Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det var inget smart förslag...

Nja, moderaternas förslag med en ny myndighet en så kallad Barnidrottsman var nog inte så genomtänkt. Foto: TT

 

Att från politiskt håll sätta en överrock på vår största folkrörelse är ingen väg för att skapa ett bra samarbetsklimat.

Moderaterna med Saila Qvicklund föreslår en ny myndighet en så kallad Barnidrottsman för att få bukt med sexuella övergrepp inom idrotten.

Det förvånar mig, Saila Qvicklund är nog den riksdagsman som kan idrotten bäst, förstår idrottens samhällsnytta och organisationens struktur bättre än de flesta. Det här är ett dumt förslag av flera skäl.

Ingen vettig lösning

Till att börja med har RF såväl som alla specialförbund som föreningar att ta ansvar för ur man skall agera när misstanke uppstår. Föreligger sexuella övergrepp skall det polisanmälas och pedofiler får gärna låsas in till dess de accepterat kemisk kastrering i min bok.

Idrotten drivs idag som demokratisk folkrörelse. Att sätta en myndighet som med regleringar och förordnanden skall besluta om hur 20 000 föreningar, 70 specialförbund och RF skall arbeta på det här området är ingen väg framåt

Idén kan dock göra något för sysselsättningen eftersom vi behöver en förskoleombudsman, Unga Örnar-ombudsman, 4 H-ombudsman, Kyrkoombudsman, ungdomsgårdsombudsman och så vidare till dess vi har en ombudsman för varje större område där det finns barn och ungdomar. 

Vill man prioritera kan katolska kyrkan få vara först. Rent statistiskt så räddar vi flest barn den vägen. 

Större än ett idrottsproblem

Ämnet är för allvarligt för att raljera, men arbetet mot sexuella övergrepp på barn är något som inte kan isoleras till idrotten. De hemska övergrepp som Patrik Sjöberg utsattes för kan lika gärna ses som familjeövergrepp då det var hans styvfar som stod för övergreppen.

Vi strävar efter målet att minska antalet övergrepp på barn. Med en miljon barn och ungdomar inom idrotten kommer det självfallet alltid att finnas sådana övergrepp av rent volymmässiga skäl. Vi kan inte få bort dem, men vi kan minska antalet och måste göra allt som går för att göra så.

Då krävs funktionalitet och effektivitet, begrepp som tyvärr blivit motstridiga begreppet Myndighet. 

Anser man att vår största folkrörelse inte på egen hand kan agera med syftet att barn inte skadas eller utsätts för övergrepp bör man i första hand föreslå att allt stöd till idrotten dras in. Någon annan intellektuellt baserad slutsats går inte att komma fram till. 

Det här ska polisen sköta

När det begås övergrepp så är det polis och åklagare som skall agera. En Barnidrottsombudsman får då myndighetsrollen att agera förebyggande då polis och åklagare av goda skäl har monopol på sin verksamhet.

Det kommer hen inte att kunna göra. Först och främst få vi då att hantera den politiska sanningen. Barnidrottsombudsmannens enda väg till ökade anslag är att överdriva problematiken, föreslå nya åtgärder, kampanjer, och kontroller. 

Det kan leda till färre övergrepp då det garanterat leder till färre ledare, färre barn som tränar och färre föreningar. Glädjen över barnens glädje och framgångar, det som driver ungdomsledare, förminskas snabbt av en myndighet som tjänar på att se varje ungdomsledare som en presumtiv pedofil.

Direkt brott mot principen

Historiskt finns flera undersökningar som påvisar att vi har för många myndigheter och att de fungerar dåligt. Skälet till att de föreslås är oftast att en riksdagsman som är en god person vill göra något för att få bort eller minska ett oönskat beteende. När man väl infört myndigheten har man agerat. 

Att sedan myndigheten inte genererar önskat utfall behöver man inte bry sig om. Här har moderaterna varit de som haft högst förståelse för att nya myndigheter inte skapar ett bättre samhälle. Förmyndarna i FP och vänstern har haft motsatt åsikt.

Att från politiskt håll sätta en överrock på vår största folkrörelse är ingen väg för att skapa ett bra samarbetsklimat. 

För dopingområdet där den största delen av problemet idag ligger utanför idrottsrörelsen (gym, kosttillskott och dopingpreparat för träning) är det en annan sak. Att genomföra detta med RF och specialförbunden emot vore ett direkt brott mot principen för hur staten och civilsamhället samverkar. 

Nu lär inte förslaget bli verklighet. M sitter inte i regeringen, verkar inte ens vilja göra så och det här förslaget lär inte vinna stöd från Magdalena Andersson som drömmer om att spara pengar på att effektivisera myndigheter. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.

 Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.