Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
"Arenor och kommuner, lönsamt eller dumt?"
Johan R Norberg som forskar på området skrev en krönika om risker och förluster som arenabyggen kan skapa. Detta någon dag efter att IFK Norrköping köpt Parken i Norrköping för 300 miljoner kronor. Då går det att konstatera att någon måste ha fel. Tja, riktigt så enkelt är det trots allt inte.
IFK Norrköping har gjort en bra affär. Det har även Norrköpings Kommun.
Johan R har rätt i att OS och fotbolls-VM med sina gigantiska krav på nya arenor aldrig kan vara lönsamt. Han har också rätt i att om vi får ett fundamentalt överskott med moderna, dvs dyra multiarenor i varje kommun så skapar de ett underskott på event som gör samtliga olönsamma.
Men staten tjänar mer
Det innebär inte att Arenaindustrin inte är samhällsekonomiskt lönsam för det är den. Staten tjänar mer än vad kommunerna betalar.
Det är också ett samhällsansvar att erbjuda den kultur som idrotten utgör till medborgarna i en kommun. Här är satsningen per individ försumbar om vi jämför med finkulturen. Hela Globen-komplexet kostar inte mer än 50 kronor per besökare i förlust per år för Stockholms stad medan Operan kostar 1500 per besökare.
Ungdomsidrotten och satsningar på träningsanläggningar för ungdomar är idag extremt lönsamma för samhället. Vi har hamnat i ett läge där idrotten gör mer för att skapa friska, aktiva, anställningsbara ungdomar än vad både skola och föräldrar klarar av.
Här saknas det pengar och vi är med hög hastighet mot ett samhälle där kraven på föräldrarnas insats exkluderar alla utom den villaboende välmående medelklassen. Det är tragiskt att inte stat och kommun gör mer på det här området.
Norrköpingsaffären lyckad
Sedan visar IFK Norrköpings förvärv av Parken från Norrköpings kommun för 300 miljoner att det går att finna modeller som är bra för båda parter. Här har man med kombinationen av kreativitet och ekonomiska försiktighetsprinciper kunnat låta IFK förvärva Parken, vilket skapar stora utvecklingsmöjligheter samtidigt som IFK defacto i slutändan får lägre kostnader än som hyresgäster och arenabolaget får ett kassaflöde som räcker för räntor och amorteringar.
IFK är en bättre arenaägare än kommunen och det insåg båda sidor.
Nu är förutsättningarna alltid olika men det är troligt att många andra kommuner och elitlag kan använda den modell som utvecklats i Norrköping med samma goda resultat.
Sammantaget så kommer IFK Norrköping att bli ett starkare fotbollslag. Man skall aldrig underskatta värdet av ledare som vet vad de gör.
Då blir göteborgarna först igen
I Göteborg skall politikerna nu fundera på hur man gör med planerna på en ny superarena. Här är det enkelt.
Samordna med Göteborg 2021, ett större event men framförallt, säkerställ att man börjar rita så sent som möjligt utifrån planerad dag för invigningen.
Utvecklingen just nu går så fort att en senareläggning av designen med ett år kan vara avgörande för att få en Arena som står ut som något helt nytt i relation till de 2021 åtta och nio år gamla arenorna i Stockholm.
Sammanfattningsvis är arenor inte avvikande från andra typer av kommersiella fastigheter inom upplevelseindustrin.
Arenan en tillgång för en stad
En del byggs för små, andra för stora, ibland för många, ofta på fel ställen men de som byggs på rätt ställe vid rätt tidpunkt i rätt storlek och designas utifrån framtidens krav på upplevelse kommer att bli lönsamma.
Problemet är att den senare modellen inte är lika frekvent som de andra.
En arena för en mellanstor stad är inte viktigare än annan infrastruktur utan en del av en för orten nödvändig struktur för att skapa ett attraktivt samhälle. Arenan bör definitivt värderas lika högt som motsvarande satsningar på kulturområdet och berör så många fler.
Mest lästa just nu
Nej, en stockhomare i ledningen för IFK Göteborg, det blev aldrig någon succé- Nu framkommer uppgifter om att Oa Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, tvingas lämna klubben.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Göran Lantz (inte verifierad)
tors, 2012-09-27 08:19
1. Visst kan man bygga arenor i
Visst kan man bygga arenor i syfte att erbjuda kommunens invånare evenemang och förströelse, och som du räkna på hur mycket varje besök subventioneras. Men det är inte så arenor motiveras idag. Det motiveras med att sätta kommunen på kartan, öka besöksantalet, skapa turistekonomiska effekter. Men om var och varannan kommun bygger sina egna evenemangsarenor blir det inte så mycket turistekonomiska effekter, det blir bara en intern angelägenhet. För att det ska bli turistekonomiska effekter krävs att det spenderas pengar i kommunen som annars skulle ha spenderats på annat håll. Och såna effekter nås bara för de riktigt stora arenorna med de riktigt stora evenemangen. För byggen som t ex Uppsala Arena blir det mest en lokal företeelse. Ändå har man där i kalkylen räknat in enorma summor i turistekonomiska effekter där arenan bl a ska skapa 1.000-1.500 årsarbetstillfällen i kommunen. Vore det så enkelt att skapa arbetstillfällen skulle var och varannan kommun satsa på att bygga renor. Och det är väl det som håller på att ske, men de intäkter man hoppats på lär utebli