Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Är det ett omöjligt uppdrag?”

Ja, frågan är hur valberedningen i golfförbundet hade siktat... Nu blir det ett årsmöte med flera frågetecken. Ny ordförande behövs både i valberedningen och förbundet. Foto: Scanpix


Anders Danielsson, valberedningens kandidat till ordförande i Svenska Golfförbundet hoppade av igår. Det var väntat, på intet sätt förvånande och SGF kan nu med omval av sittande Christer Bergfors fortsätta framåt enligt plan.

Den enda kritik som går att rikta mot Anders Danielsson är att han kanske skulle ha gjort en djupare kontroll av läget innan han tackade ja.

Därför hoppar han av

En gissning till varför Anders Danielsson valde att hoppa av är som följer:

1. Han gavs en felaktig bild av nödvändig tid som krävdes för uppdraget.
2. Han gavs en felaktig bild av läget Golf-Sverige där han inte skulle möta motstånd utan tvärtom hälsas som en positiv förändring.
3. Hans kandidatur möttes inte av gillande från regeringen som var rädd för kritik i ett läge där Danielsson kanske är den viktigaste tjänstemannen för att undvika att SD växer sig starkare.

Den tredje punkten borde Anders Danielsson ha förutsett.

Kombon av en stor undersökningen som visar att den verksamhet han är chef för har lägst förtroende av alla svenska myndigheter och beskedet att han ansåg sig ha tid att lägga 60 dagar per år på golfförbundet är inte politisk raketforskning direkt.

En valberednings svåra uppgift

Den stora brasklappen innan jag kritiserar valberedningen är att komma ihåg att deras uppdrag är vansinnigt svårt, på gränsen till omöjligt och att idrotten hamnat i ett samhälle där det blir svårare för varje år att få valberedningar att fungera väl

Modellen för att utse valberedning har också passerat vägs ände och här är det svårt finna en ny bra modell. Det gäller alla föreningar och specialidrottsförbund, inte specifikt golfen.

Samtidigt är det grundläggande skälet till att valberedningens arbete blir svårt att föreningarna inte är aktiva. Valberedningen skall inte hitta på egna förslag utan utgå ifrån klubbarnas förslag som de via distrikten får in och upplever att det finns stöd för. Kommer det inga eller väldigt få förslag från föreningarna blir valberedningens arbete svårt.

Svensk folkrörelse ändå bra...

En dag som denna när en annan till och med äldre modell för val visat sig genom vit rök från Vatikanen när 1,5 miljarder katoliker fått en ny påve kan vi konstatera att svensk folkrörelse modell relativt sett känns väldigt modern.

Det behöver inte innebära att den fungerar väl.

Golfförbundets valberedning har misslyckats när deras kandidat hoppar av. Det är ett enkelt konstaterande.

Dubbel jakt på ordförande

Valberedningen hade misslyckats redan när sittande ordförande valde att ställa upp för omval i strid med valberedningens förslag och blev nominerad av sex distrikt.

När valberedningen i ett förbund fattar ett så starkt beslut som att avsätta en sittande ordförande så förutsätts de ha mycket torrt på fötterna och en kandidat som är väl förberedd på de scenarior som upppstår. Här blev det fel.

Nu blir den enkla konsekvensen att golfens förbundsmöte får anledning att finna en ny ordförande för valberedningen, då bör man fundera på hur en ny valberedning skall ges bättre förutsättningar till nästa år.

Kräver större tydlighet

Som ledamot i en golfklubbs styrelse tvingas jag konstatera att vi aldrig berört frågan om ledamöter i förbundsstyrelsen, inte i distriktets styrelse heller.

Vi har helt enkelt inte sett frågan som något vi har att ta ansvar för som vår del av folkrörelsedemokratin. Det är här problemet uppstår. Det blir lätt så att om föreningarna abdikerar så tvingas distrikt och valberedning att lösa problemet på egen hand.

Det är egentligen ännu sämre. Därför krävs det en ny modell där föreningarna tydligare, tvingas ha synpunkter, och då kan öppna kandidater vara en bättre väg framåt.

Dan Persson

Sven Höglund (inte verifierad)

tors, 2013-03-14 08:04

1. Det visar än en gång att

Det visar än en gång att engagemanget från klubbarna är lika med noll även i denna fråga! Valberedningen torde vara den enskilt viktigaste funktionen i förbundet, åtminstone ur demokratisynpunkt. I deras uppdrag bör/skall ingå att ha direktkontakt med klubbarna/distrikten inte bara i ordförandefrågan utan även de övriga i FS. F.n. finns det ledamöter som suttit både 10 och 15 år. Varför inte införa en regel på att ingen, annat än undantagsvis, får sitta mer än 6 år i FS. För övrigt bör man återinföra klubbrepresentation på Förbundsmötet enligt modellen en klubb en röst! Då skulle engagemanget från klubbarna bli betydligt större! Minns med förtjusning hur uppfriskande och stimulerande debatter det var på den tiden! En bieffekt skulle då bli att, som nu, de stora distrikten inte kunde tala ihop sig i vissa frågor och köra över de övriga, mindre distrikten. Sven h.

Göran Matsgård (inte verifierad)

tors, 2013-03-14 11:28

2. Håller med Sven, Det är

Håller med Sven, Det är besvärande hur ledamöter i FS som suttit i många år kan vara så okända i golfSverige, även bland klubbarnas styrelseledamöter. Som det är idag knyter FSs ledamöter an till de stora distriktsstyrelserna för att driva frågor/kandidatur. Man håller därvid klubbarna på armlängds avstånd och distrikten får en filterfunktion (i båda riktningarna). Kanske då inte så konstigt att klubbarnas styrelser (och medlemmar) förblir ovetande och oengagerade och ännu mindre alerta med förslag om dugliga personer till FS. Om vi återgår till "en klubb-en röst" skulle engagemanget från klubbarna komma tillbaka och ledamöter och ledamotskandidater i och till FS skulle tvingas exponera sig på ett helt annat sätt än idag. 10-15 år i FS och okänd hos klubbarna skulle vara en omöjlig kombination - vilket väl också får ses som en demokratifråga. Att en ordförande som Valberedningen inte vill ha blir omvald för att ingen villig kandidat kunnat vaskas fram är ett stort misslyckande för såväl Valberedningen som för vår struktur.

Sven Höglund (inte verifierad)

tors, 2013-03-14 17:14

3. Inte för att jag är någon

Inte för att jag är någon större vän av "det var bättre förr" så måste jag i detta fall tycka så. På min tid i FS var varje ledamot ansvarig för var sitt fögderi. Det fick till innebörd att man var närmare verkligheten och även att man var insatt i de frågor som berörde både klubbar och medlemmar. I dag är det mer att likna med en bolagsstyrelse som fattar beslut i frågor som beretts av anställda tjänsteman. Det betyder att de frågor som kommer upp på styrelsens bord är beredda av de som är insatta och inte av de enskilda styrelseledamöterna. Inte konstigt att engagemanget hos Sveriges golfare (och klubbar) är enbarmeligt lågt. Undrar hur många av de 500 000 golfare vi är som kan räkna upp namnen på FS ledamöter. Mindre än 1000? Skall det vara på detta viset?

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.