Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det finns värre problem…

Idrott i dag handlar om ett vi svettas för vår egen skull och på egna villkor samtidigt som gemenskapen är viktig. Det gäller både ungdomar och äldre. Foto: Malin Hoelstad, TT

 

SR P1 går vidare på samma spår.  Nu ställer de Korpen (som ingår i RF) mot specialförbunden vilket inte är relevant. Hade de tittat på Friskis&Svettis (som också ingår i RF) hade de sett samma sak där.

En dag som denna när man skall svälja att företrädare för statsradion försvarar terroristerna i Paris och sedan tvingas pudla (se Alice Petréns uttalande i Studio Ett) känns det extra jobbigt med att få en så skev och snedvriden bild av idrottens utveckling som den P1 presenterar. Den skadar idrotten på ett orättvist sett. Vi kritiserar ofta idrotten men förhoppningsvis utifrån en korrekt helhet och konstruktivt.

Bevisat på 3 500 sidor

Det är av statlig myndighet i närtid belagt med all statisk signifikans att andelen ungdomar som slutar idrotta på grund av elitsatsning/toppning är 3 procent. Finns på www.mucf.se 

Utredningen är vetenskaplig, omfattar drygt 350 sidor, tyvärr skriven på ett nog så akademiskt sätt att den inte når ut i dagens snuttifierade medievärld. 

Idrottsrörelsen vet sedan tiotalet år att för tidig elitsatsning och toppning helt saknar vetenskapligt stöd och är kontraproduktivt.

Det är dessutom inte bara de barn som vid en given ålder inte anses bra nog som slutar, även deras kompisar som är bra nog lägger av när kompisgrupper splittras. RF, förbund och föreningar lägger massor av tid på att föra ut detta.

Felaktiga påståenden

Problemet med tiotusentals ledare som byts ut i stor utsträckning (man är i princip ledare så länge det egna barnet spelar i laget), är att nå ut till alla. Som med journalister, läkare, politiker så också med ungdomsledare. De tio procent sämsta av dem är inte bra nog. För ungdomsledarna är alternativet att barnen inte idrottar i nio av tio fall sämre än att 10 procent av barnen inte får idrotta. Det finns inget överutbud av idrottsledare direkt.

Här finns många felaktiga beslut som skall kritiseras så de rättas till, men det här är inte grund för att kritisera idrottsrörelsen eller felaktiga påståenden om att toppning är en viktig anledning till att ungdomar lämnar, i synnerhet inte när ungdomarna fortsätter idrotta i Korpen, Friskis eller på kommersiella gym. 

Idrottsrörelsen har att hantera både bredd och elit. Här finns organisationer som Korpen och Friskis där de som vill spela fotboll på kul utan allt för mycket träning eller de som idrottar bara för sitt eget välbefinnande kan finna en plats utan stora kostnader. 

Fler tränar mer

Väldigt många föreningar i de mer traditionella specialförbunden har verksamhet med bredd som fokus. Tar vi golfen är tävlandet, borträknat en procent av golfarna, mer att se som någon form av nyttigare mingel och 70 procent tävlar aldrig. 

All konditionsidrott likaså där man tränar med mål som viktnedgång eller att klara Vasaloppet, snarare än att vinna.

Tittar vi på totalen så har antalet svenskar som tränar en gång i veckan eller mer ökat med 30 procent de senaste tio åren. Det som är ett samhällsproblem har alltså minskat i omfattning. Tidigare larmrapporter om extremt höga kostnader för äldrevård har mildrats eftersom dagens 70-åringar är väsentligt friskare än 70-åringar för tjugo år sedan, ökningstakten för barnfetma har minskat.

Skapar felaktig bild

Om nu statsradion vill belysa i sammanhanget oväsentliga frågor så har de sin fulla rätt att göra så. Jag har inte ens rätten att klaga då vi i avsaknad av tv-mottagare inte ens betalar för det i stora drag förnämliga P1 som jag lyssnar på många av dygnets timmar.

