Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Men Malmö måste få sällskap

MFF:s avancemang till slutspelet i Champions League gynnar hela allsvenskan och intresset, menar Dan Persson. Foto: Andreas Hillergren, TT

 

Det är bara att gratulera MFF till Champions League. Hårt arbete, kompetens och ordning och reda på ekonomin är alltid framgångsfaktorer.

Det är självfallet bra för Allsvenskan att MFF får in ytterligare en förmögenhet genom deltagande i det penningstinna CL.

Det vi nu behöver för att de här framgångarna skall framtidssäkras för svensk fotboll är tre till fem lag med +200 miljoner i omsättning. Då kan ett lämpligt mål vara att ett svenskt lag vartannat år är med i CL gruppspel.

Annars bara tillfälligt

Med tre-fem lag på den nivån inom fyra-fem år kommer de att kunna sporra varandra och höja kvaliteten på spelartrupperna. En spelartrupp som dessutom rent matematiskt skall räcka för att slåss om CL och platser i Europaligan. 

Om vi inte lyckas med det är risken stor att MFF dras ned mot de andra då det blir mycket svårt att ensamt ligga kvar på den nivån med ett motstånd som är för dåligt.

Vi kan se i de flesta ligorna att de har ett kluster med ett antal lag på en väsentligt högre nivå. Vi kan se att lagen i två-tre kluster under åker med uppåt med samma procentantal i tillväxt.

Lika stort som för åtta lag

MFF omsatte i fjol lika mycket som de åtta lagen (halva allsvenskan) med lägst omsättning hade tillsammans (exklusive spelarförsäljning), i år kan det bli lika mycket som nio lag.

Ojämlikheten är redan idag stor och vi vet att det på en tioårsperiod finns en 93 procent hög korrelation mellan omsättning och tabellplacering.

Vi har redan idag ett litet antal lag som vinnare av Allsvenskan de senaste tio åren och samma gäng med något undantag varje år i toppen.

De lag som har bäst ekonomiska förutsättningar att vara med i ett kluster som om fyra-fem år kan omsätta 200 miljoner är i första hand AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och Djurgården. Norrköping, Kalmar, Halmstad och Hammarby har upptagningsområde nog men en längre resa.

Notera ekonomiska förutsättningar, jag kan som de flesta vet ingenting om sportsliga förutsättningar.

Konsekvensen av TV-avtal

Sen kan det bli så illa, bland annat utifrån Premier Leagues nya tv-avtal att spelarlönerna drar iväg, dvs även omsättningsökningar som är fantastiska räcker inte för att höja nivån på spelartruppen. Dvs att Allsvenskan måste upp i omsättning av både defensiva och offensiva skäl.

Sportsligt så finns det varje år ett antal lag som överpresterar relativt omsättning och några som underpresterar, även om vi har samma gäng i toppen sett över tid så är det alltid spännande nog ett enskilt år. 

Förutsättningarna för att nå ökad omsättning är goda. Det som behöver ske är att nå nya grupper sällan-besökare som redan är intresserade av fotboll. De har mer fokus på bekvämlighet och service än hard core-supporters, en halvtimmes försening p.g.a bengaler är inget som lockar dem som ett exempel. 

Hard core-supporters måste också respektera att de här besökarna har andra intressen än bara fotboll och sällan-besökarna måste respektera hard core-supporters som står för en mycket stor del av upplevelsen med stämningen på arenan. 

Måste nå flera målgrupper

En förutsättning för ökade matchdagsintäkter är flera olika målgrupper på arenan. Det har vi idag men vi måste öka antalet sällan-besökare då de dels kan och vill betala mer och det med 47 procents beläggning finns gott om plats för dem.

Några reflektioner över Malmös framgångar ekonomiskt så är det tre saker jag tycker sticker ut.

Med dagens räntor skall arenan bara amorteras ned om skulderna överstiger ca 70 procent av marknadsvärdet på arenan som eftersom det inte finns så många köpare beräknas med en direktavkastning på exempelvis sju procent. Här ser jag hellre fortsatt satsning på att förbättra arenaupplevelsen än amortering för jag bedömer det vara lönsamt.

I en guldsits

Satsning på ungdomar är klockrent rätt för en förening som MFF. Fler ungdomar i träning längre upp i åldrarna, samverkan med fler mindre föreningar i Skåne som säkrar högre kvalitet på ungdomsträning ger på sikt god utdelning.

UEFA:s nya regler för finansiering av spelare riskerar ge MFF så stora fördelar framför lag med begränsat eget kapital att allt annat än SM-guld varje år blir ett misslyckande.

Men det MFF och svensk fotboll mest behöver är tre-fem lag till som tar sig upp mot 200 miljoner i omsättning. Vi kan nå dit och då når vi alla andra mål också.

Dan Persson

Rickard (inte verifierad)

ons, 2015-08-26 21:49

1. Bra för Allsvenskan OM tre

Bra för Allsvenskan OM tre till fem lag till lyckas? Tror du på detta själv? Det här var inget annat än döden för Allsvenskan. AS som produkt är rätt usel. Det som gör den grym är publiksnittet. Ett publiksnitt som är beroende av ett intresse. Var kommer intresset in nu när det blir en ettlagsliga? Malmö kan dominera totalt i många år nu och publiken kommer att ledsna. Bara att titta mot Norge. Rosenborgs dominans gynnade ingen annan klubb mer än deras egen och vi kommer att se samma resultat här. Nu kan man inte ens behålla sina bästa spelare längre trots år av CL pengar och oljemiljoner. Dom bästa hamnar först i Sverige innan de slussas vidare. Så med 99% säkerhet. Detta kommer bara gynna Malmö och döda Allsvenskan och intresset.

Mårten Skog (inte verifierad)

tors, 2015-08-27 11:54

2. En fundering, borde inte BK

En fundering, borde inte BK Häcken vara med på listan? Num. 1 gällande soliditet 74%, Num. 1 gällande balanslikviditet 3.9, Topp 3 gällande intäkter (inkl Gothia Cup) men likväl en intäkt. Dessutom är klubben klar två:a efter min egen klubb gällande pengar på kontot. Att du nämner HBK, inget ont om den klubben, känns inte seriöst med tanke på HBKs usla ekonomi.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.