkhälsa, mindre övervikt, mer frisk ålderdom än vad den traditionella idrottsrörelsen någonsin medfört. Här har företagsdrivna enheter gjort mer folkhälsan än den samlade idrottsrörelsen. På vilket sätt är det ett problem?

Om fler aktörer inom exempelvis golf, fotboll, motorsport än förbund, distrikt och föreningar anordnar tävlingar, dvs ser till att människor idrottar. Hur kan det vara ett problem? Inom golfen är en stor del av tävlandet så kallad företagsgolf. Ett företag bjuder in sina kunder till en golftävling på en bana som i 50 procent av fallen drivs av ett företag. Är det ett problem? Hur kan golfförbundet tillåta privata företag att medverka i verksamheten och se detta som en del av golfens utveckling medan det för andra förbund är som att bjuda in djävulen?

Sedan uppstår idrottsrörelsens problem med Bosmandom. Här är lösningen enkel. Den ideella idrotten har inga som helst problem med de här lagarna. Kravet att följa lag uppstår först när det handlar om anställda. En förening som inte betalar ersättning till spelarna i laget behöver inte följa de EU-lagar om arbetsrätt eftersom den inte har några anställda.

Monopol skadar konkurrensen

Det är helt enkelt så att elitidrotten blivit en underhållningsindustri med anställda artister. Förbunden har blivit myndigheter med ibland över 100 anställda. Elitidrotten har blivit en bransch och då uppstår den enkla konsekvensen att vi har lagar för att förhindra monopol eftersom monopol skadar konkurrensen och i slutändan konsumenten.

Det är svårt att se att en konkurrerande allsvenska i fotboll skulle vara negativ för fotbollsspelande ungdomar, för fotbollsälskande arenabesökare, för statskassan med flera.

Det är klart att SvFF skulle se en konkurrerande allsvenska som något farligt för dem. Att det skulle vara farligt för fotbollen är mindre troligt. Det farliga är snarare om förbundet tror att fotboll och förbund är samma sak. Det spelas hundratusentals golfrundor på banor inte anslutna till förbund och av människor som inte är medlemmar i förening. Det gynnar golfen på alla sätt och vis och är ingenting som golfförbundet ser som något negativt. Här framstår golfen som upplevs som konservativ som den enda moderna aktören bland de svenska förbunden.

Så varje gång ni läser om att den ideella idrotten hotas av konkurrens så kan ni vara trygga i tre slutsatser.
1. Det är inte den ideella idrotten, utan den kommersiella det handlar om.
2. Den kommersiella idrotten vill inte betala skatter som de ska eller följa lag som de ska.
3. Förbunden vill ha monopol.

Promenaden i gångförbundet...

Det är inte så att Skistar har varit negativ för utförsåkningen, Bro Hof för golfen och så vidare. Det kan inte vara så att om det spelas fotboll utan ersättning till SvFF så är det negativt för fotbollen.
Ur samhällets perspektiv så är det så att det är bra om ungdomar kan idrotta, något som föräldrar betalar, om befolkningen regelbundet tränar och om underhållningsidrotten skapar skatteintäkter till staten.

För oss som ingår i det svenska samhället är det dock mindre viktigt om idrottandet sker på ett sätt som ett idrottsförbund har godkänt det. Våra kvällspromenader kan inte vara en angelägenhet för gångförbundet, det viktiga är att de blir av.

Förbundens möjlighet att motivera sin existens är dessutom god då man äger rättigheter som skapar stort skydd mot konkurrens. Om de istället för att gnälla la lite energi på att skapa delaktighet i sin verksamhet så skulle hotet med konkurrens minska.

Om andra kommersiella aktörer kan tjäna en spänn på att ordna kul tävlingar så är det alltid positivt.

Dan Persson

Klubbordföranden (inte verifierad)

tors, 2011-12-15 11:53

1. Inget hot för den ideella

Inget hot för den ideella rörelsen säger Dan? Okej då, ställer då frågan till dig Dan, Ställer du upp som frivillig funktionär att stå en hel dag i regn, blåst och + 5 grader, när hela vinsten tävlingen genererar går rakt ned i fickan på ett företag, och inte till din klubbs ekonomi för framtida bruk?? Nej precis, tänkte väl det. Men får du, säg 1000kr, för att utföra ditt funktionärsuppdrag till "eventföretaget", ja då kanske du säger ja okej. Nästa gång "din klubb" frågar om du ställer upp som frivillig funktionär, är det då lika självklart att du då ställer upp utan ersättning, när du istället kan tjäna en slant/lön hos det kommersiella "eventföretaget"?? Redan idag råder stor funktionärsbrist, och det är samma funktionärer vi kommer att slåss om, vi ideella klubbar och "eventföretaget". Vi ser absolut risken att det i slutänden bara är genomkomersiella event kvar där då prislappen för detagande är på elitnivå. Nej Dan, jag tror du gått vilse någonstans mellan alla sjuka arenabyggan i Stockholm där det kommersiella egentligen skiter i gräsrotsnivån av idrott.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.