Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

De utländska spelbolagen släpps in!

De svenska spelbolagen har försökt påverka spelregleringens utredare, Håkan Hallstedt, för att de utländska spelbolagen inte ska få ett ökat tillträde till den svenska marknaden. Men nu talar allt för att de släpps in med allt vad det innebär för bl a idrotten.

 

Omregleringen av spelmarknaden kommer att skada idrotten svårt. Hotet övergår till en realitet.

Onsdagen den 21:a september skriver ett tiotal ledare för ideella organisationer inklusive RF på Svd (klicka här) på temat att de nu, när det i praktiken är försent, inser att omregleringen av spelmarknaden, som den kommer att föreslås av utredaren Håkan Hallstedt kommer att skada de ideella organisationerna.

Självklart att idrotten skadas

Det har i praktiken varit fullständigt kristallklart sen utredningsdirektiven kom för ett år sedan så sent vaknar de ideella. 

Jag har inte räknat men jag torde ha skrivit tiotalet krönikor här under senaste året där mina slutsatser är att resultatet kommer att skada idrotten och folkrörelserna. 

Håkan Hallstedt, generaldirektör för Lotteriinspektionen som utredare är en oförvitlig tjänsteman. Statens skatteintäkter och Lotteriinspektionens tillsynsarbete går då naturligt före folkrörelsens behov.

Enda sättet att säkra statens skatteintäkter är att ge de utländska spelbolagen goda möjligheter att tjäna pengar på att skaffa sig en licens. Konsekvensen blir självfallet att folkrörelserna med sina begränsade resurser får en konkurrens som riskerar att döda dem. 

Men sossarna saknas

Det som förvånar i artikeln är att det saknas representant för regeringspartiet bland undertecknarna. S är genom sina bolag en stor aktör på spelmarknaden och deras spelintäkter är utöver statsbidragen enda skyddet de har mot att helt gå i LO:s ledband. 

Det är osannolikt att regeringen i slutändan lägger ett förslag som skadar partiet (har såvitt jag vet aldrig hänt förut).

Ur ett rent taktiskt perspektiv skulle därför resten av folkrörelserna redan dag ett tagit hand med S och agerat gemensamt. Då hade man haft goda chanser att nå framgång.

Nu är man blivande offer på statsbudgetens altare och det kan inte vara så kul för ledare för de stora förbunden och organisationerna att inse att de förminskats till en get. 

Lotteriinspektionen har förmodligen på egen hand infört regelverk som särskiljer digitala lotterier från fysiska. Syftet har primärt varit att hantera deras egen tillsyn. Här ligger en tanke om att en förenings verksamhet följer kommungränser. Det känns lika klokt som att anta att musik kräver en 78-varvs stenplatta och en trattgrammofon. 

Det är först och främst motstridigt all modern lagstiftning att ha olika regelverk för fysisk och digital verksamhet. Det är troligen mot EU lagstiftningen att ge aktörer som har tillstånd att bedriva fysiska lotterier förbud att bedriva digitala sådana.  

Vårt eget fel

Det är också genom typgodkännande av den tekniska lösningen enklare att utöva kontroll över de digitala. I dag är kontrollen obefintlig, här står minderåriga med kontanter i stökiga miljöer och säljer lotter idag och det blundar man för.

Tesen att Lotteriinspektionen skadar svensk folkrörelse är troligen sann. Det är på intet sätt att se som kritik av myndigheten. Myndigheter skall följa lagar och förordningar, huruvida det är bra eller dåligt för samhället ingår inte i myndighetens uppdrag.

Att regeringens (i samma utsträckning den förra som den nuvarande) agerande eller primärt brist på agerande i de här frågorna skadar svensk folkrörelse får vi leva med. Det är en del av vårt ansvar som medborgare när vi röstat fram dem.

Kunde ha gynnat folkrörelserna, men...

Den förra regeringen såväl som den nuvarande har haft gott om tid att införa förändrade regler som skulle stärka folkrörelserna (inklusive hästsporten och det egna bolaget Svenska Spel) inför en omregleringen. Det har man mycket medvetet skitit fullständigt i. 

Det jag varit rädd för från dag ett är på väg att bli sant. Förlorarna är folkrörelser och idrotten. 

Det är troligt att den ekonomiska skada regeringen nu glatt skapar för svensk idrott vida överstiger de i sammanhanget små tillskott i form av nya bidrag till idrotten som regeringen nu klappar sig för bröstet med.

Men ingen skugga må falla över utredaren. För en statstjänsteman så är statens bästa det enda uppdraget. Skall de utländska spelbolagen acceptera en hög skattesats så kan de inte drabbas av konkurrens från folkrörelser.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Göran Lantz (inte verifierad)

tis, 2016-09-27 11:52

1. Blir ett slag i luften.

Blir ett slag i luften. Varför skulle spelbolagen som redan idag finns på den svenska marknaden men registrerade i andra länder vilja betala skatt och licensavgifter i Sverige, när de kan fortsätta bedriva sitt spel i länder där de slipper det? De som väljer det kommer att få en konkurrensnackdel som gör att de inte kan lämna lika höga odds och vinster som de som stannar kvar utomlands, så det kommer inte att hända

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.