Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Nej blir ja till Stockholmsidrotten

Finansborgarrådet Sten Nordin och idrottsborgarrådet Regina Kevius ger beskedet vid fredagens pressträff i Stockholm. Moderaterna i Stockholms stadshus säger nej till att Stockholm skall ansöka om vinter OS 2022. Foto: Pontus Lundahl, TT Nyheter

 

Frågan är vad som sker nu och vilka konsekvenser nej till OS får. Om vi nu har 20-30 miljarder över har vi uppenbarligen områden där de pengarna kan göra bättre nytta, skriver Dan Persson.

Jag är uppenbarligen en av få som ser detta som positivt för Idrotten i Sverige. Att det sedan är positivt för Stockholm och Sverige får ses som sidovinster.

M och KD i Stockholm sa nej till ansökan om vinter-OS 2022. Stockholms stad kommer inte att signera en ansökan den 14 mars och Sverige är borta som kandidat.

OS ser jag i alla fall i TV

Kvar bland ansökarländerna är nu två renodlade diktaturer, två mer eller mindre korrupta och/eller nationalistiska oljestater samt Krakow i Polen. Som IOK fungerar lär inte Krakow ha en sportmössa.

Ukraina är förhoppningsvis körda av politiska skäl. Almaty lär åka på kommunikationerna. Kvar är diktaturen Kina/Peking och oljelandet Norge/Oslo. I bästa fall får vi ett OS lika nära som Stockholm är för hälften av svenskarna och dessutom blir det någon annan som tar notan.

Huruvida jag inte tittar på OS i Stockholm eller i Oslo är för mig egalt. OS gör sig bäst på tv.

I Stockholm hade jag inte kunnat ta mig till någon tävling utan att lägga timmar på transporter. Slussens ombyggnad är förmodligen inte klar, förbifarten är förmodligen inte klar och T-banan är garanterad inte utbyggd och vi har 400 000 nya stockholmare.

Vad händer med OS och IOK?

Jag förstår om det finns besvikna personer, men om vi nu har 20-30 miljarder över har vi uppenbarligen områden där de pengarna kan göra bättre nytta.

Det kloka i stadens beslut, att ekonomin inte håller, är också det trista. OS kan i framtiden bara arrangeras av länder som kan avsätta tiotals miljarder av statens pengar, antingen för att de finns som i Norge eller för att man har en diktator som använder statskassan för egen fåfänga.

En stor fråga på längre sikt är vad som händer med OS och vad som händer med IOK?  Om moderna krav på mänskliga rättigheter och demokrati kan påverka IOK?

Det finns också orsak att undra om ett vinter-OS är kommersiellt möjligt om tio år. UEFA har valt en ny modell för fotbolls-EM där man flyttar på spelarna och använder befintliga arenor över hela Europa. Deras lösning blir förmodligen en role model för hur moderna framtida internationella event genomförs.

Ansträngt för SOK

Konsekvenser av nej til OS här på hemmaplan, då?

SOK är nere för räkning. För Stefan Lindeberg är drömmen nu över.

Den fortsatta kritiken mot Sotji lär inte göra SOK som representant för det mer eller mindre korrupta IOK populärare. Vi får aldrig glömma att SOK inte är en del av svensk demokratisk idrottsrörelse utan den nationella representanten för en mäktig schweizisk stiftelse som helt saknar koppling till folkrörelsedemokrati och mänskliga rättigheter och vars sammankoppling med korruption, lyxliv för delegaterna (ni skulle inte tro era ögon om ni såg vad som krävs för IOK:s höjdare i en OS-ansökan). Det får de som är ”likare än andra” i Orwells Djurfarmen att framstå som miljöpartister.

RF i delad roll

Det var patetiskt att ingen från SOK medverkade vid seminariet om samverkan mellan idrotten och facket som hölls på fredagen på GIH i Stockholm. Det man sa genom sin frånvaro var dock tydligt: ”Mänskliga rättigheter och Fackliga rättigheter struntar vi fullständigt i samt att LO som samarbetspartner inte är viktig för oss”.

Väldigt orättvist att representanter för svensk demokratisk idrottsrörelse med värdegrund som Karin Mattsson Weijber från RF och K-E Nilsson från fotbollsförbundet tvingades försvara ett frånvarande SOK.

RF har uttryckt sin besvikelse över att vi inte ansöker om OS 2022. Utan att veta tror jag att i RF:s ledning är man nog lite ambivalenta. Riskerna för övrig idrott med ett vinter-OS var inte enkel att hantera för RF.

Stockholmsidrotten kan få en chans

Med SOK ute ur bilden finns det anledning för RF och Stockholmsidrotten att agera. Stockholms stad, så här nio månader före ett val efter ett nej till OS, är villig att säga ja till rimliga, relevanta krav för att idrotten skall kunna leva upp till stadens motto ”En stad i världsklass”. På dem bara!

Aftonbladet visade igår att Stockholms idrott har sämre förutsättningar än idrotten i andra städer. Det var bra att man publikt talade om det vi redan visste.

