Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Det är klart att monopolet består”

"Svenska Spel och ATG kan under de närmaste fem åren sänka sina kostnader för ombud och marknadsföring genom nya och smartare sätt att arbeta. De bygger databaser och flyttar spel till nätet på ett begåvat sätt", skriver Dan Persson som är övertygad om att spelmonopolet består. Foto: Scanpix

 

Att spelmonopolet blir kvar är en given slutsats även om all information pekar i den motsatta riktningen. Det finns ett par skäl till varför jag vågar göra en bedömning motstridig fakta.

Läget är ungefär som följer:

- Det finns en solid riksdagsmajoritet för att införa en spellicens.
- Svenska Spel och ATG är på väg (3-7 år) mot en marknadssituation där de skadas av bristen på reglering.
- Danmark har infört en spellicens, den är delvis en hybrid och har traditionell dansk protektionism (dansk rasism grundas på att Danmark är ett av de mer protektionistiska länderna inom EU) som viktig beståndsdel.
- Peter Norman, finansmarknadsminister, har utlovat en proposition under mandatperioden.

Grabbarna är motståndare till förändring

Min bedömning (finare ord för gissning, ingen kan förutsäga framtid) är ändå att ingenting egentligen kommer att hända på tre-fyra års sikt.

Det finns ett par skäl till varför jag vågar göra en bedömning motstridig fakta.

För det första vill inte Anders E Borg ha en avreglering så länge statens intäkter på Svenska Spel och ATG med flera tillåtna bolag är så god.

Peter Normans uttalande på radion indikerar att även han ser problem med ett licensförfarande.

Från 1938, men samma gäller än

För att citera lite ur lotteribetänkandet:

”Utvecklingen har lämnat lagstiftningen bakom sig. Allehanda lotteriliknande företag på vilka man ej hade någon tanke då lotteriförordningen utfärdades hava kommit till. Icke sällan äro de av den beskaffenheten, att ett förbud mot deras anordnade framstår för rättsmedvetandet såsom omotiverat.”

Nu blev det 1938-års förslag till ny lotteriförordning jag citerar ur men det är i sak ovidkommande. Det står samma saker och pekas på samma problem i de senare versionerna.

Spelmonopolet, framstår alltmer som Churchills syn på demokrati. ”Det är inget bra system, men det är det bästa systemet”.

Borg bestämmer!

Utöver en majoritet av riksdagsmännen, vars makt är minimal så länge Borg är emot verkar det inte finnas mer än några få som vill ha en ändring.

Svenska Spel och ATG vill inte ha en förändring. De framgångsrika stora utländska bolagen vill inte ha en förändring, de tyngre spelarna vill definitivt inte ha en förändring då en spellicens bara skulle ge dem sämre odds. Vi andra som kastar in ett par hundra på V75 och köper en trisslott för drömmen om miljonerna bryr oss inte.

Att stänga våra gränser för internetspel är ingen lek. När jag vill titta på golf på datorn så hittar jag alltid någon som pekar på en site där det fungerar trots att jag med svenskt IP-nummer inte borde kunna göra det. Det är samma sak här. Spelande turkar (kortbetalningar för spel är blockerade i Turkiet) är en stor grupp användare av engelska förbetalda MasterCard.

De bolag som skulle välja att betala för en licens skulle kräva en perfekt blockering av utländska bolag utan licens och det går inte leverera.

Här är läget

Ur Anders Borg och Peter Normans perspektiv ser det ut ungefär så här:

  • På mycket lång sikt måste man finna en annan lösning eller acceptera att skatter och vinster från Svenska Spel, ATG med flera blir för små. På den tid som berör dem själva är det lönsammast att inte göra någonting.
  • Ur Svenska Spel och ATG:s perspektiv så är pressen tuff, men de har tid och de har verktyg för att positionera sig själva även för en framtid där ombudsspelet minskar dramatiskt och alla är ett klick bort på en skärm.
  • De stora utländska spelbolagen ser större vinster till sina ägare med dagens modell. De har inga andra syften än att berika sina ägare (det finaste som finns, för det är då vi utvecklar samhället) vilket gör att de inte vill ha förändring.
  • Att man inom socialdemokratin vill ha en övergång till spellicens är i nuläget ointressant. Det är så att vinner de valet kommer Magdalena Andersson att nå samma slutsats som Anders Borg. Den här gången på logiska grunder, men de verkar dessutom ha bestämt sig för att tycka lika om allt. Hon får bestämma och då händer ingenting då heller.

Små sporter blir lidande

Sen måste sossarna titta till egennyttan, dvs skydda sina egna spel där de satt framtidsmannen Anders Johansson med uppdraget att skapa vinster stora nog för valvinst och en strategisk frihet mot ett alltmer (ur Löfvens perspektiv) opålitligt LO.

Ur idrottens perspektiv kan fotboll och Ishockey fortsätta göra affärer med Svenska Spel, det är de mindre och andra sporterna som blir lidande.

Ur ATG:s perspektiv är problemet just nu inte konkurrens från utlandet utan de ideella travsällskapen som inte klarar att göra arenan till en plats värd ett besök. 

Fortsätter utvecklingen mot helt öde travbanor så tappar travet ur spelperspektiv också. Dock tveksam om travsällskapen klarar av att definiera problemen och tvärsäker på att de inte har någon lösning.

Bygger smarta databaser

Svenska Spel och ATG kan under de närmaste fem åren sänka sina kostnader för ombud och marknadsföring genom nya och smartare sätt att arbeta. De bygger databaser och flyttar spel till nätet på ett begåvat sätt.

Så Gustav Hoffsten i moderaterna och hans kamrater i de andra partierna som driver frågan om spellicens kan lägga ner och finna ett annat område att positionera sig på för att inte bli riksdagens egna Don Qijotte.

Tio år efter att min bok ”Att dö lycklig” om hyckleriet runt spelmonopolet kom ut konstaterar jag att jag hade fel. Tokfel.

Det legala men inte praktiska spelmonopolet vi nu lever med blir kvar.

Dan Persson

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen