Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
"Vilka, när, var, och hur stora går inte ens att gissa sig till"
Just nu finns det flera helt separata processer som kan förändra svensk idrott. Alla med samma grund, idrotten är en del av samhället och ska följa samma regelverk. Frågan är vad konsekvensen blir.
Stora delar är primärt bara en förändring för den medialt intressanta och kommersiella idrotten, dvs en mycket liten elit men en del berör hela idrotten.
Här är ärendena
• Skatteverkets revisioner om otillåten vinstutdelning i idrottsbolag
• Marknadsdomstolen i bilsportmålet
• Högsta domstolen om främjandeförbudet för spel
• RF:s förslag om att låta specialförbunden kunna ta bort 51-procentsregeln.
• Utredningen om hur poliskostnader skall hanteras.
• Konkurrensverket om NHL-spelarna
Som det ser ut nu förlorar idrotten allt utom poliskostnader.
Idrotten ska följa samma regler...
Lägg på de senaste årens domar eller utslag:
• Örgrytedomen om att s.k. idrottsbolag skall jämställas med vanliga företag ur alla perspektiv.
• Konkurrensverkets fördömande av den s.k. Göteborgskartellen inom golfen.
• Marknadsdomstolens utslag att ersättning för att idrotta är en konsumenträttslig tjänst (dvs träningsavgifter till fotbollsklubben jämställs legalt med att betala sin frisör för en klippning).
• Nya förslag på momsområdet som ger föreningar rätt till frivillig momsregistreras.
Allt ovanstående har en grund som säger att idrotten är en del av samhället som skall följa samma regelverk som samhället. Svårt att inte acceptera den principen. Mycket bygger på förtexterna till Bosmandomen för 17 år sedan.
Finns en skrämmande syn
De idrottsledare på nationell nivå som inte läst dessa kan aldrig bedömas som något annat än grovt inkompetenta och försumliga. Här finns allt man behöver veta om principerna för hur man skall resonera om man vill agera lagligt.
Jag upplever fortfarande ofta en skrämmande syn bland svenska idrottsledare, att idrotten står utanför lagen och att man kan leva som man alltid gjort med någon form av sedvanerätt som argumentation.
Det här är livsfarligt. Skall idrotten behålla sin legitimet är förutsättningen att man följer lagen.
En grann uppgift för Sisu
Sisu Idrottsutbildarna får många nya spännande kurser att sälja till föreningarna om vi skall få alla att förstå hur man som ledare i en idrottsförening skall kunna följa lagstiftning.
Det är dessutom ofta så att det finns 100-åriga stadgar och ageranden som helt plötsligt visar sig vara olagliga.
”Det här är ett hot mot den demokratiska folkrörelsen” är ett frekvent uttalande när den här utvecklingen diskuteras.
Demokrati upphörde för länge sen
Det är kvalificerat bullshit på samma nivå som när fascisterna inom SD påstår sig vara demokratiska.
Vi har inte haft någon fungerande demokrati i idrottsrörelsen på länge.
Medlemmarna har nämligen slutat rösta till ca 90 procent. En liten klick väljer varandra medan de likt strutsen stoppar huvuden i sanden och kallar varandra för förtroendevalda.
Omöjligt att sia
Det förhindrar inte att de valda är goda människor som vill väl, sen kanske det inte alltid är så att deras kompetens räcker nu när man måste kunna helt nya saker.
Dock sammantaget över en längre tid om fem till tio år kan jurister och myndigheter rita om kartan för svensk kommersiell idrott i första hand men även bredden.
Det är självfallet omöjligt att bedöma vad som kommer att hända, alternativen blir för många.
Tänk dig det här i framtiden
Rent teoretiskt kan följande saker hända, därmed inte sagt att de gör det och det går inte värdera kombinationen av de här förändringarna:
• Utländska spelbolag skriver avtal med svenska idrottsförbund/idrottsklubbar/ligor.
• Kommersiella aktörer arrangerar tävlingar som tidigare förbund haft monopol på.
• Idrottsbolag måste ta mer betalt av föreningen som äger dem för juniorträning.
• Vi får RUT-avdrag för våra kostnader för barnens idrottande och kommersiella företag som säljer tjänsten idrottande barn
• Vi får elitföreningar som ägs av kommersiella aktörer.
• Förbundsregelverk blir sedda som brott mot konkurrenslag.
Ett idrottsbolag med ungdomar
Min grundinställning är att det här lika gärna kan vara positivt som negativt.
Om ett bolag som heter ungfotboll AB blir väldigt framgångsrika, dvs visar sig bättre på att attrahera våra ungdomar och deras föräldrar med en verksamhet som upplevs som roligare ser jag inget negativt i det, skall de delta i seriespel måste de självfallet följa reglerna för detta.
Det enda vi vet är att vi får förändringar och att det kommer att få effekter. Vilka, när, var, och hur stora går inte ens att gissa sig till.
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.