Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Elitklubbar en verklig tillgång för en kommun

Ett elitlag på en ort skapar en mängd värden som ändå glöms bort av både media och politiker, skriver Dan Persson. Foto: TT

 

Av landets 290 kommuner strävar 289 efter tillväxt. Det är bara Sundbyberg där moderater, folkpartister (vägrar kalla dem för liberaler), C och MP strävar efter minskad tillväxt och färre jobb.

Av landets 290 kommuner är det få, väldigt få som har sådana villkor som krävs för tillväxt. Utöver de tre storstadsområdena är det i praktiken ett drygt tjugotal som har de förutsättningar som krävs idag för att vara ett regionalt kluster med egen tillväxtförmåga.

Med en från media, politiker, befolkning och i många fall även från klubbarna ensidig eller okunnig bild av vad elitidrotten tillför så hamnar vi genomgående fel när behovet och värdet av ett elitlag i den högsta serien i ishockey och fotboll och dess inverkan på tillväxt diskuteras.

Så stora skatteeffekter

En SHL-klubb omsätter i genomsnitt 140 miljoner kronor och ett allsvensk klubb i fotboll i genomsnitt ca 70 miljoner. Klubbarna är i sig medelstora företag med allt vad det innebär.

Tittar vi på antal anställda såväl som skatteandelen mellan upplevelseindustri dit elitidrotten hör och tillverkningsindustri så har man nästan dubbelt så många anställda per omsättningskrona och drygt dubbelt så hög skatteandel per omsättningskrona som industrin.

Klubben genererar genom sina anställda och event direkta skatteintäkter till kommun, landsting och stat i form av källskatter på löner, moms, energiskatter, alkoholskatter och arbetsgivaravgifter. 

Största mötesplatsen

Genomgående är summan av de direkta skatteintäkterna väsentligt högre än vad kommunen kan ha i kostnader för exempelvis arenafastigheter. Spelarna i en elitklubb hamnar garanterat på listan över den procent i kommunen som tjänar mest och det skapar självfallet mycket höga skatter också.

Hemmamatcherna är ofta de mest uppskattade eventen i omsättning såväl som publikantal på respektive ort. Bröd och skådespel åt folket myntade senator Juvenalis för 2000 år sedan, då handlade det om att undvika upplopp, nu är behovet av event växande och den exkluderande kulturen kan inte leverera så elitklubben tar ett stort ansvar för att ge befolkningen den upplevelse som de efterfrågar. 

Då 64 procent av besökarna väljer att äta utanför hemmet innanför match så skapar SHL och Allsvenskan nästan 3 miljoner krognotor varje år.  Även detta ger sysselsättning, skattekronor och förutsättningar för restaurangerna att överleva. 

PR och mötesplats

Elitklubben är också den som ger orten mest exponering allt annat lika. Går man igenom alla pressklipp (numer även de digitala) så ser man att elitklubben har genererat flest sådana då ortsnamnet nämnts och de få gånger det inte stämmer är det en extremt negativ händelse som orten förlorar på (Västerås eller Trollhättan) en enstaka gång som är alternativet.

Elitklubben är normalt också den största aktören vad gäller idrott för ungdomar på orten där elitspelarna är föredömen för ungdom. Idrottande ungdomar blir anställningsbara. Det värdet kan bara underskattas.

Elitklubben är också i normalfallet det i särklass största företagscommunityn på orten. Oavsett om man tycker om fotboll eller ishockey går man dit för att ens kunder, leverantörer och partners är där. Den här miljön skapar affärer och tillväxt.

Här är alla fördelar

För att sammanfatta. Elitklubbens uppdrag som den levererar är följande:

1. Skattebetalare och medelstort företag med 60-140 miljoner i omsättning

2. Viktig leverantör av eventutbudet som skapar attraktionskraft för ort

3. Stor aktör med ungdomsidrott i föreningen.

4. Lokalt föredöme för ungdom

5. Största Företags-Community på orten

6. Marknadsför varumärket kommunen, mer än någon annat.

7. Skapar gemensamhet och stolthet

Bara kaffepengar

Att media inte förstår det här är uppenbart, men om politiker inte förstår vad elitidrott skapar så blir det felaktiga beslut. 

Det vi kan vara 100 procent säkra på att om politiker vare sig förstår vad en elitklubb kan skapa såväl som vilka investeringar kommunen bör göra för att de skall klara sig så kommer de inte att göra det.

De så kallade besparingar kommunen då har gjort är kaffepengar i jämförelser med vad man förlorat.

Dan Persson

Fotbollens lobbyingarbete, för att fasa ut Riksidrottsförbundets, RF:s kritiserade bidragstak , har misslyckats. I stället föreslår Riksidrottsstyrelsen, RS, att ”taket” behålls men höjs från 10 till 12 procent. 

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. 

Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.

I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.