Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Men Malmö måste få sällskap

MFF:s avancemang till slutspelet i Champions League gynnar hela allsvenskan och intresset, menar Dan Persson. Foto: Andreas Hillergren, TT

 

Det är bara att gratulera MFF till Champions League. Hårt arbete, kompetens och ordning och reda på ekonomin är alltid framgångsfaktorer.

Det är självfallet bra för Allsvenskan att MFF får in ytterligare en förmögenhet genom deltagande i det penningstinna CL.

Det vi nu behöver för att de här framgångarna skall framtidssäkras för svensk fotboll är tre till fem lag med +200 miljoner i omsättning. Då kan ett lämpligt mål vara att ett svenskt lag vartannat år är med i CL gruppspel.

Annars bara tillfälligt

Med tre-fem lag på den nivån inom fyra-fem år kommer de att kunna sporra varandra och höja kvaliteten på spelartrupperna. En spelartrupp som dessutom rent matematiskt skall räcka för att slåss om CL och platser i Europaligan. 

Om vi inte lyckas med det är risken stor att MFF dras ned mot de andra då det blir mycket svårt att ensamt ligga kvar på den nivån med ett motstånd som är för dåligt.

Vi kan se i de flesta ligorna att de har ett kluster med ett antal lag på en väsentligt högre nivå. Vi kan se att lagen i två-tre kluster under åker med uppåt med samma procentantal i tillväxt.

Lika stort som för åtta lag

MFF omsatte i fjol lika mycket som de åtta lagen (halva allsvenskan) med lägst omsättning hade tillsammans (exklusive spelarförsäljning), i år kan det bli lika mycket som nio lag.

Ojämlikheten är redan idag stor och vi vet att det på en tioårsperiod finns en 93 procent hög korrelation mellan omsättning och tabellplacering.

Vi har redan idag ett litet antal lag som vinnare av Allsvenskan de senaste tio åren och samma gäng med något undantag varje år i toppen.

De lag som har bäst ekonomiska förutsättningar att vara med i ett kluster som om fyra-fem år kan omsätta 200 miljoner är i första hand AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och Djurgården. Norrköping, Kalmar, Halmstad och Hammarby har upptagningsområde nog men en längre resa.

Notera ekonomiska förutsättningar, jag kan som de flesta vet ingenting om sportsliga förutsättningar.

Konsekvensen av TV-avtal

Sen kan det bli så illa, bland annat utifrån Premier Leagues nya tv-avtal att spelarlönerna drar iväg, dvs även omsättningsökningar som är fantastiska räcker inte för att höja nivån på spelartruppen. Dvs att Allsvenskan måste upp i omsättning av både defensiva och offensiva skäl.

Sportsligt så finns det varje år ett antal lag som överpresterar relativt omsättning och några som underpresterar, även om vi har samma gäng i toppen sett över tid så är det alltid spännande nog ett enskilt år. 

Förutsättningarna för att nå ökad omsättning är goda. Det som behöver ske är att nå nya grupper sällan-besökare som redan är intresserade av fotboll. De har mer fokus på bekvämlighet och service än hard core-supporters, en halvtimmes försening p.g.a bengaler är inget som lockar dem som ett exempel. 

Hard core-supporters måste också respektera att de här besökarna har andra intressen än bara fotboll och sällan-besökarna måste respektera hard core-supporters som står för en mycket stor del av upplevelsen med stämningen på arenan. 

Måste nå flera målgrupper

En förutsättning för ökade matchdagsintäkter är flera olika målgrupper på arenan. Det har vi idag men vi måste öka antalet sällan-besökare då de dels kan och vill betala mer och det med 47 procents beläggning finns gott om plats för dem.

Några reflektioner över Malmös framgångar ekonomiskt så är det tre saker jag tycker sticker ut.

Med dagens räntor skall arenan bara amorteras ned om skulderna överstiger ca 70 procent av marknadsvärdet på arenan som eftersom det inte finns så många köpare beräknas med en direktavkastning på exempelvis sju procent. Här ser jag hellre fortsatt satsning på att förbättra arenaupplevelsen än amortering för jag bedömer det vara lönsamt.

I en guldsits

Satsning på ungdomar är klockrent rätt för en förening som MFF. Fler ungdomar i träning längre upp i åldrarna, samverkan med fler mindre föreningar i Skåne som säkrar högre kvalitet på ungdomsträning ger på sikt god utdelning.

UEFA:s nya regler för finansiering av spelare riskerar ge MFF så stora fördelar framför lag med begränsat eget kapital att allt annat än SM-guld varje år blir ett misslyckande.

Men det MFF och svensk fotboll mest behöver är tre-fem lag till som tar sig upp mot 200 miljoner i omsättning. Vi kan nå dit och då når vi alla andra mål också.

Dan Persson

Rickard (inte verifierad)

ons, 2015-08-26 21:49

1. Bra för Allsvenskan OM tre

Bra för Allsvenskan OM tre till fem lag till lyckas? Tror du på detta själv? Det här var inget annat än döden för Allsvenskan. AS som produkt är rätt usel. Det som gör den grym är publiksnittet. Ett publiksnitt som är beroende av ett intresse. Var kommer intresset in nu när det blir en ettlagsliga? Malmö kan dominera totalt i många år nu och publiken kommer att ledsna. Bara att titta mot Norge. Rosenborgs dominans gynnade ingen annan klubb mer än deras egen och vi kommer att se samma resultat här. Nu kan man inte ens behålla sina bästa spelare längre trots år av CL pengar och oljemiljoner. Dom bästa hamnar först i Sverige innan de slussas vidare. Så med 99% säkerhet. Detta kommer bara gynna Malmö och döda Allsvenskan och intresset.

Mårten Skog (inte verifierad)

tors, 2015-08-27 11:54

2. En fundering, borde inte BK

En fundering, borde inte BK Häcken vara med på listan? Num. 1 gällande soliditet 74%, Num. 1 gällande balanslikviditet 3.9, Topp 3 gällande intäkter (inkl Gothia Cup) men likväl en intäkt. Dessutom är klubben klar två:a efter min egen klubb gällande pengar på kontot. Att du nämner HBK, inget ont om den klubben, känns inte seriöst med tanke på HBKs usla ekonomi.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen