Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Ett OS-nej på fel grunder
S i Stockholms stad har överraskande sagt nej till OS-ansökan om ett Vinter-OS 2026. Överraskande av flera skäl, främst tre.
- September var beslutstidpunkten.
- S är för en OS-ansökan.
- M är också för, dvs det finns en stor majoritet och frågan är blockmässigt neutral.
Analysen är mycket enkel och det är två slutsatser som analysen leder till:
- Det är V, MP och FI som bestämmer i Stadshuset, kan vara bra att känna till när det blir val nästa år.
- Idrotten, i det här fallet både SOK och RF, får gravt underkänt betyg för sin insats.
Varit negativ - och positiv
Jag var på den här sidan mycket negativ till ansökan för 2022, men har på faktagrund varit positiv till en ansökan för 2026 då den skulle bli lönsam för staden före mjuka intäkter som varumärke, turistintäkter, skapade jobb och så vidare.
När det gäller RF och IOK (som har huvudansvaret, det framgår av namnet) så gjorde man två fel.
Man enades inte på kammaren i frågan om hoppbackarna i Falun. IOK ansåg helt korrekt att det skulle bli svårare att vinna en ansökan med tre orter än med två (Stockholm och Åre) medan RF också helt korrekt bedömde det som omöjligt att få med sig svenska folket och politikerna på en ansökan om det skulle byggas nya hoppbackar i Stockholm. Hade SOK tänkt efter så hade man kommit fram till att ingen ansökan är noll procent möjlighet att få ett OS, medan hoppbackar i Falun och en ansökan är högre chans än noll att vinna en ansökan. Här uppstod en politisk dissonans då åsikterna blev publika.
Fel utgångspunkt
Opinionsbildningen gjordes utifrån hur samhället fungerade förr, dvs topp-politiker i Stadshuset och Rosenbad. En korrekt bedömning hade lett till att man utfört ett omfattande faktabaserat informationsarbete mot följande målgrupper med olika intensitet och olika budskap:
- Hela svenska folket.
- Alla stockholmare.
- Landets samtliga ledarskribenter och kulturredaktörer (sportjournalisterna är i sammanhanget ointressanta, de begriper inte politik och ekonomi).
- Alla medlemmar i samtliga partiers alla föreningar i Stockholms län.
- Alla fullmäktigeledamöter och chefstjänstemän i landsting och länets alla kommuner.
- Riksdagsledamöter, politiska partiers tjänstemän.
Glömde anpassad fakta
Att förse alla med korrekta fakta om vad OS innebär, anpassat till respektive mottagare, under 12-18 månader med olika frekvens för olika målgrupper är både dyrt och ett omfattande arbete, men det skulle ha gjorts.
Sedan är min bedömning att det hade behövts något mer. Därför knatade jag upp till SOKs dåvarande ledning för ett drygt år sedan med en grov idé om hur man kopplade hela vägen från nu till OS till ett gigantiskt folkhälsoprojekt - som bara det skulle leda till många tiotals miljarder i lägre kostnader för äldrevård och sjukvård för alla kommuner och landsting i landet. Omtänksam som jag är erbjöd jag mig att mot en smärre ersättning göra en förstudie på området.
Vi som läst varje ledare om OS (de har genomgående varit negativa) kan notera att skribenterna inte bekymrat sig om research och fakta utan sett det som enklare att bara tycka utifrån fördomar och felaktigheter.
Missade öppet mål
Det nya mediesamhället har gjort ledarskribenterna till artister och deras inflytande har ökat dramatiskt de senaste tio åren. Något idrotten tokmissade.
Det är fritt översatt som om Zlatan har bollen en meter från mål, fått målvakten att gå och köpa korv och sedan skjuter över.
Jag inväntar med spänning SOKs utvärdering av vad som gick fel, den bör logiskt sett komma fram till vad jag skrivit ovan.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.