Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det är nu som arbetet börjar...

Nu startar arbetet med att hitta lösningar till problemen med huliganer och maskering, betonar Dan Persson i sin krönika. Foto: TT Nyheter

 

Poliskostnaderna är borta, första perioden vunnen, dags att fundera på hur vi klarar nästa period .
Hur blir vi av med huliganer och firmor?

Regeringen gjorde det enda logiska, man tar bort lagen om poliskostnader för alla arrangörer av event. Lagen var ett feltänk från början som fick helt felaktiga konsekvenser och då återstod inget annat än att avskaffa den.

Många vinnare

Vi som på ett eller annat sätt känner oss delaktiga i att regeringen har valt att ändra åsikt för att nackdelarna med att framhärda blev för stora kan självfallet vara både glada och stolta. Vi vann.

Dit hör Svenska Hockeyligan, Svensk Elitfotboll, AIK Fotboll, Djurgården fotboll och några till.

Dit hör inte Svenska Fotbollsförbundet som snarare skapade problemet genom att på Lars-Åke Lagrells tid reta gallfeber på regeringen med sin syn att allt var samhällets problem.

RF, ja, RF...

RF har sent (sommaren 2013),men välkommet tagit ställning för att ta bort poliskostnaderna. Det är lite trist att RF inte kan ta tydlig ställning i någon fråga mer än de mest politiskt korrekta.

Det skadar RF som aldrig når igenom bruset, men det är deras problem.

Vi på Idrottens affärer har dragit vårt lilla strå till stacken genom att aktivt försöka peka på anomalierna med lagens utformning. Om vi framstår som mest aktiva media i frågan beror det enbart på andra medias ointresse.

Oväntade roller

Den som gjort mest för att få bort lagen alla kategorier är förmodligen utredaren Bo Svensson, dock utan att förstå det och med slutsatser i en motsatt riktning. Hade inte hans utredning varit så undermålig och påvisat så mycket motstridigheter hade inte regeringen hamnat i en sits där ett avskaffande var enda vägen framåt.

Rikspolisstyrelsen har också medverkat. Deras agerande där de vilselett och ljugit för Svensson som skapade den undermåliga utredningen och i sina remissvar är tillsammans med deras agerande gentemot klubbarna en bidragande orsak till regeringens beslut.

Att RPS agerat som om de ville bli idrottens fiende är allvarligt ur andra perspektiv. En organisation som fått våldsmonopol förväntas ha mera omdöme.

Idrottens ökade ansvar

Även om det nu kan finnas tid för ett glas med lämplig dryck för gänget ovan är det dags att fungera på hur vi tar oss framåt, för det är självfallet så att våld i samband med idrottsevent inte är acceptabelt.

Idrotten såväl som andra arrangörer har som följd av slopade poliskostnader fått ett ökat ansvar för att som ansvarig se till att eventen blir våldsfria och positiva. Detta oavsett om det handlar om huliganer på fotboll, våldtäkter på festivaler eller fylla på stadsfestivaler.

Undantaget från det här ansvaret är Falsterbo Horse Show som debiterats polisnotor för ett event som får näringsdepartementets julfester att framstå som Woodstock 1967 i jämförelse.

Två uppgifter

Därmed inte sagt att sådan lagstiftning är enkel, att utdöma vite till en arrangör av en rockfestival som inte kan skydda betalande kunder från att bli våldtagna låter självklart men vem skall betala viten när en besökare på Dramaten som ser en Lars Norén pjäs får panikångest? Den retoriska liknelsen är överdriven, men principiellt hållbar lagstiftning är aldrig enkelt.Att våldtäktsmannen också skall straffas enligt brottsbalken är också en självklarhet, det blir en polisiär åtgärd.

Nu finns det två uppgifter för idrottsrörelsen. En kort och praktisk i att få bort merparten av de historiska poliskostnaderna och en lång och strategisk att skapa en miljö utan huliganer och firmor.

Den korta praktiska handlar om att få RPS att agera i enlighet med våra valda företrädares intressen. Här har parterna att fundera över både taktik och strategi. Det bör få ta någon vecka.

Arbetet redan inlett

Den långa processen är något helt annat. Att arrangörer av event måste ta mera ansvar för säkerhet och ordning är en självklarhet. Annars sitter vi i samma sits om fem år.

Här uppfattar jag att både ishockey och fotboll vill göra mer, de kan göra mycket på egen hand men de måste också få hjälp med lag och regelverk på ett antal områden för att kunna komma framåt.

Här har poliskostnader, regeringens begravning av Björn Erikssons utredning med mera lagt en av de våtaste filtar som finns över att utveckla läktarkulturen. SHL har jobbat vidare utifrån sin linje och SEF har startat ”Stå upp för fotbollen” för att utveckla läktarkulturen.

Definitionen av idrottsvåld

Samhällsstödet har lyst med sin frånvaro.

Det viktiga är att samhället inser att så kallat idrottsvåld (dvs våld där idrotten är ett brottsoffer) både är ett samhällsproblem och ett problem för idrottsrörelsen, ingen av aktörerna kan lösa allt på egen hand.

På flera området kan idrotten ha problem att få acceptans internt om det inte finns ett krav från politiken. Samverkan är en förutsättning.

För att då avsluta. Den här vinsten är mångas förtjänst. För att citera Lee Lacocca, skaparen av Ford Mustang, ”framgången har så många fäder att man ogärna blir sedd publikt tillsammans med modern”.

Idrottsrörelsen har fått ett väsentligt större ansvar, nu gäller det att finna metoder för hur man klarar av att leverera.

Det är vad vi vunnit.

Dan Persson

Dr J (inte verifierad)

lör, 2013-09-14 09:33

1. Märkligt att det är just

Märkligt att det är just fotbollen som har detta problemet! Varför ska vi lägga så mycket resurser på negativa inslag. Bättre att detta satsar på de som sköter sig. Visserligen är fotboll den absolut största sporten, men vissa elitlag har inget berättigande.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

Max Peter Bejmer inför storpublik på sprinten i Oskarshamn under O-Ringen 2024. Hugo Mattsson/Svensk Orientering 

Hösten 2018 fattades beslutet att O-Ringen skulle genomföras på Smålandskusten med Oskarshamn som nav. De operativa förberedelserna har pågått sedan dess och 21 700 besökare noterades fördelat på  19 250 deltagare och 2 450 medföljare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.