Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
"Folkrörelserna har förlorat sin demokrati"
Sverige har varit ett land med en av världens bästa representativa demokrati. Föreningsbenägenheten var högst i världen i Sverige på 60- och 70-tal.
Hela min ungdom bestod av föreningsmöten, samma gällde mina föräldrar. De representanter som valdes till distriktets möten hade en hög legitimitet och en representativ andel av medlemmarna i föreningen som stödde dem.
För min föräldrageneration var medlemskapet en skyldighet, en del av det demokratiska ansvaret och man gick på årsmöten, även att gå på hockeymatcher och betala en femma i inträde sågs som en del av skyldigheten att stödja föreningen.
Så är det inte idag. En snabb koll på Nackamoderaternas hemsida visar att det enligt hemsidan välbesökta årsmötet hade knappt 70 deltagare av ca 800 medlemmar i en kommun med 90 000 invånare.
De väljer varandra
65 deltagare om jag räknar rätt på bilden från årsmötet i en kommun där M har 29 mandat i fullmäktige, plus suppleanter, nämndmedlemmar innebär i praktiken att bara de förtroendevalda var närvarande. M är största parti i Nacka.
Den dominerande hårfärgen på bilden på årsmötet är grå med hud istället för hår på andra plats.
De väljer varandra blir den trista slutsatsen.
Det är ingen kritik av Nackamoderaterna, det ser likadant ut i de övriga partierna och i resten av landet. Det ser likadant ut inom idrotten också. Utvecklingen är en utförsbacke och det finns inga tendenser någonstans till en förbättring.
Får inte ihop styrelser
Modellen med den ideella demokratiska föreningen är alltså långsamt döende.
Vi har en hög föreningsdödlighet redan idag och de föreningar som finns får svårare och svårare att få ihop en styrelse.
Lägg på konstanta problem med ekonomin, ett styrelsearbete som bara innebär problemhantering, ingen uppskattning och ingen återväxt. Nästa generation kommer inte att ställa upp i tillräcklig omfattning.
Sen finns det fortfarande välskötta föreningar med hög legitimitet som gör ett fantastiskt arbete men trenden är väldigt trist.
Demokrati bli icke demokrati
Det Björn Ericsson pekar på i utredningen om idrottsvåldet är enkelt att sammanfatta.
Om vi inte skapar en ny fungerande demokratisk modell får vi så småningom en icke demokratisk modell.
Det farliga är alltså att för länge hålla sig kvar vid den icke fungerande modellen för då ökar risken för en icke demokratisk efterföljare.
Det ingen av oss känner till är vilket datum som gäller för den gamla modellens död. Min gissning är mellan 2008 och 2030. Det kan redan ha hänt.
Många exempel
Den slutna processen när fotbollsförbundet valde ordförande förra året, socialdemokraternas misslyckande med samma slutna process vid valet av Juholt och nu på kongressen valet av Omar Mustafa, golfförbundets valberednings katastrofala misslyckande med förslaget om ny ordförande, IFK Göteborgs årsmöte och så vidare, exemplen är många.
Allt detta visar att den representativa demokratin har slutat fungera. Det är de valda som väljer varandra.
För mig som styrelseledamot i en idrottsförening där jag är vald av 3 procent av medlemmarna är det svårt att känna mig förtroendevald. När då 40 procent av föreningarna är med och väljer distriktsstyrelse är representationen försumbar redan på den nivån.
Ödesdigra konsekvenser
När sedan antalet medlemmar per mandat på riksidrottsmötet ibland består av 800 personer och som mest är 120 000 blir det uppenbart för alla att den representativa demokratin inte fungerar.
Det går att fortsätta i evighet med att peka på att vår nuvarande modell krackelerar och har stora demokratiska brister.
Om nu det bara är att konstatera även om det är trist så uppstår två frågor.
1. Vad får det för konsekvenser?
2. Vad kan vi göra åt det?
Internet bara en fluga!
På fråga ett är första svaret självfallet att det leder till att föreningens, distriktets, förbundets beslut inte speglar medlemskollektivets önskemål då de få som kommer inte är representativa.
Nu är styrelseledamöterna i de flesta fall både kloka och lyhörda och dessutom oftast styrda av fakta så skadan behöver inte bli så stor men på en känd golfklubb med 1 200 medlemmar röstade 30 medlemmar nyligen igenom en motion på temat att internet nog är en fluga i alla fall.
