Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Från Triangel till Rektangel - och en säker död...

AP Photo/Michael Probst

 

Från Triangel till Rektangel - och en säker död... Det är inte geometri utan RFs strategiarbete som det står för.

Grundtanken är klok. RF och Idrottsrörelsen kan inte ha en modell enligt den nuvarande idén att slänga ut 95 procent av de som börjar idrotta, dvs bredd med barn som sedan blir elit.

Rektangel innebär kortfattat att de som inte blir elit fortsätter idrotta som motionärer såväl som de som lämnar elit övergår till motion. Idrott hela livet är tanken.

Det är en god tanke, RF skulle öka sin levererade samhällsnytta hundrafalt. Det skulle få enorma konsekvenser för folkhälsan och ta bort risken att välfärdssamhället raseras på grund av ökade kostnader för äldrevård, sjukvård och sjukförsäkringar (välfärdssjukdomar botas med träning och lite sundare mat).

Då uppstår frågan om RF och deras 71 specialförbund kan leverera den här strategin.

Svaret på den frågan är till 95 procent sannolikhet negativt.

Tiotal förbund kan leverera

Tre förbund kan leverera och gör det redan idag. Golfen, Korpen och Friskis (som ännu inte är eget förbund). Tiotalet förbund skulle kanske kunna leverera om de klarar den extrema kulturrevolution som omställningen innebär. 

58 förbund vare sig kan leverera eller kommer vilja leverera.

Konkurrensen är och blir mördande. På området för vuxenträning kan vi redan idag notera följande konkurrenter:

 

  • Gen Pep, ny stiftelse med stora företag, kungafamilj med flera som agerar på området. Modern organisation och stort kunnande.
  • Skandia och andra försäkringsbolag med appar om hälsa på global toppnivå.
  • Digitala tjänster för träning från de smartaste i världen med obegränsat med kapital.
  • Bolag som SATS och andra.
  • Pokemon Go och +50 kommande AR-baserade aktörer med rörelse som del av spel.
  • Charityaktörer där man kan skänka pengar från sponsorer genom att träna (finns många).
  • Helt nya aktörer som vi inte ens kan gissa oss till idag med användarinterface som spöar skiten ur det mesta.

 

 

Inkluderande modell

RF som en extremt exkluderande struktur har valt att förminska sin betydelse framåt i tid genom att inte tillåta att icke ideella organisationer kan ha en association till förbund och RF. Här är min förhoppning att flera av de större förbunden skiter i detta och i sitt strategiarbete skapar en inkluderande modell. Som Deng sa till Mao på samma tema: ”Vad spelar det för roll om katten är vit eller svart så länge den fångar möss."

+90% av de som är ideellt engagerade inom idrotten brinner för det idrottsliga, vinst i nästa match, vinst i cup, seriesegrar, sportsliga framgångar. Att få alla dessa med sig på att det är viktigare att fostra goda skattebetalare och förbättra folkhälsa hos vuxna än sportsliga framgångar är inte helt enkelt. Härmed har jag levererat årets understatement alla kategorier.

Friskis överglänser småförbunden

25 av förbunden är för små för att ha någon vettig verksamhet alls. Vår största förening (Friskis Stockholm) levererar hundra gånger fler träningstimmar per år än de 25 minsta förbunden.

Sedan skall vi respektera att för flertalet förbund och för stor del av RF är medaljer på mästerskap viktigare än folkhälsa och samhällsnytta. Det är sannolikt att de inte kan ändra på den positionen.

Min dröm och förhoppning om ett starkt RF som den enda rösten för svensk idrott kan vara en schimär då RF aktivt valt bort den möjligheten.

Att man samtidigt väljer bort förutsättningarna att genomföra den nya strategin och gör från Triangel till Rektangel till en modell som inte går att nå är då allvarligare.

När strategiunderlaget dessutom gravt överskattar tempot i samhällsförändringen såväl som den påverkan av Globalisering, Urbanisering och Digitalisering - som skapar en individualisering - direkt motstridig folkrörelsens DNA, blir jag bekymrad.

Pokémon Go levererar

Tempot där man startar 2013 för att 2017 ta beslut om en strategi för 2025, med revidering 2021, är ett hån mot hastigheten i samhällsförändringar.

Vi skall betänka att sommaren 2016 skapade Pokémon Go mer motionerande än någon annan aktör. Ett spel som inte fanns förrän i juni. Att i den här världen ha fyraåriga strategifunderingar är att be om problem.

RIM, Riksidrottsmötet, vartannat år kan numera vara en skadlig del av den 100-åriga strukturen.

Det kan vara så att alla dokument producerade före 2017 skall förpassas till ett museum där framtida forskare kan studera ett samhälle vi inte längre har och sedan får man börja om med en tom whiteboard och skapa en modern Idrottsrörelse som kan följa med samhället, agera proaktivt och skapa attraktionskraft i befolkningen.

RF kan dö om 20 år

Alternativet är självfallet att sikta in sig på ett svagt RF som står för en mycket liten del av svenskt idrottande där man om cirka 20 år inte klarar att få medlemmar till årsmöten, tillsätta en styrelse eller på annat sätt fungera. Extrapolerar vi utvecklingen de senaste 20 åren så dör nämligen svensk Idrottsrörelse då.

Hotet som jag för fem år sedan definierade i meningen "I framtiden är förening ett ord som bara används när två kroppar möts” går nu i hög hastighet från att vara ett hot till att bli det förväntade utfallet utifrån de data vi har.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.