Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Annars, som att be om problem

Fler måste vilja mer. Dvs att motionera. Bara en stunds promenad dagligen förbättrar hälsan och inte nog med det, kostnaderna för samhället minskar avsevärt när färre personer blir sjuka. Foto: Janerik Henriksson , TT

 

Ulf Ekelund, som är professor vid idrottshögskolan i Oslo har lett en tolvårig studie där över 300 000 individer har följts i just tolv år. Det är den största studien inom EU någonsin och har genomförts tillsammans med flera universitet och är vetenskapligt belagd.

Resultatet är att daglig aktivitet är vår primära hälsofaktor. Faktiskt långt viktigare än övervikt som vi tidigare trott varit det mest farliga. Att inte träna är dubbelt så farligt. Det hade vi väl alla på känn men nu är det bevisat.

Finns bara en lösning

Det intressanta är att jag bara hittar ett förbund som aktivt använder den här typen av studier och resultat i sitt opinionsbildande arbete och det är golfförbundet.

Vårt största hot mot samhället är inte islamistiska terrorister eller Vladimir Putin. Det är vällevnad. Hotbilden är kommunalskatter på +50 kronor per tjänad hundralapp för att hantera snabbt ökande kostnader för äldrevård, sjukvård, sjukskrivna med mera om 20 år. Då slutar samhället fungera eftersom incitamenten för att arbeta blir för dåliga. 

Den här rapporten såväl som ett tjog andra påvisar att enda lösningen är träning och en aktiv befolkning.

Oavsett ålder, alla gynnas

Entydiga andra undersökningar påvisar att barn och ungdomar behöver träning för att utvecklas och att barn som tränar klarar skolan bättre såväl som undviker barnfetma.

Det är lika uppenbart om man studerar utvecklingen de senaste tio åren att politiker och media ändrat sin syn på idrotten. 

Ändå är golfförbundet i stort sett ensamma om att kommunicera samhällsnytta. Resten av idrottsrörelsen är 100 procent fokuserad på att försvara den ideella föreningen istället för verksamheten. Allihopa hamnar i reaktiva situationer i media, senast om elitsatsning.

Halva befolkningn är la... mindre aktiva

SGF gör det bra, man har kvar att göra för att få klubbarna att sälja det nya istället för det gamla. Men det man gör är av hög kvalitet och det som krävs är att man fortsätter tillräckligt länge. Sen löser inte golfen alla problem ensamma. 

Vi har halva befolkningen som inte tränar tillräckligt.

Det är i stor utsträckning en klassfråga. Golf är medelklass, dvs vi som redan tränar i stor utsträckning. Golf finns inte i de länder som de flesta nysvenskar kommer ifrån. Övriga idrotter är nästan genomgående verksamheter där man är med för att bli elit och startar som ung. Det krävs rätt mycket utveckling. 

Men läget är faktiskt bättre än någonsin.

Idrottsrörelsen har aldrig haft så goda förutsättningar att få väsentligt ökade bidrag genom att påvisa samhällsnytta. Men utöver golfen som redan gått från traditionell idrott till ren breddverksamhet så är det alltför tunt.

Annars har vi inte råd

Det behövs ett helt nytt sätt att agera. Vare sig RF eller enskilda förbund kommer på egen hand att klara att förändra bilden och verksamheten så att idrotten blir den aktör som löser vårt största hot.

Notera att jag inte primärt agerar för ökade bidrag till idrotten. Jag agerar för att vi skall ha råd bevara välfärdssamhället och då krävs det ökade bidrag för att idrotten skall kunna göra mer. Samhällets vinster blir enorma så oroliga skattebetalare behöver inte bekymra sig.

Nu når idrotten inte ut och det man kommunicerar är helt andra saker än de som kan få ett genomslag. Det här behöver man ändra på¨.

Det finns lösningar

Mitt förslag är att RF och de fem största förbunden bildar en gemensam tankesmedja, enligt samma mönster som partier, fack och andra funnit så effektiv.  

Tankesmedjan måste vara fristående med en uppdragsbeskrivning som tillåter en pragmatisk syn. Att använda en tankesmedja för att försvara de gamla modellerna vore ren kapitalförstöring.

Att forskning och skribenter finns visar om inte annat listan på krönikörer på Idrottens affärer. 

Uppdraget blir rätt enkelt att beskriva.

• Påvisa för politiker, media, allmänhet att idrott är livsviktigt för samhälle och att idrott levererar väsentligt lägre kostnad för samhälle för små pengar.

• Påvisa för idrottsrörelsen att det finns pengar att tjäna som ger överlevnad om man är beredd att förändra sig.

Inte intresserad? Då borde du...

Verksamheten måste vara totalt fristående. En styrelse som bara arbetar med principer utöver kontroll av bokföring. Gillar man inte det som sker har man bara alternativen byta personal eller lägga ned.

Sen är beslutet inte enkelt. Det blir ett erkännande av att man själv inte når ut. Det är ett erkännande att förändringstakten varit för låg. Det blir ett erkännande att strategin inte har fungerat i tiotalet år.

Jobbigt blir det ur alla perspektiv. Men, om nu enda alternativet är att fortsätta som tidigare trots att man vet att det inte fungerar så kan man kanske överväga det man inte vill överväga. 

Dan Persson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

r b (inte verifierad)

fre, 2015-01-23 20:08

1. så väl tänkt och skrivet, ja

så väl tänkt och skrivet, ja ! men inte de fem största förbunden, ingen fotboll eller ishockey ...

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 13:44

2. Vilken pajas! Det här var det

Vilken pajas! Det här var det värsta jag sett på länge

thomasejd

ons, 2015-02-25 12:44

3. En avsikt med kommentarer är

En avsikt med kommentarer är att skapa diskussion och meningsutbyte. Med "vilken pajas" saknas det grundläggande - varför tycker du det? Och vad gäller, enligt dig, i stället? Thomas Ejderhov, IA

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.