Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
”Men man blir ju inte svettig...”
Det har tagit mig några månader att för mig själv svara på frågan om E-sporten bör bli del av RF eller inte. Jag lutade länge åt ett nej utifrån bristen på fysisk aktivitet. Nu har jag landat i att det bästa beslutet är att godkänna deras ansökan.
Det troliga då är att RF:s specialförbund i stor utsträckning röstar nej. RIM brukar aldrig rösta för det yrkande jag på faktagrund bedömer som bäst för idrotten.
Primärt för att ett trettiotal mer eller mindre döende mindre förbund ser utveckling och förändring som något väldigt farligt. Det är naturligt.
Klara skäl
Har de svårt att klara sig i den bubbla av hur samhället har sett ut som RF utgör så är de logiskt att anta att de inte klarar sig i det samhälle vi har.
Skälen till att släppa in E-sporten är enkla och logiska.
1. Den är stor. Med över 100 000 medlemmar går man rakt in bland de stora förbunden. Något få är förunnade att få göra.
2. Den är snabbt växande. Kan lätt vara dubbelt så stor inom något år.
3. Den är global, E-sport är inte varpa utan finns i alla länder där det finns internet.
4. Den har en ekonomisk kraft. Redan idag ligger prispengar på en halv miljard och växer.
5. Den attraherar långt utanför de aktiva. E-sporttävlingar fyller en arena och kan ha tiotals miljoner tittare världen över.
6. Digitalisering och teknikutveckling gör att e-sporten kommer att växa både i antal grenar och i komplexitet snabbare än någon annan idrott. Dvs säger man nej så missar man mycket som inte ens går att tänka sig idag.
7. Det är logiskt för alla elitklubbar att bilda egna e-sportlag, dvs e-sporten kommer att bli en del av traditionell idrott av kommersiella skäl.
8. Den är bland de bästa på att få ungdomar att avstå droger och alkohol.
9. Den gör mer för att utveckla kunskaper i engelska än skolan.
10. Det kräver en vältränad extremt koncentrerad spelare med en reaktionshastighet som får Thomas Ravelli att framstå som ett egnahemslån.
Skäl till att stoppa E-sport
Men det finns en större anledning till att RF skall släppa in E-sporten. Det är sannolikt att ett nej blir ett gigantiskt misstag på tio års sikt när man exkluderat en organisation som då har passerat miljonen i medlemsantal, ligger på tio miljarder i prispengar och är en så stark konkurrent om ungdomars och äldres fritid att den försvagar RF.
Skälen till att inte släppa in E-sporten är ungefär följande:
1. Det är ingen riktig idrott, man blir inte svettig, dvs det som sagts om skytte, dart med flera.
2. Den är ny. Ja, jag vet, det är inte ett relevant argument objektivt sett, men nu pratar vi Riksidrottsmötet där allt som inte fanns 1904 ses med skeptiska ögon.
3. Om fler skall dela på RF:s statsbidrag får de andra mindre.
Det sista är det tunga argumentet. Det är korrekt. Som RF:s bidrag är utformade får man mer ju färre man är. Eftersom få föreningar, få aktiviteter och få medlemmar inte är grund för att för att tvingas lämna RF så tjänar man på att vara få.
Kvalificerat slöseri
Medan fotbollen får någon krona per medlem kan de minsta förbunden få +1 000 kronor per medlem. Att det är ett kvalificerat slöseri med skattemedel förtränger man i akt och syfte att hålla ihop idrottsfamiljen.
Så mitt förslag är enkelt. Släpp in e-sporten och inför rimliga och snälla miniminivåer för att stanna kvar i RF. De kan göras som följer:
1: Det är ok att vara liten om man kan påvisa en ökning på +10 procent över en treårsperiod.
2: Vid minskade medlemstal och färre än 30 000 medlemmar eller 30 föreningar får man en varning.(Friskis Stockholm som förening har +80 000 medlemmar)
3: Fortsätter medlemstalet att minska så får man gå in i ett Småförbundsförbund och dela på resurser.
4: Kommer man under 20 föreningar med inlämnat årsmötesprotokoll, genomförda aktiviteter och eller 15 000 medlemmar så utesluts man.
Tänk lite utanför boxen
En absolut fördel med ovanstående är att rekrytering till förbundsstyrelser då styrs av förväntad förmåga att rekrytera och göra sporten attraktiv, inte vem man representerar och ur många år man suttit i styrelser.
Några olympiska idrotter kan då fortsätta som medlemmar i SOK även efter att de lämnat RF.
Så kära ombud på Riksidrottsmötet, tänk lite utanför boxen, studera omvärlden och konsekvenserna av den utveckling vi ser i samhället. Säg ja till e-sporten och bifall motionen om att man bör utreda en nedre gräns för att få vara kvar i RF.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Anonym (inte verifierad)
tis, 2017-01-17 16:59
1. Sveriges schackförbund har
Sveriges schackförbund har försökt bli medlem i RF flera gånger en fått nej. Bör alltså också få bli medlem om E-sport får ja. I Norge är schack en självklar medlem av idrottsfamiljen.Skriv kommentar