Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Marxisterna inom idrotten

Det är dags, allsvensk fotbollspremiär. Med mycket känslor, mycket förhoppningar, men i slutänden krävs det också förlorare. Läs Dan Persson betraktelse över spelarnas respektive klubbarnas andel av ekonomin. Foto: TT

 

Om spelare fortsätter flytta som Bosman blir konsekvensen att balansräkningarna blir sämre och spelarlönerna sänks. 

Olof Lundh går till attack på SEF i sin krönika efter det att deras ordförande Lars Christer Olsson påtalat att spelare som väljer att inte förlänga avtal för att kunna gå som Bosman, dvs utan ersättning till klubben, är osolidariska och att det hotar Svensk Fotboll.  

Ska äga mervärdet av produktionskapitalet

Lundh drar sig inte för insinuationer om skattefiffel av den typ som har Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg som föredöme i den här krönikan. Förvånad blir man, Lundh är nog den sista jag trodde var marxist.

Elitidrottens gissel är Marx principer att arbetarna (spelarna) skall äga mervärdet av produktionskapitalet. Konsekvensen är att spelarna tjänar 90 öre per ny omsättningskrona medan klubbarna går back.

Maktbalansen liknar det som byggfacket försöker uppnå, Byggnads har dock dissat Marx på oklara grunder och valt Don Vito Corleone som sin ideologiska företrädare. Här kan man misstänka att spelaragenterna valt Corleonemodellen medan spelarna kör Marx, de senare får dock anses vara mindre ideologiskt skolade. Det skadar svensk fotboll. 

Grundläggande parametrar

Spelarna har dock inte förstått vissa grundläggande parametrar, dvs att deras agerande skadar dem själva som kollektiv (som alltid inom marxismen). Det är inte så underligt, det är förståeligt när det gäller spelarna. 

Problemet med svensk fotboll är:

A: Klubbarna omsätter för lite

B: Klubbarna tjänar för lite.

C: Fotbollen är för dålig.

C beror helt på A och B.

Nedåtgående spiral

Om utvecklingen med att spelarna väljer att gå som Bosman fortsätter så blir konsekvensen att balansräkningarna blir sämre och vinster från spelarförsäljning uteblir. Då måste de allsvenska klubbarna sänka spelarlönerna som andel av omsättning, gissningsvis ner från dagens ca 60 procent till 50 procent eller därunder.

Då utvecklas Allsvenskan åt fel håll och får problem att attrahera publik.

Att agenterna struntar i såväl fotbollen som det långsiktigt viktiga för spelarna får vi leva med. Däremot är det bra att Lars Christer Olsson säger ifrån.

Starkare vid avtalsförhandlingar

Utvecklingen av svensk fotboll handlar om ekonomiskt starkare klubbar. Så enkelt är det.

EU:s principer om fri rörlighet är självfallet något positivt och jag har på principiella grunder försvarat Bosman-domen. Det föreligger dock fortfarande avtalsfrihet och här måste klubbarna vara starkare i att skydda sina rättigheter. 

Men Lars Christer Olsson gör alldeles rätt som lyfter frågan. Här har arbetsgivarkollektivet all anledning att se till att maktbalansen på den här marknaden inte fortsätter att utvecklas åt fel håll.

Dan Persson

Martin Berglund (inte verifierad)

fre, 2014-03-28 19:03

1. Jag citerar mig själv på min

Jag citerar mig själv på min egen blogg: Om vi ska fortsätta utvecklas (rent ekonomiskt, vilket jag antar han egentligen syftar på här) är det viktigt att INTE bli beroende av spelarförsäljningar. Det blir färre och färre övergångar med pengar inblandade i Europa. Det är en extremt risktagande strategi att räkna med att sälja spelare dyrt till Europa i dagens ekonomiska klimat. Om allsvenska klubbar ska utvecklas ekonomiskt måste de se till att öka sponsorintäckterna, att höja merförsäljningen på arenorna (utan plast), att höja publiksiffrorna (och, ja det går oavsett spelkvalitet) och så vidare.

Henrik (inte verifierad)

fre, 2014-03-28 21:18

2. Olsson påtalar inte, om du

Olsson påtalar inte, om du läser Lundh lite noggrannare. Tvärtom uppmanar han till lagbrott och till att spelarna absolut inte ska göra som han själv gjort, dvs söka maximal ekonomisk vinning för personlig del. Dessutom, nämn en svensk klubb som inte själv tar in spelare som Bosman. Solidaritet är ingen enkelriktad gata. Att dra in marxism i sammanhanget är ren och skär dumhet då ingen tvingar klubbarna att betala de löner de faktiskt gör. En elementär del i marknadsekonomi är utbud och efterfrågan. Alltså, för att minska sina utgifter tar klubbarna spelare som Bosman, men du tycks anse att det endast är spelarna som ska ta ansvar för det förhållandet. Att svensk fotboll, med dina ord, är för dålig, beror övervägande på demografi och klimat. Ett land med nio miljoner invånare och vinter 6-8 månader om året producerar för få spelare och har för liten publik för att hävda sig på den mest globala av marknader. Faktum är att idrott generellt är en dålig affär. Det funkar i USA därför att man har ett monopol och där ägarna år ut och år in lyckas rädda sig själva från dåraktiga finansiella beslut (för höga löner till otillräckliga spelare, googla NY Knicks) med kollektivavtal - vem är marxist där?

Olle J. (inte verifierad)

lör, 2014-03-29 11:10

3. Vad har don Corleone och ett

Vad har don Corleone och ett pejorativt nyttjande av Karl Marx och marxism med en seriös analys av lönebildningen inom svensk fotboll att göra? Föga, det bara förvirrar, får det hela att bli klumpigt och fokus hamnar på grumliga normativa uppfattningar från skribentens sida.

Lelle Writer (inte verifierad)

lör, 2014-03-29 17:38

4. Fotboll är utbud och

Fotboll är utbud och efterfrågan och marknadsekonomi i kvadrat. Alltså så långt planekonomi och Marx man kan komma. Eftersom idrottens resultat ligger i placering, och inte ekonomisk vinst, så kommer klubbarna att fortsätta överinvestera. Sen grejar det sig alltid, till skillnad mot företag som går i konkurs.

Jonas E (inte verifierad)

mån, 2014-03-31 23:46

5. Både LCO och Dan P har

Både LCO och Dan P har förstås rätt. De kan sin idrottsekonomi. Till skillnad från sportjournalister, agenter och fotbollsspelare. Men bäst kan Kristof Vogel. Också bäst på att förklara. Här: http://tinyurl.com/qgv5fdz. Agenter och spelare är så giriga att de inte förstår sitt eget bästa ens. Skrattretande.

Albin (inte verifierad)

ons, 2014-04-02 10:12

6. Kopierat från min kommentar

Kopierat från min kommentar på FotbollDirekt: Var detta ett argumenterande mot marxism eller mot spelare som vill gå som bosman? Det går inte att vara trovärdig om man antar så färgade politiska ställningstaganden och skriver om dem som en absolut vedertagen sanning. Denna text framstår som ett sågande längs spelarnas fotknölar. Danne Persson hävdar att spelare generellt är dumma och obildade och bör yttra sig därefter (dvs inte alls). Jag tar mig friheten att anta att Danne ogillar att de organiserar sig i marxistiska fackföreningar också. Personligen tror jag inte heller att bosmandomen gynnar vare sig spelare eller klubbar på lång sikt. Men det går att skriva om och argumentera för detta på ett betydligt proffsigare sätt, som exempelvis Osynliga handen (aka Kristof Vogel) gjort: http://www.offside.org/kristof...

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen