Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Bokslutet och inte serietabellen som bestämmer

Stockholmsderbyna AIK-Djurgården är alltid laddade matcher. Det samma gäller läsningen i boksluten... Foto: TT

 

AIK 8 miljoner och Djurgården 12 miljoner kronor i förlust. Det är resultatet av 2013 års fotbollssparkande i huvudstaden, dvs deras bokslut och inte serietabellen. 

Vän av ordning noterar nu att Bajen och pojkarna från Odd Molly-land inte fick räknas in. Det är en korrekt notering. Jag fokuserar på den kommersiella idrotten.

Fast de gör annan nytta

Rent generellt så anser jag att BP såväl som Häcken borde fokusera på att slåss om platsen för Sveriges bästa ungdomsverksamhet och lägga ner elitlaget.

Där är ni i topp och kan vinna. Det finns kunder, behov och samhällsnytta. Fokusera på det ni kan bli bra på. Tjäna pengar på att sälja talanger, utveckla goda skattebetalare med rätt värdegrund, istället för att lägga de vinsterna på ett elitlag.

Det vi kan konstatera är att AIK och Malmö FF sammanslaget har lika mycket publik som de nio lag som har minst publik i Allsvenskan har tillsammans. Det är en extremt heterogen samling klubbar där MFF, AIK, HIF, Peking, DIF, Ellos, sillstryparna och Kalmar har grunderna för att vara ett elitlag men där de andra inte har det. 

Då räcker inte lagen till

Vi kan också konstatera att skulle vi sätta en låg och ödmjuk miniminivå på omsättning så får vi inte ihop en serie. 

För att då återgå till boksluten för Djurgården och AIK så är förlusten 15 procent av omsättning för DIF och 7,5 procent för AIK. (DIF 80 miljoner och 12 miljoner, AIK 120 miljoner och 8 miljoner).

Det är ingen vacker läsning. Det är långt ifrån AIK:s finansiella mål trots en bra säsong och Djurgården lever kvar i ett föreningstänk om att gå runt som för ett kommersiellt elitlag bara kan leda till stora ekonomiska problem en vacker dag.

Stenbeck skulle ha sparkat dem

De extraordinära kostnader man tar upp motsvaras av större extraordinära intäkter. Båda lagen hade mer publik 2013 och båda borde ha levererat ett bättre resultat. Den trista sanningen är att man i vanlig ordning har förläst sig på Marx och låtit arbetarna ta hela mervärdet, dvs pengarna man inte hade har hamnat hos spelarna. 

Vill man vara elak kan man konstatera att en allsvensk fotbollsspelare tjänar pengar åt sin arbetsgivare 22,5 timmar per år, 15 hemmamatcher á 90 minuter.

Resten av tiden kostar han pengar. Ingenting som Jan Stenbeck hade accepterat. Bra betalt, rätt att göra misstag men kom du inte till kontoret på söndag behövde du inte komma in på måndag var hans modell. 

För att citera Kristof ”Osynliga handen” Vogel så är korrelationen mellan omsättning och tabellplacering total. AIK:s supportrar kan tycka vad de vill men ökar omsättningen vinner man mer, minskar omsättningen vinner man mindre. 

De älskar AIK, men...

Vill de inte att klubben drivs kommersiellt på industrins villkor så får de tugga i sig fler förluster. Notera att driftsformen är i sammanhanget ointressant, förening eller bolag spelar ingen roll, det är den valda metoden som styr.

I AIK:s fall har man totalt misslyckats med premium och VIP, matchdagsintäkterna har ökat mindre än publikantalet, dvs man får sämre betalt per person. Det är allvarligt och får man inte ordning på det här så faller möjligheterna till fortsatta framgångar. De som säger sig älska AIK mest visar det inte med sina plånböcker, det är ett enkelt konstaterande. 

Nu är arenaeffekten över, nu finns det ingen anledning för någon att gå på fotboll för att se den nya arenan. Nu skall man betala för 90 minuter fotboll med tre-fyra timmar av sin fritid och ett par hundra kronor medan arenan är ”taken for granded”. Risken för AIK såväl som DIF att publiksiffran dippar 2014 skall inte underskattas.

Känslan viktigare än fotbollen

Nästa lördag har AIK:s supporterföreningar ett seminarium om ”mediabilden” där även jag medverkar. Där lär frågan om supportrarna bidrar positivt eller negativt att uppstå. 

Den går självfallet inte att besvara eftersom det inte går sätta ett monetärt värde på känsla.

Det vi vet är att besökarna på allsvenska matcher värderar känslan klacken skapar högre än fotbollen. Rent teoretiskt skall AIK lägga mer pengar på att stötta klackens aktiviteter än på spelare, sen är teori och praktik inte alltid samma sak.

Men AIK:s framtida framgångar hänger nu helt på att medelklassen vill lägga sin tid och sina pengar på en kvalitativ totalupplevelse på Friends Arena. Det är bara där och bland sponsorer som pengarna för framtida Europaspel utan att vara slagpåse finns.

Sex av sexton kostar

Sen behöver AIK och DIF motståndarlag som attraherar mer publik. Tittar man på statistiken ser man enkelt att den halva som drar mest publik drar dubbelt så mycket. Om nu något var oklart i den förra meningen är det så att för sex av de sexton lagen är de övriga tio rena förlusten.

Det kan påverka sammanhållningen på nästa SEF-möte.

Men det som framförallt behövs nu är budgetdisciplin. Stockholm behöver framgångsrika fotbollslag, då måste ekonomin vara på plus.

Dan Persson

Victor Capel (inte verifierad)

sön, 2014-03-09 19:50

1. Det är inte AIK så mycket som

Det är inte AIK så mycket som arenabolaget som misslyckats med premiumpaketen, AIK har inte haft mycket att säga till om där. Det har ändrats tills i år, om jag förstår det rätt, och man har redan sålt mer än tio gånger så många loger nu (mot 2013) när man kan anpassa prisläget till verkligheten istället för att behöva haka på SAM:s fantasivärld där folk lägger massor av pengar för att gå till en rätt risig arena med obefintliga kommunikationer.

Man har även höjt priserna överlag på arenan och jag kan nog tycka att det var bra att man väntade ett år med det. Få skulle nog accepterat en prishöjning på en arena som inte håller hälften av vad dom ansvariga lovat att den skulle vara (icke-fungerande tak, ruttnande gräs, ingen ventilation, dåliga kommunikationer, gräslig mat, amatörmässig servering osv. Det enda jag känner att man prickat är fräshare toaletter, men det hade man nog kunnat lösa billigare...)

Många av problemen kvarstår och kommer säkert att göra det något år till, men det blir faktiskt sakta bättre. Då tycker jag, och de flesta andra, att det gott kan återspeglas i biljettpriset. Ingen tänker däremot betala mer för en sämre upplevelse än vi hade innan. AIK gör saker i rätt ordning just nu, det är att föredra framför att försöka blåsa sina kunder.

Sist men inte minst så är större delen av AIK:s förlust avskrivningar, vilket är något som är rätt dåligt anpassat till elitidrottsvärlden. Kontraktsförlängningar tas inte upp som ett värde, egna produkter tas inte upp som ett värde osv, vilket gör att avskrivningarna kan ge en rätt falsk bild av tillgångarnas värde. I DIFs fall är det mycket, mycket värre än så. Det är två skillda världar i mina ögon.

Ses på lördag, förresten.

Dan Persson

sön, 2014-03-09 21:05

2. Victor, din analys är

Victor, din analys är förträfflig. Delar den hela vägen. Ses på lördag.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.