Kontrollfunktionen försvinner helt enkelt om de ledande väljer varandra. Vi får en än mer introvert verksamhet.
Det stora problemet är dock att legitimiteten försvinner. Vi kan bara företräda våra medlemmar och få den makt som medlemmarna gett oss om vi har en legitimitet.
Här har vi det största hotet mot idrottsrörelsen, att stödet från stat och kommun minskar för det finns inga legitima mottagare.
Förening får en helt annan betydelse
Ett exempel är golfen. För att golfen skall nå framgång i sin strävan att få golf klassat som den friskvård det är krävs det två saker, ett SGF med hög legitimitet och intelligenta politiker. I nuläget saknas det senare. Vi får inte tappa det första.
Till den andra frågan, vad skall vi göra åt det så saknar vi i nuläget lösning. Inget vet om det är e-demokrati, medlemskap via Facebook, borttagna distrikt eller något annat.
Svaret på frågan blir alltså att det vi bör lägga fokus på är att börja ta fram svaret på frågan hur vi får ett fungerande, representativt demokratiskt nytt system.
Det är dags att agera nu, annars kommer ordet ”förening” i framtiden bara användas när två kroppar möts.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.
Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
LennartO (inte verifierad)
mån, 2013-04-15 20:40
1. e-legitimation med röstningar
e-legitimation med röstningar på nätet kanske? Varför inte prova i din egen förening om nu demokratin redan har gått åt pipan?Olof (inte verifierad)
tis, 2013-04-16 11:11
2. Ett annat exempel som kan
Ett annat exempel som kan tyckas något märkligt är SOK där ett mycket litet förbund som representerar få medlemmar och utövare kan blockera ett stort förbund som representerar ett stort antal medlemmar och utövare varav många är barn och ungdomar.Eric H (inte verifierad)
tis, 2013-04-16 12:20
3. Bra summerat av ett
Bra summerat av ett fortskridande problem - engagemang är svårt att stava till och än svårare för "nya" generationen att förstå innebörden utav. Det är enklare att "slanta av" en medlemsavgift och lita på att någon annan gör jobbet, en mentalitet som ju finns överallt idag. Att lägga röstningen över nätet m e-legitimation driver ju knappast att fler engagerar sig mer än själva röstningen har fler deltagare då(?) Det är ju fortfarande "någon" som måste göra allt det jobb som krävs i styrelsen eller vilket uppdrag som helst i klubben. Så är det nu - frågan vi brottas med är HUR får vi fler att lyfta på rumpan och VILJA göra skillnad - när allt man behöver redan finns på en armslängds avstånd...?Anders Hammarström (inte verifierad)
tors, 2013-04-18 13:46
4. Bra skrivet Dan! Tror inte vi
Bra skrivet Dan! Tror inte vi kan lösa hela problematiken på en gång, men en början kan vara att få rösta på styrelsens, eller medlemmars, förslag via e-legitimation. Det skulle åtminstone inte försämra demokratin samt definitivt engagera fler yngre. Det finns inga hinder för en idrottsförening att göra så idag. Årsstämman kan efter alla svar sedan "stämma av" svaren, om detta nu krävs. Nästa fråga är om associationsformen (allmännyttig ideell förening)är det som avgör huruvida man kan bedriva bra idrott eller ej. Låt inte historisk skäl avgöra för vad som är bäst imorgon. Golfen är här föregångare som tillåter bolag att bedriva idrott framgångsrikt (undantaget SM-titlar). Golfbolag tycker också om idrottande barn och ungdomar.Victor Capel (inte verifierad)
ons, 2013-04-24 05:24
5. Angående bildtexten: Media är
Angående bildtexten: Media är inte välkomna på AIKs ÅM, om inte medlemmarna vill det. Likadant är det i många andra klubbar, t.ex. så stoppades Aftonbladet av IFK Göteborg här om året. Aftonbladets reportrar verkar ju dock ha något innanför pannbenet (konstigt va?), så dom löste medlemskap på plats och gick in. Ville Josefsson vara med på AIKs ÅM skulle han gjort samma sak, men så viktigt var det ju tydligen inte. Beslutet var f.ö enhälligt, det var alltså inte en "Supportermajoritet" som ville att dom skulle gå, utan samtliga närvarande. Helt utan undantag. Kan ju vara ett sätt att stärka demokratin annars, att se till att kreti och pleti inte får gå på saker som är exklusiva för medlemmarna bara för att dom kommer släpandes på nån jävla kamera.