Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Ajdå, Superettan glömdes bort"

Mats Enquist har utsetts till ny VD för Föreningen Svensk Elitfotboll. Det är bara gratulera Svensk Elitfotboll. Sedan har jag vissa svårigheter att rent juridiskt förstå hur en förening kan ha en VD men bolagsbildningen kanske är på väg.

Målet är att på fem år dubbla intäkten och bli den bästa ligan i Norden i ranking. ”Det är höga mål vi sätta oss före” som det hette i någon klubb för gentlemän jag var med i på den tiden man ansågs ingå i den målgruppen.

Glömde den andra halvan

Förutsättningen för att nå målen är en gemensam strategi där alla är med och det tror jag är mycket svårt. Målet som kommuniceras är att Allsvenskan skall bli den bästa ligan i Norden. Redan här har man glömt den andra halvan av föreningen, dvs Superettan.

Jag tror i och förty att man omedvetet tänkt rätt. Allsvenska och Superettan är två helt skilda produkter och de bör utvecklas och säljas som två skilda produkter. På samma sätt är det min bedömning att man skapa en mycket klar linje gentemot förbundet.

SEF skall berika sina ägare och bara arbeta med det kommersiella, dvs fler besökare som pyntar mer, konsumerar mer, fler nationella sponsorer, bättre tv-avtal och så vidare. Förbundet är en ideell organisation som skall fokusera på ungdomar och fotbollens utveckling i den ideella sfären. Därutöver har man landslaget som används för att få in pengar.

Slåss om samma resurser

Krasst så är SEF och SvFF konkurrenter om sponsorpengar, tv-pengar och så vidare. Man kan ha en god relation men man måste inse att man konkurrerar och SEF måste inse att de förlorar på samverkan.

Att minska antalet lag till tolv och öka antalet omgånger till 40 är ett annat nödvändigt steg. Fler intäktstillfällen, fler arbetstimmar per spelare och behov av färre spelare som sänker lönekravet då det blir fler att välja på.

Sedan blir ju Mats arbete helt bortkastat om ökningen av intäkter till 100 procent försvinner i ökade spelarlöner. Bland det viktigaste som finns är att stärka klubbarnas balansräkningar. Nu tror jag Mats skall strunta i mina råd och sondera terrängen först. Här kan terrängen avvika väsentligt från min karta.

Dan Persson

Fredrik Eriksson (inte verifierad)

tis, 2012-01-03 17:51

1. Håller inte med att dra ner

Håller inte med att dra ner antalet lag. Ekonomin borde blir större om fler lag är med. Däremot kanske antalet matcher borde blir fler likt hockeyn men här finns mycket tradition också som är svårt att jobba emot. Hockeyn borde lära av fotbollen att utöka elitserien och således öka ekonomin. 14 lag med 52 omgångar alt 16 lag med 60 omgångar. Det förslag som nu redovisas för fotbollsallsvenskan liknar till vis del (det misslyckade) försöket med derbygrupper i elitserien där det blev en överutbud av Dif-Aik, Dif-SSK matcher vilket urholkade intresset för dessa.

Dan Persson

tis, 2012-01-03 21:05

2. Fredrik, Ekonomin styrs av

Fredrik, Ekonomin styrs av antalet intjäningstillfällen, dvs hemmamatcher. Skälet till neddragning är att höja kvalitet. Vi är 28 i Europa, kan vi få bort de sämsta 25% av spelarna genom att gå ner till 12 lag så är det ett litet steg på vägen. Ökad konkurrens om färre platser i lagen kommer att sänka priset på spelarna också.

Fredrik Eriksson (inte verifierad)

ons, 2012-01-04 11:17

3. Hej, Samtidigt tycker jag

Hej, Samtidigt tycker jag fotbollsallsvenskan är ett bra exempel att det inte finns någon exakt korrelation mellan kvalitet och intresse/efterfrågan. Intresset var väldigt stort för några år sedan men har sedan sjunkit. Jag tror inte det sjunkande intresset har att göra med att kvaliten på spelarna/spelet har sjunkit utan det är nog andra faktorer som du säkert är bättre lämpad än mig att analysera. Dock tror jag 4 matcher mellan blåvitt och AIK per säsong skulle urholka intresset lite. Det handlar krasst om tillgång och efterfrågan där en ökad tillgång ger en minskad efterfrågan. Samma parallell kring kvalitet kan dras mellan Leksand och Södertälje ifjol. Är övertygad om att Leksand drog fler folk i snitt hemma än SSK trots att kvaliteten på ishockeyn var bättre i AXA sports center. Idrott skall gälla något och stängda serier a´la NHL/MLB/NFL tror jag inte är applicerbart på Sverige och idrotten här. Hocekyallsvenskan tycker jag är kreativa där i sitt seriesystem och Elitserien borde förbättra sig. Till slut vill jag naturligtvis säga att jag håller helt med rörande intjäningen. Johan Davidsson skall ha 450 ksek i månaden oberoende om HV spelar 44 eller 55 omgångar. Men jag tror 14 lag a 52 omgångar eller 16 lag med 60 är vägen framåt för hockeyn på samma sätt som jag tror att 40 matcher för 12 lag i fotbollen är fel väg att gå. mvh/Fredrik Eriksson

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.