Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
En inte annat än väntad smäll
Bara att erkänna, jag hade fel. Min bedömning var att Friends skulle gå 200-230 miljoner kronor i förlust och nu kom beskedet att det slutar med 260 miljoner.
Vi bör komma ihåg att 200 miljoner i förlust var en förväntad nivå så länge balansräkningen ser ut som den gör och hyresintäkten är 0. På sikt kan man komma ner till ca 100 miljoner i förlust men lägre än så är inte möjligt utan att rekonstruera bolaget.
Det här visste alla
Alla visste redan när beslutet togs att man skulle få den här nivån på förlusterna. Beslutsfattarna valde dock att kommunicera något helt annat för att få igenom beslutet.
15 till 30 procent fel får ses som underkänt. Min förhoppning är att när jag väl fått läsa hela årsredovisningen så har man kostnadsfört en del av de förändringar som man gjorde tidigt våren 2015. Helst 39 till 69 miljoner.
Svenska Fotbollförbundet äger 22 procent av aktierna och 33 procent av förlusterna som en del av försäljning av 11 procent av aktierna i bolaget till Anders Sundström (rent formellt var det Folksam Sak, men de hade aldrig köpt om inte Sundström tvingat dem).
Nu meddelar fotbollförbundet att de bara står för 20 miljoner av förlusten, dvs någon annan bär 68 av de totalt 88 som 33 procent utgör.
Denna någon annan är förmodligen bröderna Paulsson i antingen Peab eller Fabege eller båda. De är på god väg att slå nytt svenskt rekord i sponsring av en idrottsrörelse. Trist bara att pengarna skapar så lite fotboll.
Synd om Solnas skattebetalare
Den totala kostnaden för fotbollförbundet om tio år riskerar att hamna på långt över en halvmiljard när investeringen i arenan skrivits ned och de förluster till och med idag fått plussas på med de kommande.
Solnas skattebetalare åker på 45 miljoner kronor till. De har dessutom stoppat in ett aktieägartillskott på 69 miljoner och sitter med borgensåtaganden på 297 miljoner. Solnas upparbetade förlust är då 144 miljoner plus investeringen på ca 270 miljoner som idag är värd en tredjedel.
Som vi spekulerat så hade Lagardére nollhyra första året de ägde driftbolaget. Är de så duktiga som vi förmodar kommer de om fem år att kunna betala 75-90 miljoner i hyra. Arenafastigheten kommer alltså aldrig att bli lönsam om man inte gör en planerad rekonstruktion.
En sådan gör väldigt ont initialt men är långsiktigt väldigt mycket behagligare.
Krävs många beslut
När Arenan är bokad till en knapp miljard kan hyran från Lagardére hamna på 7-9 procent , dvs acceptabla siffror för ägare till en kommersiell fastighet.
För att komma dit måste man då tvinga Swedbank att skriva av hälften av sina lån på 1,6 miljarder (motsvarar en smäll på 10 000 för en normalinkomsttagare i Sverige). Solna får pynta in sin borgen på 270 miljoner mot att Peab/Fabege köper deras aktier för 160 miljoner, fotbollförbundet säljer hälften av sina aktier för symboliskt belopp och Folksams ägare, dvs kunderna i det ömsesidigt ägda försäkringsbolaget får ta smällen på sina aktier när Peab/Fabege köper deras aktier för säg 10 miljoner. Jernhusen får göra samma. Peab/Fabege får skriva bort sina lån men äger å andra sidan 89 procent av en fastighet som nu kan bokas för säg 900 miljoner och nå lönsamhet.
På mycket lång sikt, typ 30-40 år kan den då öka i värde beroende på väsentligt fler Stockholmare, ökade markpriser och ökning av intäkterna för operatören.
Kaffepengar
För Jernhusen (statligt), Swedbank och Folksam är det här kaffepengar.
Solna kommer att få igen sina förluster (räkna med att de har borgen på 270) 144 i upparbetat, 69 i nytt aktieägartillskott, 270 i grundinvestering dvs totalt 800 miljoner kr i istoppat och ca 160 i värde, dvs netto 640 miljoner med råge genom ökat antal skattebetalare, sysselsättning, t-bana med mera. Det tar dock ett antal år.
För fotbollförbundet som på sikt vill ner till 11 procent och en maximal förlust att bära på 20 miljoner är då frågan om den kontrollposten har det värdet. På 15 år är det trots allt 100 till 300 miljoner som man får rätt många fotbollar för. Men normalt skall förlusten bytas mot vinst på fem år om man gör den här förändringen.
Fotbollförbundet bör dock notera att skall man vara trovärdig när man fattar beslut om klubbar har ekonomi för att klara elitlicenser bör ens egen balansräkning vara bättre.
Hoppbackarna ännu värre
Min egen åsikt är att ägarna skall forcera den här nedskrivningen/rekonstruktionen. När det gäller förstaplatsen på ekonomiska fiaskon för idrottsfastigheter är det min åsikt att vi skall låta Falun behålla den med sina hoppbackar. Görs det här skall fastigheten kunna gå runt om tre-sju år och efter fem år med vinst i fastigheten är resten glömt och det går att utveckla varumärket.
Men, vi har en stor fantastisk arena, förlusterna har varit exakt de förmodade, dvs ingen har gjort ett dåligt jobb. Det återstår bara två frågor. De är:
1: Hade fotbollförbundet kunnat få arenan tillstånd utan att riskera del av driftförlusterna genom att bara satsa sin inkomst från Råsunda?
2: Hade Solna sparat mer än en halv miljard om Anders Gustav inte gått bort och kommunen inte slutat som ägare av 16,6 procent i arenan?
Sedan tycker jag vi skall notera att bröderna Paulsson tar ett moraliskt ägaransvar som är värt all beundran. De är inga bankdirektörer.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten,
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar