Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Ungdomsidrott, en motstridig fråga
Willy Berggren skriver en mycket tänkvärd krönika som ni kan läsa här om hur konstig frågan runt ungdomsidrott har blivit.
Jag tycker lika som Willy i många delar, exempelvis delar vi åsikten att idrotten aldrig kan ha ansvar för barnen, det har föräldrarna för all tid som barnen inte enligt lag skall vara i skolan.
Samhället syn oinitierad
Sen blir det besvärligare för om vi skall försöka utgå från samhällets syn så strider den syn Willy företräder med samhällets.
Samhällets (våra valda politikers) nuvarande syn på idrotten kan i en mycket grov och generaliserad kort sammanfattning beskrivas som följer:
- Elitidrott är inte ett samhällsintresse, politikerna förstår inte ens hur viktig den kommersiella idrotten är som skattebetalare och ser inga fördelar med övrig elitidrott, snarare nackdelar med skador etc.
- Ungdomsintresse är ett samhällsintresse där samhället är den stora bidragsgivaren som möjliggör ungdomsidrotten.
- Medelålders medelklass motionerande är livsviktigt för att klara vårdnotan i framtiden.
Som att spela fotboll - utan mål
Att sedan Lars Ohly och statsministern Fredrik Reinfeldt håller på Djurgården får ses som i sammanhanget ointressant.
Punkt tre ovan kan vi bortse ifrån. Här har folkrörelsekramarna inom RF, primärt de små förbunden, säkerställt att de kommersiella aktörerna sluppit konkurrens genom att RF abdikerat.
Samhällets syn är då uppenbarligen motstridig idrottsrörelsens ideologi. Det ligger i idrottens inneboende väsen att syftet är att vinna. Dåvarande Unga Örnas idéer om fotboll utan mål för att det inte skulle vara så elitistiskt från tiden för min egen ungdom försvann rätt snabbt för att vi tyckte det var pisstråkigt att spela fotboll utan mål.
Så olika syn
Willy har dessutom rätt att idrotten självpåtaget tagit på sig uppdraget att utveckla goda medborgare utan att staten har varit beställare och utan att man tagit betalt för uppdraget.
Politikerna har självfallet tokfel i sin syn på ungdomsidrott.
Den är finansierad av föräldrarna med ett marginellt stöd från staten medan kommunerna som finansiär av idrottsplatserna är livsviktiga och borträknat Stockholm dessutom goda krafter.
Här är konflikten att det samhället vill ha är något helt annorlunda än vad stora delar av de aktiva inom idrottsföreningarna drivs av. De drömmer om vinster i turneringar, nästa Zlatan, OS med mera.
Elit måste finnas
Samhället vill ha aktiva ungdomar som är duktiga i skolan och blir anställningsbara. Det kan idrotten leverera, men uppgiften att leverera många sådana barn är delvis motstridig idén om VM-guld.
Vi får ingen elit utan bredd under ungdomsåren, men det samhället vill betala för är inte att ta fram elit utan att idrotten medverkar till att vi får fler goda skattebetalare.
Sedan är det också enkelt att konstatera att inom idrotten gäller samma som i skolan. Blir det förbjudet för skolan att ge de begåvade eleverna möjligheter att utvecklas utifrån sin potential så får vi ett fattigare samhälle. Får inte idrotten ”elitsatsa”, detta politiskt fula ord, så får vi inga framtida världsstjärnor.
"Kalla en spade för spade"
Vad skall då Idrotten göra blir den uppenbara frågan?
Tja, det finns ett grekiskt talesätt, ca 3 000 år gammalt ”Att kalla en spade för en spade”.
Det vore en bra början.
Överlåtit till kommersiella krafter
Att idrott innebär en satsning på elit måste vara något idrotten både säger och kan stå för. Att samhällets roll här är att beskatta företeelsen är självklart, det får man också acceptera.
Att samhället, om idrotten skall lösa problemen med barnfetma, dåliga skolresultat och för många icke anställningsbara ungdomar, måste betala för det arbetet bör man vara tydlig med. Idrotten kan lösa de här frågorna om samhället så önskar. Idag löser man frågan åt välmående medelklass, dvs de bär kostnaden för att just deras barn skall ha en god framtid.
Att Riksidrottsmötet röstat nej till att RF skall vara en samlande aktör också för den seniora motionsidrotten genom 51-procentbeslutet är lite trist. Här fanns 20-30 miljarder i samhällsnytta genom minskade vårdkostnader att slåss om.
Nu får gymkedjorna och de andra ta hand om den frågan.
Men kära idrottsrörelse, börja kalla en spade för en spade. Tala om vad ni gör, varför ni gör det och var stolta över det ni gör. Vill samhället att ni skall ta på er uppdraget att göra mer, får de också ta fram plånboken.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Gymnastiken i skolan då (inte verifierad)
ons, 2013-09-11 08:13
1. Mycket välskrivet, det är
Mycket välskrivet, det är skrämmande att se hur ungdomar rör sig mindre och mindre. Gymnnasieskolorna borde "öka" antalet idrottstimmar och inte som i vår stad där 1 gymnastiklektion i veckan var allt. Idrotten skulle dessutom inte fungera om inte det fanns så fantastiskt många som ideellt ställer upp och arbetar i de olika föreningarna. Agneta