Putin: "Jag har aldrig tvivlat på VM"

Nu är det bekräftat. Den ryske premiärministern Vladimir Putin var i allra högsta grad medverkande till att Ryssland fick fotbolls-VM 2018. Och han hade också del i att vinter-OS 2014 och en formel 1-tävling ska arrangeras sju år i rad i Sotji.

Uppgifterna om att Vladimir Putin lugnt satt kvar i Moskva och avvaktade händelserna vid omröstningen inom Fifas exekutivkommitté har fått många att undra. Först när resultatet stod klart och Ryssland var vinnare tog han planet till segerfirandet.

Han hade full koll

Hur mycket visste han i förväg om utgången, frågar sig många.

- Jag har aldrig tvivlat, sa Putin i en intervju med Komsomolskaja Pravda

Nu uppger den ryska sporttidningen Sport-Express att Putin hade full koll och inte var det minsta oroad. Främsta konkurrenten, England, var bortmanövrerat i förväg.

Hemliga samtal

Vjatjeslav Koloskov, en av medlemmarna i den ryska budgivningskommittén, berättar att Putin hade hemliga samtal med åtminstone en tredjedel av delegaterna i Fifa.

Förberedelserna är redan i gång och enligt den ryske finansministern Aleksej Kudrin ska staten bidra med motsvarande 65 miljarder kronor och då tillkommer ändå kostnaderna för an förbättrad infrastruktur som nya vägar och flygplatser. Exempelvis ska flygplatserna i Moskva, Sjeremetovo, Domodedovo och Vnukovo fördubbla kapaciteten.

Putin är införstådd att det krävs investeringar i stor omfattning och han räknar med hjälp från affärsmän. Han själv uppmanar Roman Abramovitj att stödja den ryska fotbollen:

Putin tycker Abramovitj har råd

- Det är inte uteslutet att herr Abramovitj deltar i något av våra projekt. Utan tvivel har han råd med det.

Två nya arenor i Moskva finansieras av Lukoil och VTB-banken, i S:t Petersburg sker förändringarna tack vare Gazprom. 

Luzjnikistadion i Moskva blir mästerskapets centrum och huvudarenor blir också Sotji, Kazan och S:t Petersburg.

Världsmästerskapen 2018 medför nybyggen av 13 fotbollsarenor och att tre gamla stadion renoveras. Totalt omfattas 16 arenor och 70 träningsbaser.

Matcherna ska spelas i 13 städer, Moskva, S:t Petersburg, Kaliningrad, Kazan, Krasnodar, Nizjnij Novgorod, Rostov-na-Donu, Samara, Saransk, Sotji, Volgograd, Jaroslavl och Jekaterinburg.

En machoman

Vladimir Putin har en vilja att visa sig på styva linan och han har inte ett dugg emot att det finns kameror i närheten. Han rider, han klättrar i berg och han kör formel 1-bil. Det förmedlar åtminstone en rapport som påstår att han vågade köra i 240 km/tim trots att det var första gången han satte sig i ett sådant fartmonster.

Sotji är en av hans favoritplatser i Ryssland. Det är där vinter-OS 2014 genomförs och där är det byggrusch. Nu står det klart att staden blir platsen för formel 1-tävlingar sju å rad. Ett ryskt Grand Prix ska genomföras 2014-20.

Putin står bakom satsningarna. Och som en följd var han nyligen på besök och passade på att provköra en formel 1-racer. Att rysk media förmedlade uppgifterna om att Putin varvade upp bilen till en fart om 240 km/tim hör till saken.

Putin meddelade samtidigt att han ska närvara vid den avslutande ceremonin av den allryska tävlingen för utbildningsanstalter för skolningen av kommande OS-volontärer. Ca 25 000 volontärer ska trygga servicen för alla besökare vid vinterolympiaden och para-OS. Över 300 000 unga människor har registrerat sig på specialwebbsidan för Sotjis olympiad.

Inget får gå fel.

Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning  vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm.  Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.