Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Inser Hallstedt konsekvenserna?
Just där det skapas mest spelmissbruk och där de inhemska folkrörelserna har svårast att konkurrera. Det är det stora bekymret.
Jag har varit på ett seminarium om omregleringen av spelmarknaden. Vilket i ordningen är jag osäker på, dock säker det är tvåsiffrigt i antal.
Något lyste och det var idrottens representanter med sin frånvaro. Ingen från idrotten var där vad jag kunde se.
Hur tänkte fotbollen?
Svenska Fotbollförbundet hade en debattartikel om att de ville ta över spel på fotbollen från Svenska Spel i förra veckan. Ingen funderade på hur man skall kunna tjäna pengar på stryktipset i en mördande konkurrens, 15-20 procent i skatt, omfattande kostnader för Compliance, licenskostnaden och de tekniska kostnaderna för att upprätthålla licensen.
Compliance är djävulens påfund som innebär att ett spelbolag med licens skall kunna dokumentera allt som sker på ett sådant sätt att de kan visa att de följer reglerna för licensen mot den myndigheten, de skall vidare mot Finansinspektionen påvisa att de följer reglerna för penningtvättslagstiftningen.
Compliance är dyrt, tråkigt, byråkratiskt och kostar nästan lika mycket om man är liten som om man är stor, dvs det är något som slår ut små aktörer.
Den svenska Finansinspektionen har tolkat lagen om penningtvätt på ett annat sätt än alla andra. En svensk aktör får därför högre kostnader för compliance på det området än en engelsk eller Maltabaserad aktör.
Kostnaden för Compliance ökar hela tiden, dels på grund av teknik men primärt på grund av att myndigheter hittar på nya saker och därför att de människor som kan tänka sig att arbeta med detta är av typen som aldrig någonsin skulle nöja sig med både hängslen och livrem.
Tänker på sina aktieägare
Copenhagen Economis, trovärdiga och erkända konsulter inom nationalekonomi, presenterade en utredning där de kommit fram till att 15-20 procent spelskatt var det område som gav mest kanalisation och mest pengar till staten. Målet är att plus 90 procent (egentligen 95) av spelet sker hos aktörer med licens när vi väl har ett licenssystem.
För hög skattesats, dvs över 20 procent, så vill inte de stora vara med och de små har inte råd (detta före tillkommande kostnader).
Pontus Lindwall, ordförande för Betsson, betonade dels att det var bra att de små aktörerna slogs ut. Han har nog studerat bankmarknaden där informella karteller och oligopol skapar mycket stora vinster för de största aktörerna så hans åsikt är befogad som omtanke om hans aktieägare.
Han betonade vidare att produktutbudet var lika viktigt när det gäller frågan om bolagen kommer att skaffa licens. Det betyder då på ren svenska att för spelbolagen är de lönsammaste spelen extremt viktiga.
Där skapas spelmissbruk
De råkar samtidigt vara de som skapar mest spelmissbruk och de spel som de inhemska folkrörelserna har svårast att konkurrera med. Utan de lönsammaste spelen är en spelskatt på 20 procent förmodligen för hög.
Tillkommande är en ökande risk (se skattemålet mot Friskis & Svettis, respektive moms för båtklubbar, fotbollen med flera) att skattebefrielse av de ideella svenska aktörerna ryker.
Här är förtexterna till Bosmandomen åter bakgrunden. Ständigt denna Bosman. Dvs EU och de svenska skattemyndigheterna följer det utslag som säger att huvudmannens organisationsform är oväsentligt. Om verksamheten är att jämställa med annan kommersiell verksamhet så skall den beskattas på samma sätt som sådan.
Med en reglerad spelmarknad är risken att de ideella organisationer som bedriver spelverksamhet också ses som lika med annan kommersiell verksamhet som hög.
Det blir en utslagning
Med tesen då, att Magdalena Anderssons revolver är riktad mot utredaren Håkan Hallstedt om att för låg skattesats är åt helvete för statsbudgeten (I sak är för hög det också, men det brukar socialdemokraterna inte bry sig om), så kan vi anta att Hallstedt landar på 17,5 procent med halvgardering med X för 20 procent.
Det leder till en utslagning av små aktörer och redan compliance kan försämra de ideellas konkurrenskraft dramatiskt. Kommer skatten att drabba dem så slås även de ut.
Med en förväntad konsolidering får vi tills slut ett oligopol.
Mina dystopiska förutsägelser kvarstår.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.