Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Varför skapar Svenska Spel egna besvär?”

Svenska Spel avslutar sitt sponsorskap med Riksidrottsförbundet. 20 miljoner, väldigt stora pengar för de små förbund som fått del av de här intäkterna, försvinner ur RFs intäkter. Men varför och hur tänkte de, egentligen?

Jag blev väldigt förvånad över den här nyheten. Min tolkning är att Svenska Spel (lite jobbigt att behöva skriva ut hela namnet varje gång men förkortningen SS skapar så konstiga associationer) helt enkelt har haft otur när man tänkt.

Historiskt slut på idrottspolitiskt samarbete

Bakgrunden är som följer: Svenska Spel har historiskt varit en del av ett idrottspolitiskt maktcentra bestående av dem själva, finansdepartementet, RF och SvFF). På Bosse Ringholm tiden så visste man som extern aldrig riktigt hur besluten togs, bara att Bosse oftast var inblandad.

Nu väljer Käll, ny vd för Svenska Spel att avsluta det här idrottspolitiska samarbetet, genom att på ett affärsmässigt sätt be RF i form av Eric Strand och Karin MW att hoppa och fara.

Det tror jag var korkat av direktör Käll.

Aktualiserar spellicensen ytterligare

Skälet till den slutsatsen är som följer. Sedan år 2002 så har frågan om avreglering av spelmonopolet funnits med i en form eller annan på den politiska dagordningen.

Under resan har RF varit duktiga partners till Svenska Spel och stått upp på alla barrikader och försvarat spelmonopolet från ett idrottspolitiskt perspektiv.

För några veckor sedan var det en hearing i Riksdagen där den danska modellen för spellicens presenterades, arrangörer var moderaterna men spelansvariga hos kd, c, fp och S fanns med, alla positiva till en övergång till spellicens.

Svenska Spel vill inte ha spellicens. På hearingen hördes synpunkten att spellicens på intet sätt behöver vara negativ för idrotten.

Käll inser inte faran

I läget där det finns en politisk majoritet för spellicens så ber Svenska Spel som främste företrädare för bevarat monopol deras viktigaste bundsförvant i den frågan att hoppa och fara.

Jag tror att det är så här. Nytillträdde direktören tror att Svenska Spel är ett bolag som andra bolag där han får stjärna i boken om han ökar vinsten och därför har han gett order om att dra in på kostnader som inte direkt leder till ökade intäkter, allt ungefär enligt samma modell som 7-åringar som vill ha stjärna i boken tar med sig ett äpple till fröken.

Direktör Käll tror fel. Svenska Spel är ett politiskt bolag ur många perspektiv och det idrottspolitiska är inte det minsta.

Varför skaffa sig ovänner...

Det här sker dessutom samtidigt som det är stor turbulens i det andra maktcentrat i svensk idrott, dvs SvFF. Ett trettioårigt betongfundament i makt inom idrotten kan faktiskt ha raserats den här veckan.

RF (styrelse, ledning personal) måste vara tvärförbannade och fundera på hur de skall kunna ge igen. Ett tjugotal privata spelbolag har fått en öppning lika stor som nationalarenan till idrottens maktcentra.

Som lök på laxen på ovanstående kommer det enkla faktum att Svenska Spel i kraft av sin plånbok inte varit den ödmjukaste aktören under ganska många år så när plånboken stängs har de nog rätt få vänner kvar.

Min enkla slutsats är att Svenska Spel har gjort en dundertabbe, och de har inte förstått det än.

Dan Persson

S Ulrich (inte verifierad)

tors, 2012-02-16 11:52

1. Inte alltid jag tycker att

Inte alltid jag tycker att Dan Persson har helt rätt - men dena gång är kommentaren "Dundertabbe av Svenska Spel" mitt i bullseye! Den nya SS-ledningen verkar inte ha förstått kraften i en samlad idrottsrörelse!!

Roland Eriksson (inte verifierad)

tors, 2012-02-16 12:16

2. Sanningen är att

Sanningen är att SvSp-ledningen blivit pissed på RF som inte gjort en enda motprestation för de pengarna de fått, utan likt vanliga mätta idrottsledare tagit sponsorer och bidrag för givna. Nu för tiden gäller det gäller det att visa vad man gör för nytta för sponsorn! En jäkla skillnad på vad fotbollen och hockeyn gör. RF och SOK är "fat cats" i det hänseendet

Albert (inte verifierad)

fre, 2012-03-02 16:52

3. Jag vet inte vad Roland

Jag vet inte vad Roland Eriksson lever i för bubbla. Men det är lätt inom hockeyn och fotbollen som får sponsorer pga att de är populära idrotter att visa vad de gör. Att säga att små idrotter jobbar mindre kunde inte vara mer fel. Där jobbar många väldigt många timmar, dessutom ideellt. De som arrangerade VM i bangolf sommaren 2011 hade en budget på 700 000 kronor och bodde på vandrahem under turneringen.

Vågar jag? (inte verifierad)

tors, 2012-02-16 14:19

4. Dan Persson ser för enkelt på

Dan Persson ser för enkelt på frågan och glömmer vad som kan ligga bakom ett så omfattande beslut. Käll har naturligtvis inte fattat detta beslut själv, han har styrelsen bakom sig - med en genomtänkt tanke på hur ser ett nästa steg ut, vad blir konsekvensen om den danska modellen antas. Den infallsvinkeln/funderingen bollar jag vidare till Dan Persson. /Owe
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.