Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hur ska någon kunna räkna rätt?

Nu är utredningen runt ett svenskt OS-arrangemang 2022 ute på remiss. Specialidrottförbunden hade en samling på torsdagen och från många andra håll granskas siffror och uppgifter efter presentationen på Stadion i tisdags. Foto: Erik Mårtensson, TT Nyheter


Nu har vi läst och i de fall det gått försökt kontrollräkna på OS-budgeten. Vänligen försök förstå att huruvida 100 meter fallhöjd ytterligare ska kosta 100 millar eller 4 miljarder är för mig fullständigt omöjligt att bedöma. Men...

Det jag kan bedöma är att oavsett Ångpanneföreningens enorma kunskap på området så kan inte ÅF garantera att någon tar på sig totalentreprenaden till den kostnad som finns i OS-rapporten efter futtiga åtta veckors utredning.

250 miljoner kronor för ansökan är en gigantisk peng, omöjlig att bedöma om den är hög, låg eller realistisk.

Huruvida Sverige har en komparativ nackdel för att vi av moraliska skäl inte använder mutor, inte förser delegater med prostituerade och annat elände kan jag heller inte bedöma. Det vi vet är att Norge då har samma nackdel medan övriga kandidatländer synes ha en fördel. Att IOK är fri från korruption vet vi är en felaktig tanke.

Är TV då som nu?

Det intressanta med en ansökan om OS 2022 är att en mycket stor del av IOK:s intäkter (som är grund för de pengar värdnationen får) bygger på TV-rättigheter. När vi sitter här i oktober 2013 så har jag under året med ett stort antal tunga företrädare för olika idrottare såväl som TV-bolag diskuterat frågorna ”Vad är tv 2018, hur ser affärsmodellen ut, är det samma pengar, är det egenregi eller något man säljer, vad händer med TV-reklamen och så vidare?

Det intressanta är att om vi hade suttit år 2000 hade vi kunnat svara på frågan. Nu kan ingen det. Dvs, risker att förändringar av affärsmodeller och teknikutveckling runt TV-mediet kan påverka hela OS-affären, dvs för både IOK och värdnationen får bedömas som höga.

En mycket stor intäktspost av det rörliga slaget är biljettintäkter. 1,5 miljard är 15 procent av budgeten. Det är 100 olika grenar varav en mycket stor andel är av litet intresse för svenska folket. Om vi då tar snittintäkten per stol från ishockey-VM och ökar den med 50 procent hamnar vi på ca 300 kronor. Då är 1,5 miljarder lika med 5 miljoner biljetter. 16 000 hotellrum á två personer á 14 dagar är under 500 000, lägg generöst till lika många till som hyr i privat boende men väldigt många av de hotellrummen går år till andra än besökare. Kvar är då ca 4 miljoner idrottsrelaterade biljetter att sälja till de som inte behöver boende.

Det är ca fem gånger fler sålda biljetter än vad idrotten i Stockholm säljer på ett år till ett snittpris som är fyra gånger högre än vad Stockholmsidrotten får ut.

Tycks sakna 1 miljard...

Det finns invigning, avslutning, fem-mil, störtlopp, slalom, sprint och 20-30 event till som går att både ta bra betalt för och sälja ut. Det finns också många event som väldigt få är intresserade av. Om man svär i kyrkan och kallar bob för kälkåkning så kan vi konstatera att det är en av många konstiga grenar som inte har ens speciellt många aktiva världen över.

Med ovanstående skrivet, men utan förmåga att bedöma hur den här 1,5 miljarderna är beräknade kan jag konstatera att det låter som det saknas en miljard.

När jag inte skriver på Idrottens Affärer utan försöker bidra till familjens försörjning är en stor del av mitt liv att svara på frågan, hur attraherar vi publik om fem, åtta och tolv år till liveidrott. Det är väldigt mycket utmaning där konkurrensen om människors fritid, deras pengar, digital utveckling, ökade krav på kvalitet och upplevelse på varje satsad fritidstimme och så vidare håller varje arenaoperatör vaken om nätterna.

Att då som Hägglund gör, anta att Vinter-OS är en så vacker flicka att det är kö till allt tror jag är naivt med tanke på hur oroliga och investeringsvilliga alla andra är för att säkra sina framtida intäkter.

Vad blir över?

Sedan har vi kannibaleffekterna. Utifrån den i nationalekonomiska sammanhang inte helt främmande tesen att både tid och pengar är begränsade resurser bör vi anta att ett Vinter-OS i Sverige innebär att all övrig idrott blir av med 50-80 procent av de intäkter som detta gigantiska arrangemang får.

