Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Inser bowlarna sina möjligheter?

Bowling har stora möjligheter, men inser sportens företrädare det, frågar Dan Persson.

 

3 miljoner svenskar bowlar varje år. Bowling är ur det perspektivet en av våra största sporter. Bowlingförbundet med knappa 25 000 licensierade bowlare som spelar seriespel och tävlar är ur det perspektivet en av de förbund som har störst potential.

Bowling är tillsammans med golfen, ridsporten och motorsporten de sporter som ser till att vi får nya anläggningar utan att samhället behöver finansiera dem. 

Istället för att skicka ut diplom och öka stödet till de sporter som finansierar sina anläggningar så väljer det offentliga Sverige att osynliggöra dem. 

Enligt SKL så...

Det är enligt SKL tydligen inte lika fint att bedriva idrott om man är så korkad att man betalar för sig. När jag studerar prognoser över den kommunala ekonomin framåt i tid får jag för mig att det finns anledning för SKL och kommunerna att tänka om.

Det finns goda skäl till varför bowlingen är populär.

1. Alla kan vara med. Att vara duktig är något annat. Vi kan ta med oss barnbarnen på bowling eller gå med vänner.

2. Det är en social aktivitet där man kan umgås.

3. Det är tävling, prestation, precision. Dvs det är spänning och kul.

4. Hallarna ligger centralt. Lätt att ta sig till. 

Lågintensiv träning som fungerar hela livet är en bristvara om vi skall klara äldrevården och öka livskvaliteten för våra äldre. 

Ta er en riktig funderare

Bowling är en av de sporter som är väl positionerad för framtida system för bidrag till idrotten. Vi kommer att få stödsystem som fokuserar på bredd och på träning/idrottande i hela livet. Skälet är att samhällsnyttan är så hög. 

Att få barn och ungdomar att träna regelbundet ger barn och ungdomar som klarar skolan bättre, undviker barnfetma med mera. Träning hela livet som vuxna minskar antalet sjukskrivningsdagar, kostnader i vården, minskade kostnader för äldrevård och dessutom ger det individer högre livskvalitet.

Bowlingen är inte utan utmaningar, med mindre än 1 procent av de som bowlar som medlemmar finns det anledning att tänka om och tänka nytt. Hur skapar man det attraktiva erbjudandet? Hur gör man bowlandet roligare så att man bowlar ofta? De privata hallägarna och förbundet delar mål med fler som bowlar oftare så förutsättningar för ett utökat samarbete finns.

Bowling är teknik och träningssport. För att bli riktigt bra krävs det tusentals timmar. Bowling har dock den absoluta fördelen att från nybörjare till +150 poäng i snitt så krävs det relativt lite utbildning. 

Ju fler strikes

Att utveckla tjänsten instruktion och att sälja in budskapet att instruktion gör att du får fler strikar ser jag som en viktig del. Det är kul att slå strike och många strikar är en god anledning att återvända till hallen. 

Bowlingen har också att fundera på en av RF:s elefanter i rummet. Behovet att utveckla ett alternativ till licens i syfte att flytta en delmängd av sällangolfarna till förbundets gemenskap innebär beslut som är direkt motstridiga RF:s strategiplan för 2025. Så är det för många förbund. 

Skall man nå mål om fler som tränar finns det anledning att förutsättningslöst göra sitt strategiarbete utan att snegla på direktiven från överheten.

Bowlingen har också stora tillväxtmöjligheter genom samverkan med andra organisationer. Det spåret bör köras i botten. Som ett av många exempel så har en halv miljon golfare inget att göra på vintern utöver dyra resor. 

Små med stor potential

Bowling och curling är två fantastiska alternativ men curling saknar hallar och är inte lika enkelt att börja med. En nybörjare på en curlingbana har stora likheter med Disneys Bambi på is. 

En strategi för att nå 100 000 registrerade bowlare på fem år bygger på enkla och ganska självklara åtgärder. Det är inte problemet. Problemet är att det i stor utsträckning handlar om att samordna befintlig IT-miljö, köpa in en del nya system och få samsyn mellan hallägare och föreningar. Att den investeringen är lönsam för både förbund och hallägare är uppenbart. Båda parter tjänat så det handlar mest om att ta beslut om att sätta igång.

Det är kul med sporter som skapar attraktivitet, kul med sporter som är så roliga att användarna bär hela kostnaden och roligt att bowlingen visar att även små RF-förbund kan ha en väldigt hög potential.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.