RF har all anledning att utnyttja det vakuum som nu uppstår för att säkra fortsatt samhällsstöd på nationell nivå från nuvarande och nästa regering.  

En positiv bieffekt är att AIK, DIF och Hammarby inte behöver dö sotdöden för att OS under tre till fem år tar merparten av sponsorpengar och under ett år stora delar av biljettintäkterna. Det är mycket kvar att göra innan elitidrott i Stockholm har samma förutsättningar som klubbar ute i landet men det största enskilda hotet mot elitidrott i Stockholm är borta nu.

Glöm OS, gå vidare!

Även elithockeyn, fotbollen, bandyn, handbollen som nationella företeelser  bör dra en lättnadens suck.

Nu har vi förlorat ett år då OS-ansökan legat som en våt filt över framtiden och det är dags för idrottsrörelsen att sätta fart framåt. Det finns många stora frågor i samverkan mellan idrott och samhälle och nu måste Idrottsrörelsen se till att de hamnar högre upp på agendan.

För egen del kan jag säga, vad var det jag sa. Jag känner ingen glädje över att Sverige inte ansöker om OS men jag känner glädje att Stockholms idrottsföreningar och idrottsrörelse nu kan börja agera igen.

Dan Persson

Olof (inte verifierad)

lör, 2014-01-18 17:37

1. Oavsett vad Dan P. tycker är

Oavsett vad Dan P. tycker är Stockholm underutvecklat vad gäller ändamålsenliga och lättillgängliga anläggningar och det blir knappast bättre nu. Anledningen är kort och gott att regionen årligen växer med 30-35000 invånare pr år eller en rätt vanlig svensk stad. Problemet gäller inte bara idrottsanläggningar utan också bostäder, infrastruktur osv. och där ett OS skulle ha bidragit och skyndat på. Politik är att vilja sade någon för rätt länge sedan men i dag verkar i både regering och stadshus gälla att låtsas vilja genom vältaligt orerande och att tillsätta utredningar allt eftersom vinden växlar när man sätter upp ett vått pekfinger. Att komma igen som Nordin antyder lär inte bli möjligt förrän tidigast 2034 då Oslo med säkerhet nu får spelen 2022. Hur många miljarder en uppfräschning av Globen och andra arenor kostar om 20 år behöver Nordin inte bekymra sig om men under tiden kan ju han och andra åka på låtsasstudieresor när andra arranderar spel.

Dan Persson

lör, 2014-01-18 18:05

2. Men Olof, Att Stockholm är

Men Olof, Att Stockholm är underutvecklat på arenaområdet, kommunikationsstruktur, bostäder är vi helt överens om. Längdåkning för bredd är golfklubbarna på väg att lösa. Hovet måste rivas, den är obsolet. En modern träningshall för ishockey såväl som konståkning behövs också. Globen behöver renoveras för gissningsvis lika mycket som den kostade, den möter inte moderna krav. Sedan är kravet på fler träningsplaner och hallar för ungdom mycket stort. Det är det samhällsekonomiskt lönsamt att satsa på.Hoppbackar och rodelbanor finns det inget behov av. Skidskytte har vi i Östersund, Hoppbackar i Falun och de 14 som brukar tävla i SM i kälkåkning kan vi pynta flygbiljetterna till alperna för.

Olof (inte verifierad)

lör, 2014-01-18 19:45

3. Dan P. Allt du beskriver hade

Dan P. Allt du beskriver hade kommit automatiskt vid ett OS oc hur man klarar rodel som enl ett av borgarråden verkar vara det stora hindret har Bång i sin krönika beskrivit. Vad jag dock inte förstår är var de 20-30 miljarder du skriver ha blivit över. OS-budgeten var ju finansierad med IOK- medel samt sponsor-och biljettintäkter men finns ju inte nu och kan således inte bli över så i vilken budget finns de 20-30 miljarderna?

Dan Persson

lör, 2014-01-18 19:49

4. Budgeten var inte trovärdig

Budgeten var inte trovärdig för fem öre. Det är dessutom inga fakta som Bång skriver. Det är förhoppningar. Ingen kan ens gissa sig till intäkter på det här området om 8 år. Det finns inga bindande offerter på investeringarna. Kommunikationerna skulle inte finnas med OS heller. Några mjuka värden i form av fler turister efter OS, Sverige mera känt kan man inte räkna med. Att vi skulle få tusentals ungdomar som börjar med idrott för att OS finns på hemmaplan är en schimär. OS bygger på att ett litet antal personer skall få uppleva sin dröm medan vi andra betalar.

Olof (inte verifierad)

lör, 2014-01-18 20:15

5. Och var är då de överblivna

Och var är då de överblivna 20-30 miljarderna? Sedan är internationellt Stockholms rykte som evenemangsstad ohjälpligt skadat men vi har ju som tur är Göteborg och Malmö-Köpenhamn som skulle kunna passa utmärkt för sommar-OS.e

Dan Persson

sön, 2014-01-19 14:29

6. Nja, De 20-30 miljarderna är

Nja, De 20-30 miljarderna är vad Stat och kommun totalt sett sparar. De behövs primärt till vård, skola omsorg för Staten och till bostäder och infrastruktur för staden. Stockholms rykte som eventstad har inte påverkats alls. Låt oss nu fokusera på att få många mindre internationella idrottsevent där vi har infrastrukturen. Det är mycket bättre än att slösa bort skattebetalarnas pengar på OS.

