Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
"Hjärtat är ingen bra grund för beslut"
Vår nya krönikör Pia Blank Thörnroos skriver läsvärt om expertskatten, en skatt som nu även kan användas för idrotten även om dess utformning mest är till för de stora industriföretagen. Det finns som jag ser det tre problem med expertskatten om vi skall se till elitidrottens verklighet.
Den löser inte problemet med att behålla svenskfödda talanger, Här blir skattekonkurrensen från andra länder fortfarande för svår.
Agenterna gör det svårare
Agenterna med sina rådgivare har i regel krånglat till uppläggen så den rena lönestruktur som krävs för att expertskatten skall fungera ofta inte föreligger.
Den berör några få individer per år, de här lönerna finns bara i Elitserien i ishockey och i fotbollsallsvenskan samt för några spelare i mindre ekonomiskt rationella klubbar som Malmö IF och Leksand. Vi får se om det kommer några finländare, kanadicker och dylikt från Tyskland och alperna som följd av detta.
Rent teoretiskt kan skatten leda till att de norrmän som blir utkonkurrerade av svenska talanger kan flytta hit och spela, en liten udda effekt i så fall. Den som har info om klubb som utnyttjat expertskatten får gärna höra av sig till oss.
Fotbollens system fungerar inte
Kristof Vogel skriver en mycket intressant krönika på sin blogg om elitlicensen. Det är skrämmande läsning.
Fotbollens system för att undvika ekonomisk doping fungerar helt enkelt inte. Istället för att ha ett system där klubbarna tvingas anpassa kostnader till verklighet har vi skapat ett godtyckligt system som inte ens upptäcker en klubb två veckor från konkurs.
Det finns i praktiken som systemet är uppbyggt ingenting som skapar klubbar som lägger fokus på sin ekonomi.
Problemet förstärks av strukturen och kulturen. Strukturen i form av att det inte finns någon ägare, dvs ingen som ställer krav på avkastning och kräver motiverade beslut och kulturen där samtliga beslutsfattare är så hängivna laget att sportsliga vinster går före sunt förnuft i ekonomin.
Tänk om de här nivåerna fanns
De här två skälen borde vara en god grund för ett regelverk som är tydligare, hårdare och enklare.
Positivt eget kapital på en nivå om 20 procet av omsättning, likviditet på ca 10 procent av omsättning och spelarlöner på max 60 procent av omsättning skulle kunna vara relevanta nivåer för att elitklubbarna skall antas ha någon form av fungerande ekonomi.
Missar man de här nivåerna vid en mätpunkt så är det adjö direkt. Det skulle också skapa trygghet hos leverantörer och sponsorer och vi skulle slippa den stora delen av de alltför vanliga men vansinniga ”men det kan gå” satsningar som nu görs.
Utan ansvar för långsiktig ekonomi
En borttagen 51-procentregel som gav klubbarna möjlighet att ta in pengar som idag ligger i riskkapitalbolag för spelare skulle stärka balansräkningarna och ge den lilla grupp föreningar som det berör en tillkommande lösning.
Sedan kan väl både jag och Kristof peka på anomalier och det vansinniga så länge vi orkar. Klubbarna kommer att fortsätta pissa iväg pengarna till spelarna utan att ta ansvar för klubbens långsiktiga ekonomi. I verksamheter med 100-talet miljoner i omsättning vore det bättre med hjärnan som plats för besluten.
De med stort idrottshjärta i våra klubbar kommer att läsa ovanstående och tänka ”Men det går ju inte för då spelar vi sämre fotboll eftersom vi inte kan köpa in de spelare vi egentligen inte har råd med.”
Exakt, men det var väl ändå syftet med elitlicensen eller?
Mest lästa just nu
Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.
AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.
Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.
Djurgårdens ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar
Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,
formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen upp med bilder från Indy 500.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Kalle (inte verifierad)
tors, 2012-03-15 10:17
1. Kära Dan! Ett bortagande av
Kära Dan! Ett bortagande av 51 % - regeln skulle (Ja, vi har faktiskt facit!) bara innebära ÄNNU större ekonomiskt risktagande. Att licensystemet är bristfälligt och fotbollsekonomin osund, där är vi enade, men att sätta det i samband med föreningsdemokratin är inte är helt enkelt missledande och felaktigt! Tvärtom så tyder mycket (bl.a. UEFA:s rapporter) på motsatsen. En medlemsägd föreningsstruktur har en dämpande effekt på det överdrivna risktagandet. Att saluföra sin åsikt är helt ok, Dan, men försök inte få dina privatiseringsiver att se bättre ut i lånta fjädrar.