Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Idrottens Triumpiering

Foto: AP Photo/Susan Walsh

 

Vi har alla skrattat och eller gråtit när nyvalde president Trump angriper de domstolar som säger nej till hans förslag bara på grund av att de anser att lagen skall följas.

Trumps agerande är bara logiskt för de som inte förstått någonting om juridiska principer. Det finns många goda skäl till att skilja på politik och juridik. Så också inom idrotten.

Nu verkar det vara så trist att Ishockeyförbundet och Innebandyförbundet sällar sig till Trump-vännernas sammanslutning.

De har varsin motion (n 21 och 22) till RIM som är Idrottens högsta beslutande enhet där de föreslår att förtroendevalda i förbund och distriktsförbund skall kunna väljas in i Riksidrottsnämnden.

Riksidrottsnämnden är idrottens motsvarighet till Högsta Domstolen. Beslut där kan inte överklagas.

Det är därför av särskild vikt att RIN är oväldig. De som sitter där skall vara kunniga och erfarna jurister då dagens fall ofta har bäring på EU-lagstiftning såväl som andra delar av civil lagstiftning utöver idrottens egen juridik som faller under tävlingsbestämmelser och föreningsrätt.

Motionen bör avslås

Den här motionen bör därför avslås trots att Riksidrottsstyrelsen gett den sitt gillande.

Det tristaste av flera skäl till att den bör avslås är att förtroendevalda inom idrotten inte längre är det. Det är sedan flera år för få medlemmar som går på årsmöten för att begreppet förtroendevald skall äga giltighet. Vad värre är så går utvecklingen käpprätt åt fel hål, dvs än färre går på årsmöten, färre föreningar dyker på distriktsmöten.

Min bedömning är att de som sitter i förbunds- och distriktsförbundsstyrelser är goda människor som brinner för att utveckla sin idrott så ingen skugga må falla över dem, men de politiskt valda skall inte vara beslutande i juridiska frågor, i synnerhet när vi har färre och färre som väljer varandra. Har vi inte jäv så har vi delikatessjäv.

Känna sig trygg

Är jag en enskild idrotts-hen i en förening som har överklagat ett fall till RIN så skall jag som den svage i sammanhanget kunna känna mig totalt trygg att RIN agerar som oväldiga jurister som bara har stadgar och paragrafer som grund för sitt beslut. Att mitt förbund som då är min motpart har en av sina styrelseledamöter i RIN blir motstridigt detta oavsett hur mycket personen ifråga jävsförklarar sig.

Att vi har och har haft tjänstemän som Christer Malmsten på SvFF och Christer Pallin på RF i RIN är i min bok helt ok. De är inte politiker, de är duktiga jurister med lång erfarenhet som inte företräder något annat än sin egen integritet. Nu när de just gått i pension respektive snart går i pension får de gärna sitta tio år till i RIN. Här är erfarenheten och kunnande om det idrottsspecifika det viktigas. 

I USAs högsta domstol sitter man på livstid. Skälet är enkelt. Man skall kunna agera helt oväldigt gentemot den president som utsett en och alla kommande presidenter. Det år inte om man samtidigt söker omval som förtroendeledamot i ett SF.

Svårt rekrytera

Sedan är det ett omistligt krav att de som väljs till RIN är jurister med lång erfarenhet. Skillnader i domar mellan tingsrätter med lekmän och hovrätter med jurister är för stor för att vi skall ta den risken i vårt högsta beslutande organ.

Att problemet är svårigheter att rekrytera innebär att motionärerna bör fundera på det stora problemet. Hur får vi fler att gå på årsmöten och hur får vi fler att vara aktiva. Nu löser man fel problem. Duktiga jurister kan dessutom nås i stort antal om man väljer att arvodera dem.

Säg nej, Trumps idéer om hur politik slår juridik har inte i svensk idrottsrörelse att göra.

Dan Persson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.