Men de skapar en bild hos lyssnarna som är korrekt i sak, men i sitt sammanhang och med ett perspektiv är gravt missledande.

En läkare som har en patient med brutet ben och nageltrång bör inte lägga sitt fokus på nageltrånget. P1 slår in öppna dörrar, men den bild de skapar skadar idrotten.

Jag har ingen anledning att försvara RF och mina läsare vet att när jag anser det befogat är jag snabb att kritisera både RF, enskilda specialidrottsförbund och föreningar. 

Inte annat än för egen skull

Bilden av idrotten är delvis självförvållad på grund av tidigare brister i kommunikation och kvarhållande vid gamla strukturer. Jag blir trots detta ledsen över att idrottsrörelsen blivit lovligt byte i media. Det är trist att all den samhällsnytta idrotten skapar idag inte finns i medvetandet hos vare sig media eller politiker.

Att idrotten skall tävla är en självklarhet. Problemet vi står inför nu är att det samhället vill betala för är folkhälsa, dvs bredd.  För de kommersiella elitidrotterna är det här inget problem, men det är ett gigantiskt problem för de icke kommersiella elitidrotterna.

Men för ungdomar och vuxna finns ett stort utbud av idrott som inte strävar efter elit både inom rörelsen och utanför den.

Felprocenten oundvikliga

80 procent av alla ungdomar i åldern 7-14 är med i minst en idrottsförening. Ur det perspektivet är det osannolikt att inte idrottsrörelsen gör väldigt mycket bra. Det är också osannolikt att inte den absoluta majoriteten av ungdomarna tycker tävlandet är något väldigt roligt. Annars hade de lämnat.

När jag var ung så prövade Unga Örnar med den typ av idrott som vissa av radions sagesmän förordat bildlikt. Unga Örnar införde fotboll utan mål för att det inte skulle vara så elitistiskt. Det var inte roligt. 

För att repetera, de stora hoten mot idrotten är de Digitalisering, Urbanisering och rörelsens oförmåga att förändra sig i samma takt som samhället. I de sammanhangen är de problem som P1 pekar på ointressanta.

Dan Persson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Björn Sundberg (inte verifierad)

lör, 2015-01-10 16:26

1. Vad som också är viktigt att

Vad som också är viktigt att få med i diskussionen om idrott för alla - motions- och breddidrott - är den roll som motion spelar för att motverka vällevnadssjukdomar och för det allmänna välbefinnandet. Positiv kurva nu men finns mer att göra. Det är en mkt stor utmaning med tanke på den demografiska utvecklingen där gruppen äldre växer kraftigt och den skattefinansierade välfärden sätts på prov om vårdkostnaderna ska kunna hållas i schack. Här finns en väldigt tydlig skillnad mellan olika samhällsgrupper. De som tillhör medelklass, övre medelklass och uppåt "tränar" som en tydlig del av det egna livsprojektet och för det egna välbefinnandet. Och som postmodernistiskt fenomen. Medan lägre medelklass och nedåt, om vi nu ska beskriva det så, rör på sig mer för att det är kul dvs deltar i Korpidrott etc. Det är en väldigt tydlig skillnad som vi fick fram vid olika undersökningar för cirka tio år sedan då jag var informationschef på Korpen. Om man ska göra en vettig analys av vad idrotten bidrar med i den sociala ekonomin är det perspektivet viktigt att ha med. Att ställa kategoriförbund mot breddförbund är inget vi vill ha tillbaka. Det har vi redan haft historiskt då Ingemund Bengtsson slog näven i bordet och krävde samordning dvs att breddförbunden skulle ingå i RF - efter starka konflikter mellan de olika grupperingarna. Med den historiken är det också kul att konstatera att Korpens fd långvarige ordförande Tommy Ohlström nu kan bli ordförande för RF. Nu ska jag strax också ta del av P1-reportaget. mvh/Björn

Charlotte Lundgren (inte verifierad)

sön, 2015-01-11 23:22

2. Vilken är rapporten du

Vilken är rapporten du refererar till? Vill gärna läsa i sin helhet.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. 

Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.

I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.