Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"I dag badhusen, i morgon arenorna…"

Skräckrapporterna om kommunernas kostnader för att renovera badhusen duggar tätt. Svd påstod häromdagen att våra badhus kostar 9 miljarder om året, dvs 1 000 spänn per innevånare i drift och att de behöver renoveras för ca 40 miljarder (motsvarar en försvarsbudget typ).

När vi svänger in i Helsingborg idag så passerar vi splitter nya Helsingborgs arena, en inomhusarena utan is med upp till 5 500 besökare. Bredvid ligger gamla Olympia, klassisk fotbollsmark men knappast i stil med Stockholmsarenan eller Nationalarenan.

Men vi betalar inte tillräckligt

Det är inte alltid läge att klaga på korkade kommuner, inte heller på att andra aktörer i arenabranschen inte kan räkna men det finns en grundbult av obehag i den extrema investering i arenor vi ser idag, som också om 25 år kommer att kosta lika mycket som badhusen i renoveringar och den grundbulten är följande trista sanning.

Arenabesökarens krav på bekvämlighet kompenseras inte av vare sig den mängd pengar han är beredd att betala och inte heller av hans frekvens på besöken.

Samma gäller uppenbarligen badhusen. Inser också att jag för egen del pyntar åt skogen för lite för golfen på min hemmaklubb (kompenserar på andra ställen) såväl som på gymmet genom hög frekvens.

En felaktig prissättning

Vi har alltså en totalt felaktig prissättning på en viktig del av upplevelseindustrin. 

Detta har då fungerat ändå för att exempelvis kommuner har tagit förlusterna eller som i golfen de har burits solidariskt av de som spelat lite men frågan är när vi står vid vägs ände?

För egen del åt vi en bättre lunch en lördag på Grodan med två goda vänner för en tid sedan. Den notan passerade 1000 kronor per person utan att vi hade problem att hålla oss på trottoaren när vi gick därifrån.

Hotellet vi bor på i natt är inte heller gratis även om det är bra och det är uppenbart så att vår och våra vänners förmåga att spendera pengar på må-braområdet är hög, något alla undersökningar påvisar för hela den medelålders medelklass i storstad som vi är en del av.

Idrotten måste få ta betalt

Mina mer idrottsintresserade kamrater kan dessutom lägga dubbelt så mycket pengar på att se CL på O`Learys än på att se fotboll eller hockey live. Skälet är att man kan titta, äta och dricka samtidigt, inte behöver resa till en arena, kan spontangå utan att stå i kö och så vidare.

Då uppstår frågan varför vi inte accepterar ett väsentligt högre pris för all den ”ståpäls” som arenaupplevelsen bevisligen ger oss.

I synnerhet när jag utan att tveka kommer att bränna vad det kostar för flygresor, hotell, taxi och krogen för att se Luleå spela avgörande SM-final i hockey om en månad där Luleå Hockeys andel av min totala konsumtion är alldeles för låg trots att de är enda skälet till resan.

Det är först när idrotten lär sig ta betalt för ståpälsen som vi skapar intäkter som betalar kalaset.

Dan Persson

Olle Ekengren (inte verifierad)

tors, 2012-02-23 13:30

1. Artikeln tar upp två

Artikeln tar upp två problem: 1. Entréavgifterna i arenorna, 2. Underhållskostnaderna kommande år. Om nr 1 är endast att säga att biljettpriserna måste sättas enligt principen ”pris efter prestation” och i relation till vad marknaden tål, särskilt om det finns alternativa utbud. 2) Underhållsbudgeterandet i offentliga sektorn, inkl. kommuner, är sorgligt underutvecklat. Orsaken är ett (i lagen påbjudet) systemfel, man tillämpar kontantmetoden i stället för att periodisera utgifterna. Om arenaägaren redan vid invigningen vet att anläggningen måste renoveras om ett visst antal år, t.ex. 25, måste man börja hopsparandet redan år 1. Den alternativa kalkylmetoden innebär att man struntar i underhållet och planerar att riva arenan efter 25 år. Avskrivningsunderlaget är investeringsbeloppet, men då behövs årliga avsättningar för att täcka rivningskostnaden. Systemet att skjuta underhållet framför sig och strunta i reservationerna har kallats ”att leva på rost och röta”.

Nej, en stockhomare i ledningen för IFK  Göteborg, det blev aldrig någon succé- Nu framkommer uppgifter om att Oa Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, tvingas lämna klubben.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.