Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
"Varför blir det fel hela tiden?"
Regeringen med Beatrice Ask och Lena Liljeroth Adelsohn har lyckats att skapa två utredningar som pekar åt varsitt håll. Hanteringen av polisnotorna understryker hur alliansregeringen skadar idrotten. Det vi ser är ett politiskt haveri.
Statsministern kom med svepande formuleringar på en presskonferens om att hot mot idrottsledare är hemskt och något regeringen bör göra något åt.
Men vad han avsåg och eftersom man under sex år inte gjort något mer än utrett och struntat i sina egna regeringsförklaringar så växer bara frågetecknen.
Vill ha bort frågan
F.d. justitierådet, f.d ordf i Högsta domstolen Bo Svensson förslår alltså en halverad poliskostnad för s.k. idrottsbolag när han nu presenterar sin promemoria på området. Eller rättare sagt, Bo Svensson har levererat en politisk beställning från regeringen som saknar en fungerande legal grund.
Jämfört med Björn Ericsson gedigna arbete har det inte här funnits någon ambition att finna en fungerande modell, utan upplevelsen av dagens promemoria blir att frågan skall bort från agendan inför nästa val.
I kombination med att Ask, departementet och justitieutskottet inte lyft ett finger för att leverera de lagar som idrotten behöver för att kunna bli duktigare blir man ledsen. Det är trist och konklusionen att alliansregeringen skadar idrotten gör mig ledsen, men jag finner ingen annan slutsats.
Ett patetiskt förslag
Det vi kan konstatera är att för de som arbetar med de här frågorna inom idrotten är resultatet av Svenssons promemoria patetiskt. Patetiskt är det vanligaste uttryck jag hört bland de insatta under dagen.
Det finns fyra punkter som gör mig besviken på Svensson, hans bakgrund borde innebära en juridisk stringens och det vi får nu är motsatsen, dvs regeringens tyckande.
1. EU förordningens 107-108 paragraf och lagakraftvunna domar på området beaktas inte. Dvs det i domstol fastslagna att det är eventets omfattning, inte organisationsform som avgör om eventet är kommersiellt bortser man ifrån. Lite trist när vår regering föreslår olagliga lösningar. Effekten blir också att varje beslut och varje faktura överklagas med hänvisning till konkurrensrätten. Omöjlig situation blir fallet.
2. I debattartikeln kommer signalen om att man om detta inte håller (dvs man måste debitera även de s.k. ideella på grund av lagar) får man öka stödet till de ideella. Blir ytterligare ett brott mot konkurrenslagen om likabehandling. Notera att ideella Malmö FF omsätter mest. Drar man in 300 miljoner i intäkter tycker åtminstone jag att man är verksam på en kommersiell marknad. Någon däremot?
På en parts villkor
3. ”Halverad kostnad” saknar värde så länge en part ensidigt utan motivering kan bestämma vad som är 100 procent. Rättssäkerheten där polisen, den myndighet som tappat mest förtroende och bara kan benämnas som dysfunktionell enligt alla utvärderingar, både är den som på hemliga grunder bestämmer omfattning för bevakning och sedan fakturerar är inte värdigt en rättsstat. Å andra sidan är det än värre om polisen har rätt i att man inte kan informera för att föreningen är infiltrerad av kriminella.
4. Det demokratiskt inkorrekta där en aktör utöver alla andra skatter skall bära poliskostnader när deras konkurrenter inom krog, resorts och andra delar av upplevelseindustri slipper är skrämmande. Elitidrotten lägger in miljarder i skatter till staten men det beaktas inte.
Det man skriver är att ideella föreningar (i alla fall tills EU hanterat frågan) kan skapa konkurrensfördelar genom att låta polisen göra allt då det är gratis för dem.
Då hinner man debitera miljoner
Här börjar vi närma oss slutsatsen att man har haft otur när man tänkt. Argumentet att man vill ge incitament för de bolagsdrivna att jobba med säkerheten faller på sin egen orimlighet.
Det man också skriver att införandet kan dröja till 2014, dvs man skall först debitera föreningarna på fulla avgifter i år.
Det Stockholms politiker bör notera är att deras slogan ”ett Stockholm i världsklass” inte kommer att ha några framgångsrika exempel inom idrotten utifrån hur Stockholmsidrotten hanteras av både lokala och nationella politiker.