Lasse (inte verifierad)

sön, 2014-01-19 18:24

7. En stockholmare har nog mer

En stockholmare har nog mer nytta av att Stockholms Idrottspolitiska program genomförs än att vi i framtiden eventuellt kommer att få ett vinter-OS till Stockholm/Åre. Låt oss jobba för att det Idrottspolitiska programmet genomförs fullt ut, och gärna lite till. http://www.stockholm.se/-/Sok/?q=idrottspolitiskt+program+2013-2017&resi...

Johnny Lilja (inte verifierad)

sön, 2014-01-19 19:01

8. Nu är det ju så att det finns

Nu är det ju så att det finns mer än Stockholm på den svenska idrottskarta. nu kan det satsa på de kommuner som kämpar med att få medel att investera i idrottshallar fotbollsplaner m.m

Olof (inte verifierad)

sön, 2014-01-19 19:44

9. Inga pengar över till

Inga pengar över till idrottens fromma "det bodde en tumme" helt enkelt och det blir det fortsättningsvis också. Men med säkerhet blir det Oslo som får ta emot ett antal miljarder från IOK och bygger fina anläggningar. Det blir 3:e OS:et för deras del och det var dom duktiga på före oljemiljarderna6

Göran Lantz (inte verifierad)

tors, 2014-01-23 14:43

10. Det märkliga är ju att Dan

Det märkliga är ju att Dan Persson väljer att vända argumenten helt till att passa hans egna åsikter. Här framställs kostnaden för ett OS som en nettoutgift, där det inte tycks ge några som helst extraintäkter från besökare, både under OS och efteråt. När han istället försvarar diverse arenabyggen så levereras beräkningar hur arenornas kostnader ska uppvägas av turistekonomiska effekter mm. Men såna effekter tycks inte alls finnas kring ett vinter-os, i Dan Parssons värld

Dan Persson

tors, 2014-01-23 15:20

11. Göran, jodå, räknat med 2000

Göran, jodå, räknat med 2000 kronor per person och dygn och 1000 för dagsresenärerna. Men i jämförelse med den förväntade budgetavvikelsen/statsgarantin är det små pengar.

Göran Lantz (inte verifierad)

tors, 2014-01-23 15:35

12. Jaha? Och allt annat du

Jaha? Och allt annat du brukar räkna in i dina arenakalkyler då? Som t ex kring Friends där du säger att alla utom fotbollsförbundet kommer att tjäna pengar. Ökad sysselsättning under byggtiden, skatteintäkter, tillväxt. Om det byggs en OS-by som sedan kan bli bostäder, skatteintäkter till Stockholms Stad för den inflyttning man får då. Allt sånt tycks du ha "glömt" den här gången, sånt som du letar fram vid andra tillfällen.

Dan Persson

tors, 2014-01-23 15:39

13. Nja, OS-byn byggs i alla

Nja, OS-byn byggs i alla fall, den ingår inte i OS-budgeten. Massor av byggena ligger som off, dvs skulle byggas i alla fall. I solna/friends är det på allt annat än arenan som då bara PEAB och i viss mån Anders Borg har tjänat på. Klart att den som bygger rodelbanan tjänar pengar och betalar skatter men lägg de pengarna på att bygga träningsanläggningar så gör de mer nytta per krona. Nu är ändå OS kört. Du får åka till Oslo 2022 och njuta av att om det går käpprätt ekonomiskt så är det bara ett halvårs ränta på oljefonden det handlar om.

Olof (inte verifierad)

tors, 2014-01-23 22:36

14. Det är många som arrangerar

Det är många som arrangerar OS,VM och liknande utan att ha oljetillgångar eller skog, malm och vattenkraft och lyckas bra med det. Norge och Finland arrangerade f.ö. vinter resp sommarspel 1952 sju år efter man krigshärjades och ingen kan påstå att dom har det sämre än vi och när Norge på 80-talet planerade att söka OS 1994 fanns det inte alls så mycket oljepengar. Men i Norge vill man någonting mot här om någon antyder att man vill göra något extra vad som helst så dyker det omgående upp diverse kamrerer och beslutsfattare som efter bästa förmåga snickrar ihop kalkyler som visar att allt är omöjligt. Det finns faktiskt duktiga uppfinnare här som måste vända sig till utlandet för finansiering och det har en del gånger visat sig vara mycket olyckligt. Jantelagen kan vara mördande stark.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS är  angeläget.Om nu någon tvivlade är det bara att kolla med Sportbladets ledninn.  Där har man tagit beslutet att  att runt 20 personer ska bevaka händelserna i Paris. 16 journalister är på plats och hemmaredaktionen ärb emannad dygnet runt. Inte nog med det. ISportbladet  öppnar dessutom en specialsajt för att ge läsare tittare /lyssnare upplevelser av spelen.  Hur mycket klickandet leder inte det till..?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.