Under tre till fyra år påverkas sponsorintäkter och under OS-året tappar alla andra aktörer biljettintäkter för att gökungen OS äter upp alla resurser. IOK:s affärside är att ta andras pengar om man uttrycker sig elakt.

Den enade idrottsrörelse som skall stå bakom en OS-ansökan lär då bestå av dels de specialförbund som deltar och de specialförbund som inte har några intäkter medan det finns ett gäng av mycket stora och ekonomiskt framgångsrika sporterna som bara har förluster som följd av en OS-ansökan.

Jag är emot, men jag lyssnar

Att SOK och handikappidrotten är för ett Vinter-OS är ganska självklart. RF hamnar i en delikat situation då vinster för den ena sidan är förluster från den andra.

Jag är emot en svensk OS-ansökan för att jag tror (vet alltså inte) att det leder till större skada än nytta för svensk idrott.

Jag är emot en svensk OS-ansökan för att jag vet att det inte är bra för Sverige som land.

Jag är mottaglig för all form av fakta som visar att jag har fel och lovar härmed att göra en formidabel pudel i detta forum när jag är överbevisad.

Dan Persson

Larry (inte verifierad)

fre, 2013-10-04 14:12

1. Jag sympatiserar med ditt

Jag sympatiserar med ditt resonemang och delar din tes om att såväl ansökan som genomförande av ett vinter-OS skulle ta resurser från annan idrott Det gäller både pengar som skulle ha gått till löpande stöd Idrottslyftets medel etc och investeringar i andra nödvändiga idrottsanläggningar. Bara när det gäller inomhushallar i Stockholm skulle ansökningskostnaden på 250 MSEK räcka till 10 st fullstora inomhushallar/planer - en tredjedel av det som det nya initiativet Hallar i Stockholm Nu nyligen har lagt fram som rimliga krav för en framgångsrik inomhusidrott för barn- och ungdom i Stockholm. Om vi sedan ser till anläggningsinvesteringarna som kommer att krävas för själva spelen så kommer utan tvekan det att "äta upp" mark och investerigsmedel för barn- och ungdomsidrott. Detta bör också belysas

Christer Höglund (inte verifierad)

fre, 2013-10-04 15:57

2. Under Vinter-OS i Lillehammer

Under Vinter-OS i Lillehammer myntade vi ett uttryck "Ett Vinter-OS i Sverige, det är som om Bruce Springsteen skulle spela i Deje Folkets Hus" Det är ingen idé, det blir kaos på alla fronter...

Olof (inte verifierad)

fre, 2013-10-04 22:13

3. Alla som vågar tänka nytt och

Alla som vågar tänka nytt och lite stort drabbas alltid av kommentarer som i den här krönikan. Det är typiskt svenskt och i det här fallet ligger Persson över snittet när han vill bilda opinion genom att inte vet, tro, inte kunna bedöma osv. Persson känns nu helt enkelt inte igen och frågan är om han möjligen influerats àv någon som inte vill men måste säga ja?

gunnar (inte verifierad)

lör, 2013-10-05 15:32

4. SOK:s glädjekalkyl är som en

SOK:s glädjekalkyl är som en saga Norges OS kalkyl 2022 ligger runt 35 milliarder Kr och då undrar man hur Sveriges experter räknar. Lägg 250 millioner på ungdomsidrotten istället för att ge det till IOK

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

sön, 2013-10-06 17:52

5. Vi måste någon gång lära oss

Vi måste någon gång lära oss att räkna med alla parametrarna. Ett stort arrangemang har massor av positiv energi före, under, men framför allt efter ett arrangemang. Fråga Ski Star i Åre hur besöksflödet ser ut efter VM 2007. Fråga alla skidklubbar som hade volontärer (1.400 st) på plats om hur engagemanget i den lokala klubben aktiverades. Att Ryssland klarar ett OS med start från noll är att finna i det politiska monumentet. Att Vancouver (som är marknadsorienterat) räknade hem det är förvånande. Jag har själv varit i Sydkorea där nästa OS går av stapeln. Alla arenor i stort sett var byggda redan 2012. Hoppbackarna var klara (Sydkorea har inga egna backhoppare men man hade gjort en spelfilm för att visa folket vad det rör sig om). Freestyle backarna var klara med 1.200 lägenheter färdiga som väntade på 2018. Minns VM i Skiathlon i sydkorea för några år sedan då publiken bestod av funktionärer. tränare och anhöriga. Vad vill ett land uppnå då man de facto saknar kunskap och intresse om vinteridrotten? Naturligtvis skulle Sverige vinna på att återföra idrotterna till nationer som faktiskt sysslar med dom. Att då ironisera över Bob och Rodel är som att döma EU för debatten om böjen på gurkan. I konkurrens med München och Oslo kommer vi trots allt förmodligen till korta även om Holmenkollen (vintersportens Mekka) är minst lika stort väderproblem som Åre kan tänkas vara. Jag var på VM i Holmenkollen. Det var 110.000 åskådare som inte såg något i dimman. Tyskland har de flesta idrotterna i ryggen.