Så trist, så fel, så onödigt
Det ekonomiskt rationella att bygga arenor för 6 miljarder och sedan stå där med lag i superetta och hockeyallsvenska för att få in 20 miljoner om året i polisfakturor övergår mitt förstånd. Det kan vara fakta om två år.
Att rikspolisstyrelsen skulle vara framgångsrika i arbetet att skapa nationell likabehandling är dessutom mindre troligt. Personliga relationer leder till att landsortsklubbarna kommer att få billigare lösningar. Kan någon informera mig om något rikspolisstyrelsen varit framgångsrika med?
Sammanfattningsvis kan vi bara konstatera att det Bo Svensson och Beatrice Ask nu lyckats med är att öka misstroende mellan idrotten och regeringen, mellan idrotten och polisen och definitivt mellan politiker och fansen. Man försämrar grunden för att de goda supportrarna skall vara med och skapa en positiv läktarkultur.
De försämrar också allt det goda som hade kunnat komma ur Björn Ericssons utredning.
Om någon person med rötterna i 60-talets Sverige utgår ifrån att polismyndigheten alltid agerar korrekt bör åter nämnas att en närpolischef i Skåne på uppdrag av rikspolisstyrelsens jurister uppfann dressyrhuliganer och tvingade Falsterbo Horse show att betala 300 000 kronor för polisbevakning.
Sverige är fantastiskt, vi är enda landet i världen som har huliganer inom dressyrridning. Det är samma polismyndighet som nu skall bestämma hur mycket hälften är.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Upprörd (inte verifierad)
tis, 2013-05-07 22:07
1. Tack för en väldigt bra
Tack för en väldigt bra artikel! Huliganer, avbrutna matcher och annat gör mig så ledsen men jag tror ändå att de goda krafterna inom fotbollen kan stoppa det. Men när politikerna gör så här blir jag riktigt uppgiven. Tyckte Björn Ericssons förslag var väldigt lovande och trodde verkligen det skulle göra skillnad. Går Bo Svenssons förslag igenom vet jag inte vad jag ska tro.Johan (inte verifierad)
ons, 2013-05-08 07:03
2. Ska man skratta eller
Ska man skratta eller gråta...?! På uppdrag av Gävle kommun genomförde HUI Research en undersökning vid två av Brynäs IF:s hemmamatcher för att mäta de turistekonomiska effekterna. Resultatet visar att en lördagsmatch genererar cirka 3 miljoner kr till Gävle. Eliseriens 55 omg. á 6 matcher ger 330 matcher runt om i landet som då gissningsvis i snitt genererar cirka 2 Mkr var och med en total turistekonomisk omsättning på uppskattningsvis 660 Mkr/säsong, exklusive slutspelet. I herr-allsvenskan spelas 30 omg á 8 matcher vilket ger 240 matcher. Skulle dessa matcher generera samma 3 Mkr som Brynäs IF:s hemmamatcher ger det en turistekonomisk omsättning på totalt 720 mkr/år (notera att Allsvenskan har ett högre publiksnitt än Elitserien). Så mycket grovt räknat genererar Allsvenskans och Elitseriens matcher cirka 1 400 Mkr i turistekonomisk omsättning till orter, kommuner och regioner runt om i Sverige varje år (att jämföra med statens stöd till idrotten på 1 700 Mkr/år). En anmärkningsvärd summa trots att flera ligor och event utelämnats i denna enkla sammanställning; Landskamper, Världscuper, Hockeyallsvenskan, fotbollens Superetta, handbollens Elitserie, Vasaloppet, O-ringen, Horse Shows, etc. Pengar som genererar skatteintäkter som bekostar bland annat skola, vård, omsorg och rättsväsendet inkl. polisen. Så regeringens, Reinfeldts, Liljeroth Adelsohns och Asks tack till arrangörerna (ideella idrottsföreningar) som genererar dessa miljoner till statskassan är att de ska faktureras för de "uppskattade" kostnaderna monopolet Polisen har för insatser på offentliga miljöer i anslutning till idrottsevenemang. Samma regering som uttryck ”att det är viktigt att främja att internationella idrottsevenemang arrangeras i Sverige, särskilt sådana evenemang som bidrar till att idrottsliga och andra positiva värden uppstår” – så Fredrik det är dags att du, dina ministrar och kollegor ”släpper hörnflaggan och kommer in i matchen!". Till exempel konstnärer och politiker får ju "gratis" polisskydd för att säkra demokratin men idrotten, en av Sveriges största (den största?) demokratiska folkrörelse, får klara sig själva. Tydligen värdesätts inte idrotten och dess föreningar och populära arrangemang av regeringen som någon central och viktig del av vårt lands demokrati. De vill inte skydda och stötta de barn och vuxna som vill uppleva idrott (och kultur med för den delen) live med offentliga medel likt andra som uttrycker sina viljor och åsikter.Olle Ekengren (inte verifierad)
