Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

En inte annat än väntad smäll

Inte längre en arbetsplats utan möjlighet att hitta rätt. Nu står den nya jättegallerian Mall of Scandinavia, Quality Hotel Friends och Friends arena klar i Arenastaden. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Bara att erkänna, jag hade fel. Min bedömning var att Friends skulle gå 200-230 miljoner kronor i förlust och nu kom beskedet att det slutar med 260 miljoner. 

Vi bör komma ihåg att 200 miljoner i förlust var en förväntad nivå så länge balansräkningen ser ut som den gör och hyresintäkten är 0. På sikt kan man komma ner till ca 100 miljoner i förlust men lägre än så är inte möjligt utan att rekonstruera bolaget. 

Det här visste alla

Alla visste redan när beslutet togs att man skulle få den här nivån på förlusterna. Beslutsfattarna valde dock att kommunicera något helt annat för att få igenom beslutet.    

15 till 30 procent  fel får ses som underkänt. Min förhoppning är att när jag väl fått läsa hela årsredovisningen så har man kostnadsfört en del av de förändringar som man gjorde tidigt våren 2015. Helst 39 till 69 miljoner. 

Svenska Fotbollförbundet äger 22 procent av aktierna och 33 procent  av förlusterna som en del av försäljning av 11 procent  av aktierna i bolaget till Anders Sundström (rent formellt var det Folksam Sak, men de hade aldrig köpt om inte Sundström tvingat dem). 

Nu meddelar fotbollförbundet att de bara står för 20 miljoner av förlusten, dvs någon annan bär 68 av de totalt 88 som 33 procent  utgör. 

Denna någon annan är förmodligen bröderna Paulsson i antingen Peab eller Fabege eller båda. De är på god väg att slå nytt svenskt rekord i sponsring av en idrottsrörelse. Trist bara att pengarna skapar så lite fotboll.

Synd om Solnas skattebetalare

Den totala kostnaden för fotbollförbundet om tio år riskerar att hamna på långt över en halvmiljard när investeringen i arenan skrivits ned och de förluster till och med idag fått plussas på med de kommande.

Solnas skattebetalare åker på 45 miljoner kronor till. De har dessutom stoppat in ett aktieägartillskott på 69 miljoner och sitter med borgensåtaganden på 297 miljoner. Solnas upparbetade förlust är då 144 miljoner plus investeringen på ca 270 miljoner som idag är värd en tredjedel.

Som vi spekulerat så hade Lagardére nollhyra första året de ägde driftbolaget. Är de så duktiga som vi förmodar kommer de om fem år att kunna betala 75-90 miljoner i hyra. Arenafastigheten kommer alltså aldrig att bli lönsam om man inte gör en planerad rekonstruktion. 

En sådan gör väldigt ont initialt men är långsiktigt väldigt mycket behagligare.

Krävs många beslut

När Arenan är bokad till en knapp miljard kan hyran från Lagardére hamna på 7-9 procent , dvs acceptabla siffror för ägare till en kommersiell fastighet.

För att komma dit måste man då tvinga Swedbank att skriva av hälften av sina lån på 1,6 miljarder (motsvarar en smäll på 10 000 för en normalinkomsttagare i Sverige). Solna får pynta in sin borgen på 270 miljoner mot att Peab/Fabege köper deras aktier för 160 miljoner, fotbollförbundet säljer hälften av sina aktier för symboliskt belopp och Folksams ägare, dvs kunderna i det ömsesidigt ägda försäkringsbolaget får ta smällen på sina aktier när Peab/Fabege köper deras aktier för säg 10 miljoner. Jernhusen får göra samma. Peab/Fabege får skriva bort sina lån men äger å andra sidan 89 procent av en fastighet som nu kan bokas för säg 900 miljoner och nå lönsamhet.

På mycket lång sikt, typ 30-40 år kan den då öka i värde beroende på väsentligt fler Stockholmare, ökade markpriser och ökning av intäkterna för operatören. 

Kaffepengar

För Jernhusen (statligt), Swedbank och Folksam är det här kaffepengar.

Solna kommer att få igen sina förluster (räkna med att de har borgen på 270) 144 i upparbetat, 69 i nytt aktieägartillskott, 270 i grundinvestering dvs totalt 800 miljoner kr i istoppat och ca 160 i värde, dvs netto 640 miljoner med råge genom ökat antal skattebetalare, sysselsättning, t-bana med mera. Det tar dock ett antal år.

För fotbollförbundet som på sikt vill ner till 11 procent och en maximal förlust att bära på 20 miljoner är då frågan om den kontrollposten har det värdet. På 15 år är det trots allt 100 till 300 miljoner som man får rätt många fotbollar för. Men normalt skall förlusten bytas mot vinst på fem år om man gör den här förändringen. 

Fotbollförbundet bör dock notera att skall man vara trovärdig när man fattar beslut om klubbar har ekonomi för att klara elitlicenser bör ens egen balansräkning vara bättre.

Hoppbackarna ännu värre

Min egen åsikt är att ägarna skall forcera den här nedskrivningen/rekonstruktionen. När det gäller förstaplatsen på ekonomiska fiaskon för idrottsfastigheter är det min åsikt att vi skall låta Falun behålla den med sina hoppbackar. Görs det här skall fastigheten kunna gå runt om tre-sju år och efter fem år med vinst i fastigheten är resten glömt och det går att utveckla varumärket.

Men, vi har en stor fantastisk arena, förlusterna har varit exakt de förmodade, dvs ingen har gjort ett dåligt jobb. Det återstår bara två frågor. De är:

1: Hade fotbollförbundet kunnat få arenan tillstånd utan att riskera del av driftförlusterna genom att bara satsa sin inkomst från Råsunda?

2: Hade Solna sparat mer än en halv miljard om Anders Gustav inte gått bort och kommunen inte slutat som ägare av 16,6 procent i arenan?

Sedan tycker jag vi skall notera att bröderna Paulsson tar ett moraliskt ägaransvar som är värt all beundran. De är inga bankdirektörer.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Genom att integrera Holistals hälsotjänster med GolfStars erbjuds de nära 15 000 medlemmarna i Sverige en möjlighet att förbättra både sin fysiska och mentala hälsa. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.