Tommy Gustafsson (inte verifierad)

ons, 2013-10-09 11:02

6. Hej Dan, att granska stora

Hej Dan, att granska stora projekt och dess effekter är vanskligt och precis som du hävdar så är det inte självklart att bara säga ja utan att noggrant tänka efter först. Men till skillnad från dig så tror jag på att satsa på OS(jag vet inte heller säkert)istället för att vara försiktig och hoppas på att om idrotten fortsätter att göra som man alltid gjort(vilket är mer vanligt än ovanligt inom svensk idrott) så blir det bättre än att satsa på stora evenemang som ex OS! Några exempel: du säger att du tvivlar på att någon skulle vilja se en massa av de sporter som ingår i OS - samma sak sägs om Damfotboll men Fotbolls-EM i somras i Sverige var väl ett bra exempel på att intresset finns! Friidrotts-VM i Göteborg(om ni kommer ihåg det) var ju ett ekonomiskt fiasko för förbundet, samtidigt som det var en bingo för Göteborgs stad(här startade deras framgångsrika profilering som Sveriges ledande evenemangsstad vilket dom fortfarande är!!) och skatteintäkterna för staten Sverige översteg vida förbundets förlust, plus att efter detta hände något med svensk friidrott, var det till det sämre eller var det till bättre? Resultatmässigt år 2000 i Sydney och år 2004 i Aten, fem respektive nio år senare så tog Sverige fler medaljer i friidrott än vi hade gjort sedan OS i Stockholm 1912! Mer på temat ointressanta sporter/evenemang, vem brydde sig överhuvudtaget om skidskytte för femton år sedan förutom fd längdskidåkare som inte lyckades ta sig hela vägen till toppen? sen utvecklades sporten dels TV-mässigt men även med bättre och publikvänligare arenor, tävlingsupplägg(sprint, jaktstarter o s v) och idag är det en av de mest populära vinteridrotterna. Detsamma skulle, tror jag gälla för ett vinter-OS i Sverige, med det stora idrottsintresse och nyfikenhet på evenemang som finns i vårt avlånga land(och i våra grannländer Norge, Finland, Ryssland, Baltikum, Tyskland-typ skidskytte!!)så är jag ganska säker på att ett OS i vår vackra Huvudstad skulle sälja ut mer än väl för att täcka biljettbudgeten! Men här är mitt personliga stora MEN: så länge som svenskar i allmänhet är alltför bekväma, alldeles för trötta och tveksamma och heller inte alltför engagerade(vilket bl.a. tydliggörs i vår sk Idrottsminister Lena Liljeroth-Adelsons exempel!!)så kommer det inte att bli något OS i Sverige(tror jag samtidigt som jag hoppas på en förändring så att det kan bli möjligt)! Utan statliga garantier så kommer det heller inte att bli ngt OS i Sverige oavsett vad alla säger dels för att det är ett krav och även om man skulle komma runt det så skulle andra sökanden med statliga garantier sannolikt sättas före oss utan!

Sven Essen (inte verifierad)

ons, 2013-10-09 19:32

7. Frank Sinatra sjöng i

Frank Sinatra sjöng i Finspångs Folkets Park:)

C Wohlin (inte verifierad)

ons, 2013-10-16 12:09

8. Enl utredningen kommer en

Enl utredningen kommer en hoppbacke att kosta SEK 1 400 miljoner. Det finns enl Skidförbundet ca 40-60 licensierade backhoppare i hela Sverige. Bob- och Rodelbanan ska kosta SEK 495 miljoner. Bob- & Rodelförbundets 39 föreningar har totalt 725 medlemmar i hela Sverige. Investeringar för Skidskytte och Skridsko på ca SEK 650 miljoner är inte försvarbart med tanke på de få utövare som finns. Kort sagt. Föreslagna investeringar på SEK 2 500 miljoner till anläggningar i Stockholm går aldrig att försvara oavsett vem som betalar anläggningarna. Vem kan säga emot och motivera varför?

Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om  25 miljoner på fem dagar!

Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar. 

N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.