lör, 2013-05-11 09:18
3. Hur definieras begreppet
Hur definieras begreppet "generera"? Termerna inkomster, utgifter, tillgångar och skulder bör användas, men jag tvivlar på att det finns någon allmänt vedertagen definition. För några år sedan när Västerås var värd för en kvalomgång i Melodifestivalen var det en expert som yttrade att värdet av staden Västerås' "varumärke" hade ökat med 35 milj.Hoppas rättsinnehavaren sålde tillgången a.s.a.p.Niklas Wennergren (inte verifierad)
ons, 2013-05-08 07:18
4. I skenet av det beslutet så
I skenet av det beslutet så ser jag lite av presskonferensen med Bo Svensson, regeringens utredare som utreder den utredning som tidigare gjorts av förre polischefen Björn Eriksson. Här föreslås att eftersom fotbollsklubbar är aktiebolag som tjänare pengar och har anställda så ska de åtminstone betala hälften. Det är i nuläget tre klubbar det rör sig om Hamarby, AIK och Djurgården. IFK Göteborg, Helsingborg och Malmö FF betalar inget till sina respektive poliser på grund av att de är ideella föreningar. Det är en komplex fråga givetvis. En vanlig nattklubbsägare åläggs att varje kväll ha ett antal ordningsvakter av polisen och får snällt betala. En fotbollsklubb har å andra sidan oavsett om de är aktiebolag eller inte redan satsat ganska många miljoner på matchvärdar, bevakningskameror och annat för att förebygga brott. Det sker inte heller så många polisingripanden inne på arenan. Om man jämför med en vanlig nattklubb så slipper ägaren där betala för eventuella polisingripande i anslutning till hans lokal, något som man alltså anser att fotbollsklubbarna i Stockholm ska göra. Om man i nästa andetag jämför ideella föreningar och aktiebolag så är det ju inte så att deras verksamhet skiljer sig ifrån varandra, så varför ska de då den ena betala för polisbevakning ute på stan? Inne på arenan sköter klubbarna ordningen till största del. Då återstår alltså området kring arenan och eventuella huliganbråk på annan plats. Här kan man alltså bli ålagd att betala eftersom bråkstakarna bär en halsduk med viss färg. Ungefär som att skicka notan för polisbevakningen vid en demonstration till ett politiskt parti. Givetvis otänkbart. Skulle exempelvis Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet stå för polisnotan vid 30:e november kravallerna? Är det rimligt att MP står för notan när exempelvis Greenpeace (MP´s firma) gör en raid mot ett kärnkraftverk? Att skilja på ideella föreningar och aktiebolag trots att de gör exakt samma sak är en underbar retorik, men kanske är det ändå läge för en ny bolagsform som kan användas av idrottsrörelsen där man har vissa specialregler som passar i det nya samhället? Om regeringen står på sig och väljer att avgiftsbelägga Stockholmslagen så är det i linje med vad som förväntas av den. På något sätt så verkar Björn Erikssons utredning som tagit ett antal år fullkomligt meningslös eftersom man inte tycks bry sig ett dugg om denna. En idrottsförening gör även ett enormt stort ideellt arbete oavsett om det är ett aktiebolag eller inte något som politikerna är dåliga på att betala för. När man sedan ska ta betalt av klubbarna så glömmer man gärna bort den biten och jag anser det inte overkligt att idrottsföreningarna kan skicka notor till polisen för att de räddat ett antal potentiella narkomaner från droghelvetet.