Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Vilka, när, var, och hur stora går inte ens att gissa sig till"

Idrott i morgon - blir det en skugga av dagens idrott? Många processer pågår just nu och kommer att styra villkoren till stora delar för villkor och utövandet. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix


Just nu finns det flera helt separata processer som kan förändra svensk idrott. Alla med samma grund, idrotten är en del av samhället och ska följa samma regelverk. Frågan är vad konsekvensen blir.

Stora delar är primärt bara en förändring för den medialt intressanta och kommersiella idrotten, dvs en mycket liten elit men en del berör hela idrotten.

Här är ärendena

• Skatteverkets revisioner om otillåten vinstutdelning i idrottsbolag
• Marknadsdomstolen i bilsportmålet
• Högsta domstolen om främjandeförbudet för spel
• RF:s förslag om att låta specialförbunden kunna ta bort 51-procentsregeln.
• Utredningen om hur poliskostnader skall hanteras.
• Konkurrensverket om NHL-spelarna

Som det ser ut nu förlorar idrotten allt utom poliskostnader.

Idrotten ska följa samma regler...

Lägg på de senaste årens domar eller utslag:
• Örgrytedomen om att s.k. idrottsbolag skall jämställas med vanliga företag ur alla perspektiv.
• Konkurrensverkets fördömande av den s.k. Göteborgskartellen inom golfen.
• Marknadsdomstolens utslag att ersättning för att idrotta är en konsumenträttslig tjänst (dvs träningsavgifter till fotbollsklubben jämställs legalt med att betala sin frisör för en klippning).
• Nya förslag på momsområdet som ger föreningar rätt till frivillig momsregistreras.

Allt ovanstående har en grund som säger att idrotten är en del av samhället som skall följa samma regelverk som samhället. Svårt att inte acceptera den principen. Mycket bygger på förtexterna till Bosmandomen för 17 år sedan.

Finns en skrämmande syn

De idrottsledare på nationell nivå som inte läst dessa kan aldrig bedömas som något annat än grovt inkompetenta och försumliga. Här finns allt man behöver veta om principerna för hur man skall resonera om man vill agera lagligt.

Jag upplever fortfarande ofta en skrämmande syn bland svenska idrottsledare, att idrotten står utanför lagen och att man kan leva som man alltid gjort med någon form av sedvanerätt som argumentation.

Det här är livsfarligt. Skall idrotten behålla sin legitimet är förutsättningen att man följer lagen.

En grann uppgift för Sisu

Sisu Idrottsutbildarna får många nya spännande kurser att sälja till föreningarna om vi skall få alla att förstå hur man som ledare i en idrottsförening skall kunna följa lagstiftning.

Det är dessutom ofta så att det finns 100-åriga stadgar och ageranden som helt plötsligt visar sig vara olagliga.

”Det här är ett hot mot den demokratiska folkrörelsen” är ett frekvent uttalande när den här utvecklingen diskuteras.

Demokrati upphörde för länge sen

Det är kvalificerat bullshit på samma nivå som när fascisterna inom SD påstår sig vara demokratiska.

Vi har inte haft någon fungerande demokrati i idrottsrörelsen på länge.

Medlemmarna har nämligen slutat rösta till ca 90 procent. En liten klick väljer varandra medan de likt strutsen stoppar huvuden i sanden och kallar varandra för förtroendevalda.

Omöjligt att sia

Det förhindrar inte att de valda är goda människor som vill väl, sen kanske det inte alltid är så att deras kompetens räcker nu när man måste kunna helt nya saker.

Dock sammantaget över en längre tid om fem till tio år kan jurister och myndigheter rita om kartan för svensk kommersiell idrott i första hand men även bredden.

Det är självfallet omöjligt att bedöma vad som kommer att hända, alternativen blir för många.

Tänk dig det här i framtiden

Rent teoretiskt kan följande saker hända, därmed inte sagt att de gör det och det går inte värdera kombinationen av de här förändringarna:
• Utländska spelbolag skriver avtal med svenska idrottsförbund/idrottsklubbar/ligor.
• Kommersiella aktörer arrangerar tävlingar som tidigare förbund haft monopol på.
• Idrottsbolag måste ta mer betalt av föreningen som äger dem för juniorträning.
• Vi får RUT-avdrag för våra kostnader för barnens idrottande och kommersiella företag som säljer tjänsten idrottande barn
• Vi får elitföreningar som ägs av kommersiella aktörer.
• Förbundsregelverk blir sedda som brott mot konkurrenslag.

Ett idrottsbolag med ungdomar

Min grundinställning är att det här lika gärna kan vara positivt som negativt.

Om ett bolag som heter ungfotboll AB blir väldigt framgångsrika, dvs visar sig bättre på att attrahera våra ungdomar och deras föräldrar med en verksamhet som upplevs som roligare ser jag inget negativt i det, skall de delta i seriespel måste de självfallet följa reglerna för detta.

Det enda vi vet är att vi får förändringar och att det kommer att få effekter. Vilka, när, var, och hur stora går inte ens att gissa sig till.

Dan Persson

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.