Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Ungdomsidrott, en motstridig fråga

Ungdomsidrottens betydelse - här finns det hur mycket åsikter som helst. Mening och mål respektive nyttan? Vad tycker du? Foto: Tomas Oneborg, TT Nyheter

 

Willy Berggren skriver en mycket tänkvärd krönika som ni kan läsa här om hur konstig frågan runt ungdomsidrott har blivit.

Jag tycker lika som Willy i många delar, exempelvis delar vi åsikten att idrotten aldrig kan ha ansvar för barnen, det har föräldrarna för all tid som barnen inte enligt lag skall vara i skolan.

Samhället syn oinitierad

Sen blir det besvärligare för om vi skall försöka utgå från samhällets syn så strider den syn Willy företräder med samhällets.

Samhällets (våra valda politikers) nuvarande syn på idrotten kan i en mycket grov och generaliserad kort sammanfattning beskrivas som följer:

  • Elitidrott är inte ett samhällsintresse, politikerna förstår inte ens hur viktig den kommersiella idrotten är som skattebetalare och ser inga fördelar med övrig elitidrott, snarare nackdelar med skador etc.
  • Ungdomsintresse är ett samhällsintresse där samhället är den stora bidragsgivaren som möjliggör ungdomsidrotten.
  • Medelålders medelklass motionerande är livsviktigt för att klara vårdnotan i framtiden.

Som att spela fotboll - utan mål

Att sedan Lars Ohly och statsministern Fredrik Reinfeldt håller på Djurgården får ses som i sammanhanget ointressant.

Punkt tre ovan kan vi bortse ifrån. Här har folkrörelsekramarna inom RF, primärt de små förbunden, säkerställt att de kommersiella aktörerna sluppit konkurrens genom att RF abdikerat.

Samhällets syn är då uppenbarligen motstridig idrottsrörelsens ideologi. Det ligger i idrottens inneboende väsen att syftet är att vinna. Dåvarande Unga Örnas idéer om fotboll utan mål för att det inte skulle vara så elitistiskt från tiden för min egen ungdom försvann rätt snabbt för att vi tyckte det var pisstråkigt att spela fotboll utan mål.

Så olika syn

Willy har dessutom rätt att idrotten självpåtaget tagit på sig uppdraget att utveckla goda medborgare utan att staten har varit beställare och utan att man tagit betalt för uppdraget.

Politikerna har självfallet tokfel i sin syn på ungdomsidrott.

Den är finansierad av föräldrarna med ett marginellt stöd från staten medan kommunerna som finansiär av idrottsplatserna är livsviktiga och borträknat Stockholm dessutom goda krafter.

Här är konflikten att det samhället vill ha är något helt annorlunda än vad stora delar av de aktiva inom idrottsföreningarna drivs av. De drömmer om vinster i turneringar, nästa Zlatan, OS med mera.

Elit måste finnas

Samhället vill ha aktiva ungdomar som är duktiga i skolan och blir anställningsbara. Det kan idrotten leverera, men uppgiften att leverera många sådana barn är delvis motstridig idén om VM-guld.

Vi får ingen elit utan bredd under ungdomsåren, men det samhället vill betala för är inte att ta fram elit utan att idrotten medverkar till att vi får fler goda skattebetalare.

Sedan är det också enkelt att konstatera att inom idrotten gäller samma som i skolan. Blir det förbjudet för skolan att ge de begåvade eleverna möjligheter att utvecklas utifrån sin potential så får vi ett fattigare samhälle. Får inte idrotten ”elitsatsa”, detta politiskt fula ord, så får vi inga framtida världsstjärnor.

"Kalla en spade för spade"

Vad skall då Idrotten göra blir den uppenbara frågan?

Tja, det finns ett grekiskt talesätt, ca 3 000 år gammalt ”Att kalla en spade för en spade”.

Det vore en bra början.

Överlåtit till kommersiella krafter

Att idrott innebär en satsning på elit måste vara något idrotten både säger och kan stå för. Att samhällets roll här är att beskatta företeelsen är självklart, det får man också acceptera.

Att samhället, om idrotten skall lösa problemen med barnfetma, dåliga skolresultat och för många icke anställningsbara ungdomar, måste betala för det arbetet bör man vara tydlig med. Idrotten kan lösa de här frågorna om samhället så önskar. Idag löser man frågan åt välmående medelklass, dvs de bär kostnaden för att just deras barn skall ha en god framtid.

Att Riksidrottsmötet röstat nej till att RF skall vara en samlande aktör också för den seniora motionsidrotten genom 51-procentbeslutet är lite trist. Här fanns 20-30 miljarder i samhällsnytta genom minskade vårdkostnader att slåss om.

Nu får gymkedjorna och de andra ta hand om den frågan.

Men kära idrottsrörelse, börja kalla en spade för en spade. Tala om vad ni gör, varför ni gör det och var stolta över det ni gör. Vill samhället att ni skall ta på er uppdraget att göra mer, får de också ta fram plånboken.

Dan Persson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Gymnastiken i skolan då (inte verifierad)

ons, 2013-09-11 08:13

1. Mycket välskrivet, det är

Mycket välskrivet, det är skrämmande att se hur ungdomar rör sig mindre och mindre. Gymnnasieskolorna borde "öka" antalet idrottstimmar och inte som i vår stad där 1 gymnastiklektion i veckan var allt. Idrotten skulle dessutom inte fungera om inte det fanns så fantastiskt många som ideellt ställer upp och arbetar i de olika föreningarna. Agneta

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.